VIDEO Intel anunta un progres major prin dezvoltarea unui nou tip de design in productia procesoarelor
Compania spune ca noile chip-uri vor putea fi introduse in terminale de mici dimensiuni si au un consum de energie mult mai scazut. Intel va incepe productia de masa pentru noul tranzistor 3-D, numit Tri-Gate, anuntat prima data in 2002.
Noul tranzistor va fi incorporat in procesorul "Ivy Bridge". Tranzistorii tridimensionali Tri-Gate reprezinta un avans tehnologic foarte mare, sustine Intel, comparativ cu structura anterioara bidimensionala, care a fost folosita atat pentru toate computerele, telefonele mobile sau electronicele de larg consum, cat si pentru aparatele de control electronic al masinilor, nave spatiale, aparate electrocasnice, dispozitive medicale si sute de alte aparate din ultimul deceniu.
"Inginerii si oamenii de stiinta au reinventat tranzistorul, de aceasta data folosind cea de-a treia dimensiune", a declarat Paul Otellini, presedinte si CEO al Intel.
Tranzistorii Intel 3-D Tri-Gate permit chip-urilor, sustine compania, sa functioneze la voltaj scazut, dispunand de o performanta imbunatatita si eficienta energetica, fata de generatiile anterioare. Aceste capabilitati ofera producatorilor de chip-uri flexibilitatea de a alege tranzistori creati pentru consum redus de energie si eficienta crescuta, in functie de aplicatii.
Tranzistorul Tri-Gate pe 22nm ofera o perfomanta crescuta cu pana la 37%, comparativ cu versiunea anterioara pe 32nm. Rata de crestere a performantei se traduce prin faptul ca noile produse vor putea fi integrate in dispozitive de mici dimensiuni. Noii tranzistori consuma mai putin de jumatate din energia utilizata la aceeasi perfomanta de un tranzistor pe 32nm, spune cei de la Intel. Asa cum zgarie-norii permit arhitectilor sa optimizeze spatiul urban prin realizarea de constructii inalte, structura tranzistorilor 3-D Tri-Gate ofera un nou mod de a gestiona densitatea.
Datorita noului mod de constructie, distanta dintre tranzistori se micsoreaza, aceasta fiind o componenta esentiala pentru beneficiile tehnologice si economice ale Legii lui Moore, mai spune Intel.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Offtopic: "spune cei de la Intel."
P.S. creierul uman functioneaza la 60 de HZ (nu MHZ, nu GHZ) dar e axat pe procesare paralela masiva in loc de procesare secventiala foarte rapida.
oricum daca e sa ne luam dupa Kurzweil o sa avem o viata foarte interesanta :) (plina de schimbari)
partea (nu din creier) care are grija sa proceseze miliarde de biti de informatie are cu totul alta "arhitectura" dar aceasta nu poate fi inteleasa de partea din creier care functioneaza la 60Hz :)), adica aia cu care ai gandit tu cand ai scris comentariul (nu este un atac, este real).
dar ma rog, nu asta voiam sa zic, voiam sa intreb si care-i ma rog diferenta structurala si de viteza intre partea aia si partea aialalta?
60Hz este frecventa pentru undele beta care sunt cele la care se proceseaza actiunile din starea normala in care se incadreaza si logica.
cele mai ridicate frecvente se inregistreaza in starea delta - inca nu exista aparatura care sa poata masura exact frecventele. toate procesele vitale precum si gestionarea altor tipuri de energii in afara de impulsuri electromagnetice pe care noi le denumim simplu, intuitie, emotie etc. sunt gestionate la frecvente delta sau chiar mai sus.
Concluzia e ca nu trebuie sa-i demonizezi pe unii si sa-i idolatrizezi pe altii doar pentru ca cei care au in acest moment statutul de unica super-putere mondiala reusesc sa adune resurse de toate felurile (umane, energetice, financiare, etc) din restul lumii.
oricum daca nu facem asta o sa fim esxterminati de teroristi... care culmea sunt anti-americani si ataca... culmea... inamicii americii
Uite aici cum ar trebui sa arate un articol care trateaza acest subiect:
http://arstechnica.com/business/news/2011/05/intel-re-invents-the-microchip.ars
Sunt curios pana unde o sa putem impinge technologia actuala. Era cat pe ce sa se termine povestea.
Despre creier si 60 HZ...mda, unele probleme se pot paraleliza foarte bine, altele nu. Cum ar fi problemele matematice in general. Intr-un fel si procesoarele avanseaza pe partea de paralelism, dar sunt inca probleme imense de a putea beneficia cu adevarat de avantaje. Depilda programele care ar putea beneficia de paralelism. poti astepta in paralel de 100 de ori ca omu sa dea un click pe un buton, tot atata o sa astepti :)