Filiala romaneasca a producatorului taiwanez de electronice BenQ estimeaza ca va incheia anul cu afaceri de 10 milioane euro, cu circa 40% mai mari decat anul trecut, a spus la un eveniment de presa, Dragos Salamac, team leader BenQ in Romania. El spune ca pentru moment criza japoneza nu va influenta consumatorul roman, insa estimeaza ca in a doua parte a anului efectele se vor simti: unele produse nu vor fi disponibile, iar preturile ar putea creste la cateva electronice.

BenQ a avut anul trecut afaceri de circa sapte milioane euro, din care monitoarele LCD au reprezentat cam 55%, iar proiectoarele, 35%. BenQ are 37% pe piata proiectoarelor si estimeaza ca ar putea ajunge la 40 - 45% anul acesta, iar la monitoare LCD taiwanezii ocupa locul patru in piata cu o cota de circa 8%, obiectivul fiind sa ajunga la 9 -10%, a mai spus Salamac care a subliniat ca tinta pentru anul in curs este atingerea unei cifre de afaceri de 10 milioane euro.

Legat de criza din Japonia, reprezentantul BenQ a spus ca in prezent consumatorul roman nu ar trebui sa simta efectele fiindca exista stocuri importante de produse, insa fiindca unii furnizori au fabricile atat de distruse de seism si tsunami, nu toti vor putea relua livrarile in timp util. Tocmai de aceea, spune Dragos Salamac, nu ar fi exclus ca in a doua parte a anului preturile la unele produse sa creasca, iar altele sa fie indisponibile, iar acest lucru se poate intampla la mai multi producatori de electronice care au stranse legaturi cu Japonia.

El spune ca acum e un moment bun pentru a achizitiona diverse produse electronice fiindca in a doua parte a anului ne putem astepta la o cerere neacoperita pe anumite componente si materii prime, fapt care va avea, probabil, efecte asupra preturilor produselor lansate in acea perioada.

BenQ a vandut anul trecut circa 4.000 de proiectoare, pe o piata de aproximativ 12.000 unitati, iar pentru anul in curs, estimarile indica o crestere de 20 - 25%. In 2010 compania a vandut circa 30.000 de monitoare LCD si asteapta cresteri de 10 -15% pentru anul in curs.

Afacerile BenQ in Romania au fost afectate dur de criza, ele ajungand la sub 10 milioane euro, dupa ce in 2007 trecusera de 20 de milioane euro. Totusi, in 2010 cresterea a fost de 40%, iar estimarile pentru anul in curs sunt similare.