“Exista o distinctie intre si . Mobil este ceva ce este folosit atunci cand esti in miscare. Portabil este ceva ce poti lua cu tine si apoi folosi. Spatiul dintre aceste doua concepte incepe sa fie ocupat cu tot felul de aparate, tablete. Nu stiu daca aceasta categorie, a tabletelor cu ecran mare, are un viitor”, a declarat Craig Mundie, responsabilul cu strategia al Microsoft la o intalnire organizata de Comitetul pentru Dezvoltare Economica al Australiei (CEDA), citat de ziarul Sunday Morning Herald.

Craig MundieFoto: Microsoft

Mundie a declarat ca in viitor, telefoanele inteligente vor deveni principalul computer pentru multi utilizatori, iar cu ajutorul unor tehnologii experimentale, cum ar fi proiectarea unei imagini direct pe retina folosind un sistem laser, utilizarile lor vor putea fi extinse.

Microsoft a fost primul jucator major din industria IT care a incercat sa promoveze tabletele, in urma cu aproape 10 ani, cand compania a propus utilizarea unor computere cu ecrane tactile operate cu ajutorul unui stylus special. Conceptul Microsoft nu a fost adoptat la scara larga, prima tableta cu adevarat de succes fiind produsa de Apple in anul 2010. Intre timp, concurenta in acest segment s-a intensificat, Google lansand un sistem de operare dedicat pentru aparatele de acest tip.

Pe langa Apple si Google, care sunt vazuti ca jucatorii principali in acest segment in viitorul apropiat, RIM (Blackberry) va lansa o tableta proprie numita Playbook, iar HP a anuntat deja tableta TouchPad, bazata pe sistemul de operare propriu WebOS. Microsoft nu are la ora actuala un sistem de operare destinat in mod special tabletelor, dincolo de Windows 7, care nu este suficient de optimizat pentru operare tactila si eficienta energetica.