​Da fapt nu se intoarce, ci ramane. Comisia Europeana a publicat ieri un raport de evaluare a implementarii directivei privind pastrarea datelor de trafic informational. Care, ca orice chestie politica care nu poate sa iasa rau, a iesit binisor. Adica in ciuda faptului ca 4 (patru) curti constitutionale din UE (Romania, Germana, Cipru, Cehia) au declarat ca legea nationala de implementare incalca dreptul la viata privata (ca asupra directivei nu puteau sa se pronunte) iar alte 2 inca nu au implementat-o (Suedia si Austria), nu este o mare problema. Desi lucrul asta nu s-a mai intamplat niciodata in scurta istorie a UE, scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

Ba mai mult, Comisarul Malstrom a precizat clar ca toti cei ce nu o vor implementa, vor fi tarati in procedura de infringement. S-au gasit doar niste “mici deficiente” fiind necesară o revizuire a acesteia pentru a se stabili cu exactitate care sunt persoanele care pot accesa datele reţinute, în ce scop şi prin ce proceduri.

Un raport paralel facut de societatea civila europeana prin EDRi sublinieaza esecul lamentabil la directivei. (pe larg pe site-ul ApTI)

Raportul demonstreaza nu numai ca documentul Comisiei nu reuseste să demonstreze că reţinerea datelor este un instrument necesar în lupta împotriva infracţiunilor grave, dar Directiva a eşuat în a respecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor europeni, a eşuat în a armoniza piaţa unică europeană şi a eşuat în a reprezenta un instrument necesar şi indispensabil în lupta împotriva infracţionalităţii.

Ceea ce anuntam prin ianuarie 2011 se intampla - dupa ce Curtea Consitutionala Romana a decis ca ceva este neconstitutional, Comisia Europeana ne obliga sa bagam mortul in casa. Halal democratie europeana!

Asteptam cu interes decizia Curtii Europene de Justitie pe tema asta (e deja un proces in curs), poate pune punct final disputei.

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.