Intel a anuntat o noua arhitectura 3D prin care tranzistorii pot fi aranjati intr-un mod mult mai eficient pe procesor, astfel incat puterea chip-ului creste, iar energia consumata scade semnificativ. Cel mai mare producator de procesoare spune ca e vorba de o adevarata revolutie in design - cea mai importanta din ultimii 50 de ani din istoria procesoarelor - iar productia va incepe anul acesta.

Intel spune ca noua structura este revolutionaraFoto: Intel

Compania spune ca noile chip-uri vor putea fi introduse in terminale de mici dimensiuni si au un consum de energie mult mai scazut. Intel va incepe productia de masa pentru noul tranzistor 3-D, numit Tri-Gate, anuntat prima data in 2002.

Noul tranzistor va fi incorporat in procesorul "Ivy Bridge". Tranzistorii tridimensionali Tri-Gate reprezinta un avans tehnologic foarte mare, sustine Intel, comparativ cu structura anterioara bidimensionala, care a fost folosita atat pentru toate computerele, telefonele mobile sau electronicele de larg consum, cat si pentru aparatele de control electronic al masinilor, nave spatiale, aparate electrocasnice, dispozitive medicale si sute de alte aparate din ultimul deceniu.

"Inginerii si oamenii de stiinta au reinventat tranzistorul, de aceasta data folosind cea de-a treia dimensiune", a declarat Paul Otellini, presedinte si CEO al Intel.

Tranzistorii Intel 3-D Tri-Gate permit chip-urilor, sustine compania, sa functioneze la voltaj scazut, dispunand de o performanta imbunatatita si eficienta energetica, fata de generatiile anterioare. Aceste capabilitati ofera producatorilor de chip-uri flexibilitatea de a alege tranzistori creati pentru consum redus de energie si eficienta crescuta, in functie de aplicatii.

Tranzistorul Tri-Gate pe 22nm ofera o perfomanta crescuta cu pana la 37%, comparativ cu versiunea anterioara pe 32nm. Rata de crestere a performantei se traduce prin faptul ca noile produse vor putea fi integrate in dispozitive de mici dimensiuni. Noii tranzistori consuma mai putin de jumatate din energia utilizata la aceeasi perfomanta de un tranzistor pe 32nm, spune cei de la Intel. Asa cum zgarie-norii permit arhitectilor sa optimizeze spatiul urban prin realizarea de constructii inalte, structura tranzistorilor 3-D Tri-Gate ofera un nou mod de a gestiona densitatea.

Datorita noului mod de constructie, distanta dintre tranzistori se micsoreaza, aceasta fiind o componenta esentiala pentru beneficiile tehnologice si economice ale Legii lui Moore, mai spune Intel.