Autoritatile de la Beijing au intensificat cenzura mijloacelor de comunicare digitala din China pe fondul protestelor din Lumea Araba. Google a acuzat guvernul chinez ca blocheaza serviciul de email Gmail intr-un mod in care problemele sunt aparent generate de serverele companiei, iar mai multi operatori de retele virtuale, care pot ocoli “marele zid informatic” au declarat ca eforturile cenzurii guvernamentale s-au intensificat in ultima vreme.

GmailFoto: Google

Google a lansat ieri o serie de acuzatii al adresa autoritatilor chineze, pe fondul nemultumirii utilizatorilor chinezi care folosesc serviciul de mesagerie electronica Gmail. Conform utilizatorilor, serviciul este aparent functional, dar nu poate indeplini aproape nici o sarcina. Dupa o serie de verificari interne, compania americana a declarat ca problemele sunt generate de cenzura chineza, nu de serverele Google, conform New York Times.

Conflictul dintre gigantul IT american si autoritatile de la Beijing nu este nou, compania intrand in conflict cu cenzura de mai multe ori in ultimii ani, situatia culminand in ianuarie 2010, cand Google s-a retras de pe piata cautarii pe internet din China, dupa ce a refuzat sa mai cenzureze rezultate ale cautarii.

Intr-un articol publicat recent in cotidianul oficial China People’s Daily, Google este comparat cu East India Company, principala forta coloniala britanica din Asia din secolul al XIX-lea: “Google nu este o simpla companie care incearca sa faca bani pe spatele altor tari, ci se implica si in problemele interne ale lor. Nu este doar o unealta de cautare, ci o unealta a imperialismului american. [...] In secolele XVII, XVIII si XIX, East India Company a obtinut mari beneficii pentru Marea Britanie prin monopolizarea comertului, traficul de opium sau pur si simplu prin jaf. [...] Putem spune ca Google este echivalentul modern al East India Company. [...]

Daca in urma cu mai bine de un secol Imperiul Britanic a deschis portile tarii cu tunurile navelor, creand haos si umilind China, acest lucru nu se va mai putea intampla din nou. China nu va permite unei noi East India Company sa repete istoria”.

Guvernul chinez a negat toate acuzatiile aduse de Google, conform agentiei de stiri Reuters.

Intensificarea cenzurii nu se limiteaza doar la servicii de email oferite de companii straine: conform unui articol din New York Times, mai multi cetateni chinezi au declarat ca mai multe convorbiri telefonice au fost intrerupte automat dupa rostirea cuvantului “protest”, atat in engleza, cat si in chineza. Autoritatile de la Beijing cenzureaza in continuare aproape toate informatiile despre revoltele din Lumea Araba, temandu-se de revolte similare pe teritoriul Chinei.

Mai multi operatori de servicii de tip VPN (Virtual Private Network - Retea Virtuala Privata, n.r.), capabile sa ocoleasca cenzura chineza prin crearea unui “tunel” catre un server necenzurat, s-au plans ca in ultima perioada nu au mai putut opera pe teritoriul Chinei, scrie Wall Street Journal.

China este la ora actuala tara cu cei mai multi utilizatori de internet, iar continutul accesibil prin intermediul retelei globale este filtrat pentru a elimina informatii contrare dogmei Partidului Comunist Chinez.