Computerul premierului australian Julia Gillard, utilizat de seful executivului in Parlament, a fost piratat, alaturi de cele ale ministrilor Apararii si Afacerilor Externe, scrie presa australiana, care adauga ca se banuieste ca in spatele acestui atac se afla China, relateaza AFP.

Potrivit Daily Telegraph din Sydney, serviciile secrete americane au avertizat guvernul australian ca mii de mailuri din computerele ministrilor au fost piratate.

Acest atac ar fi inceput in februarie si ar fi durat peste o luna, a adaugat cotidianul.

"Patru surse guvernamentale diferite au confirmat ca au fost avertizate ca serviciile secrete din China fac parte dintr-o lista de posibili pirati externi", explica Daily Telegraph.

Ministrul Justitiei, Robert McClelland, a refuzat sa confirme sau sa dezminta aceste informatii.

"Guvernele australiene nu au obiceiul de a comenta operatiuni referitoare la serviciile de informatii", a precizat acesta, intr-un comunicat.

Aceste servicii "lucreaza, evident, in stransa colaborare cu omologii lor externi in ceea ce priveste securitatea informatica", a adaugat ministrul.

Atacurile piratilor informatici au vizat cel mai probabil reteaua de mailuri a Parlamentului australian, care este cel mai putin securizata dintre cele doua retele utilizate de deputati. Comunicatiile cele mai sensibile sunt efectuate prin intermediul unei a doua retele.