Internet Explorer 9 este poate cel mai mare pas pe care Microsoft l-a facut in competitia pentru cel mai bun navigator internet. Varianta a noua a browserului aduce imbunatatiri pe toate planurile: viteza, ergonomie, estetica si securitate.

Internet Explorer 9Foto: Microsoft

Poate cea mai semnificativa imbunatatire care a fost adusa browserului Internet Explorer este accelerarea hardware. Atunci cand intalneste continut multimedia, noul navigator stie sa foloseasca in mod eficient resursele computerului pe care ruleaza: in loc sa suprasolicite procesorul pentru a decoda un clip video FullHD, IE 9 acceseaza functiile avansate ale placilor video, care permit decodarea semnalului audio-vizual aproape fara nici un efort. Utilizatorii pot in acest fel sa isi solicite computerul mai putin.

Daca performanta nu este neaparat un motiv de ingrijorare, atunci securitatea in mod sigur ar trebui sa fie. In fiecare zi, mii de virusi, troieni si alte programe cu intentii mai putin onorabile sunt create de hackeri din intreaga lume. Internet Explorer 9 da utilizatorilor posibilitatea de a se proteja cat mai bine, prin integrarea mai multor tehnologii de detectie a amenintarilor informatice. De exemplu, daca accidental ajungeti pe un site fals, care imita site-ul bancii dvs., IE 9 va va avertiza in legatura cu potentialul risc la care va expuneti.

In Internet Explorer 9, fiecare pagina deschisa este independenta, pentru a va putea continua munca (sau distractia) fara sa fiti afectat de pagini programate defectuos. Daca o pagina da o eroare, aceasta nu blocheaza intreg browserul, ci este izolata intr-un proces separat. Utilizatorul are apoi optiunea fie sa paraseasca site-ul cu probleme, fie sa incerce o reincarcare.

Pentru ca nu totul pe internet este nou, Internet Explorer 9 ofera si un mod de compatibilitate, care permite utilizatorilor sa vizualizeze in conditii optime si pagini proiectate pentru browsere mai vechi. In ceea ce priveste continutul web de ultima generatie, browserul este compatibil cu standardul HTML 5, folosit pentru continut video si elemente multimedia interactive.

IE9 ofera si un feature suplimentar – pentru utilizatori, feature-ul permite "docarea" de site-uri pe taskbar. De exemplu, in cazul folosirii acestui feature pentru Facebook, el ofera acces instant la reteaua de socializare (news, mesaje, evenimente, etc.) prin click pe icon, notificand de asemenea primirea oricarui mesaj nou. Pentru dezvoltatorii de website-uri, acelasi feature le ofera posibilitatea de a customiza icon-ul din taskbar astfel incat acesta sa directioneze cititorii catre cele mai importante pagini din site.

In ceea ce priveste instalarea, Microsoft ofera patru versiuni diferite in functie de sistemul de operare: Windows 7 x86, Windows 7 x64, Windows Vista x86 si Windows Vista x64. Site-ul Microsoft ar trebui sa auto-detecteze ce sistem de operare folositi, singura problema fiind ca browserul nu functioneaza cu Windows XP, care detine inca aproape 40% din piata de computere mondiala. Nu exista o versiune IE9 pentru Windows XP si nici nu va exista vreuna. ​