Internet Explorer 9 imprumuta de la Windows 7 cele mai importante caracteristici - interfata simplificata, performante imbunatatite si posibilitati multiple de personalizare - oferind utilizatorilor o experienta mai bogata. De altfel, Internet Explorer 9 pe Windows 7 ofera cea mai buna experienta de browsing oferita de Microsoft.

Internet Explorer 9Foto: Microsoft

Comparativ cu versiunile precedente, IE 9 este o aplicatie foarte discreta. Pentru ca, pe internet, browserul trebuie sa fie cat mai putin vizibil, punand in centrul atentiei site-urile preferate. Poate cel mai important aspect pentru utilizatori este viteza - prin accelerarea hardware, IE9 permite utilizatorilor browsing nelimitat fara a afecta performantele PC-ului.

Microsoft a renuntat la toate functiile redundante sau rar folosite, lasand in interfata principala doar cele mai importante comenzi si bara de adrese. Interfata browserului poate fi numita spartana pe buna dreptate: noul layout al elementelor este conceput pentru a fi simplu, robust si ergonomic.

Taburile, un domeniu in care produsele companiei din Redmond au suferit ani de-a randul in fata competitiei, sunt perfect functionale in noua varianta, dar si un element central al experientei de navigare. De exemplu, in noua versiune, paginile aceluiasi site deschise in mai multe taburi au aceeasi culoare, pentru a fi usor de gasit dintr-o singura privire.

Sistemul de notificari a fost si el modificat drastic: in locul mesajelor intruzive, care distrag atentia utilizatorului, IE9 vine cu o atentionare discreta in partea de jos a ecranului, informand utilizatorul asupra elementelor care ii pot afecta experienta de browsing.

IE 9 este prima versiune a browserului Microsoft cu un download manager integrat. Acum, utilizatorii pot in mod automat sa opreasca temporar descarcarea unui fisier si sa pastreze o lista cu fisierele descarcate recent. Atunci cand este descarcat un fisier suspect sau infectat, browserul blocheaza automat accesul si avertizeaza utilizatorul in legatura cu potentialele riscuri la care se expune.

Suportul pentru adaugarea de functii suplimentare a fost de asemenea mult imbunatatit in varianta a noua a browserului Microsoft. Internet Explorer 9 ofera acum informatii detaliate despre resursele folosite de catre fiecare add-on, astfel incat utilizatorul poate sa optimizeze cat mai bine performanta browser-ului.