Peste trei sferturi dintre copiii europeni au un profil pe un site de socializare, relava un studiu european. Multi dintre ei, insa, incalca restrictiile de varsta pentru a accesa aceste site-uri si ignora riscurile fundamentale legate de protectia vietii private.

Potrivit unui sondaj comandat de Comisia Europeana si publicat luni, in UE, 77% dintre copiii cu varste intre 13 si 16 ani si 38% dintre cei cu varste intre 9 si 12 ani au un profil pe un site de socializare in retea.

Cu toate acestea, un sfert dintre copiii care utilizeaza astfel de site-uri, cum sunt Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw sau Myvip, afirma ca profilul lor este "public", ceea ce inseamna ca poate fi vazut de oricine, iar multi dintre ei isi afiseaza adresa si/sau numarul de telefon.

Potrivit studiului, Facebook este de departe cea mai populara retea de socializare in randul tinerilor europeni, fiind utilizata de 57% dintre cei cu cu varste intre 9 si 16 ani.

In cazul Romaniei, 63% dintre adolescentii cu varste intre 13 si 16 ani si 29% dintre cei cu varsta intre 9 si 12 ani au profil pe un site de socializare. Ei sunt mai putin atrasi de Facebook fata de ceilalti tineri europeni, doar 25% dintre ei declarand ca au profil pe aceasta retea. In schimb, adolescentii romani sunt cei care folosesc cel mai mult reteaua Hi5, ei reprezentand 2% din totalul utilizatorilor acestui site de socializare la nivel european.

  • Copii sunt utilizatori activi ai site-urilor de socializare

Potrivit sondajului efectuat de reteaua EU Kids Online pentru Comisia Europeana, la care au participat 25.000 de tineri din 25 de tari europene, 38% dintre copii cu varste intre 9 si 12 ani afirma ca au un profil pe site-uri de socializare in retea, ponderea cea mai mare fiind inregistrata in Olanda (70%), iar cea mai scazuta, in Franta, (25%). Retelele de socializare sunt si mai populare in randul adolescentilor cu varste intre 13 si 16 ani, 77% dintre acestia declarand ca au deja un profil.

Dintre copii cu varste intre 9 si 12 ani, 15% afirma ca au peste 100 de contacte in lista de prieteni, ponderea cea mai mare fiind inregistrata in Ungaria (47%). Ponderea adolescentilor cu varste intre 13 si 16 ani care au peste 100 de contacte in lista este mai ridicata in Belgia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia si Marea Britanie decat in alte tari.

  • Profilul multor copii este public, putand fi accesat de oricine

Un sfert dintre copiii activi pe site-urile de socializare in retea afirma ca profilul lor este accesibil publicului. O cincime dintre copiii ale caror profiluri sunt publice spun ca si-au afisat acolo adresa si/sau numarul de telefon. In 15 rari din 25, tendinta de a avea profiluri publice este mai mare la copiii de 9-12 ani decat la cei de 13-16 ani.

Numai 56% dintre copiii de 11-12 ani afirma ca stiu cum sa modifice setarile de confidentialitate de pe profilul lor din reteaua de socializare. Adolescentii au deprinderi mai bune in acest sens, 78% dintre cei cu varste intre 15 si 16 ani declarand ca stiu cum sa isi modifice setarile de confidentialitate.

"Tot mai multi copii utilizeaza site-urile de socializare in retea, insa multi dintre ei nu isi iau toate masurile necesare pentru a se proteja online. Acesti copii se expun astfel la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hartuirea (cyberstalking) sau abuzul de incredere (grooming). Prin urmare, toate societatile care administreaza retele de socializare trebuie sa ia masuri urgente pentru ca profilurile minorilor sa nu poata fi accesate in mod automat decat de persoanele aflate in lista lor de contacte autorizate si, de asemenea, sa nu poata fi gasite cu ajutorul motoarelor de cautare. In plus, societatile care nu au aderat inca la acordul privind 'Principiile pentru retele de socializare mai sigure aplicabile in UEA' sunt invitate sa adere fara intarziere, pentru a garanta siguranta copiilor", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabila cu Agenda Digitala.