Romania ocupa si in al patrulea trimestru din 2010 locul intai pe plan european si patru in lume in functie de media vitezelor conexiunilor la internet, iar Constanta a fost din nou orasul european cu cea mai mare medie de viteza a conexiunilor, arata cea mai noua editie a raportului State Of the Internet, intocmit de Akamai. In Top 100 orase mondiale in functie de viteza conexiunilor, primele 55 de locuri sunt ocupate de orase sud-coreene si japoneze, iar Constanta este pe 56. In Top a intrat si orasul Iasi, pe locul 75.

Coreea de Sud a ramas lider detasat in Q4 cu o viteza medie a conexiunilor la internet de 13,7 Mbps. Hong Kong si Japonia au viteze de 9,4 Mbps, respectiv 8,3 Mbps, iar Romania 7 Mbps, la fel ca Olanda. Letonia, Cehia, Elvetia, Belgia si Canada incheie Top zece cu viteze medii de peste 5,5 Mbps.

Per total, in Romania 52% dintre conexiunile broadband aveau viteze de peste 5 Mbps, iar in Coreea de Sud proportia era de 49%. In Japonia 58% dintre conexiuni sunt de peste 5 Mbps, in Letonia ponderea este de 44%, iar in SUA, de 36%. La nivel mondial media este 23%. Viteza medie a conexiunilor la nivel mondial este 1,9 Mbps.

Raportul contine si un top al primelor 100 de orase din lume cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor de internet, in care apar si doua orase din Romania. Primele 11 locuri sunt ocupate de orase din Coreea de Sud, unul dintre ele - Taegu, avand viteza medie de peste 18 Mbps. Primul oras european care apare in top este Constanta, locul 56 cu o viteza medie a conexiunilor de 8,23 Mbps. Si Iasiul este in top, cu 7,63 Mbps. In raportul trecut Constanta figura pe locul 48 cu o viteza medie mai mare: 8,8 Mbps.

Akamai a luat in considerare vitezele medii din 800 de orase, iar in 29 dintre ele media a fost de peste 10 Mbps. Victoria din Canada a fost orasul nord-american cu cea mai mare viteza medie a conexiunilor (7,8 Mbps), iar Tunis a fost cel mai bine clasat oras african, cu o medie de 2,7 Mbps.

Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in al patrulea trimestru al anului peste 500 de milioane de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.