Google a avertizat ca ar putea inchide aplicatia Street View pentru Elvetia daca autoritatile locale nu renunta la noile reguli care obliga compania sa estompeze absolut orice chip ce apare in fotografiile panoramice care compun aplicatia. Google face recurs la cea mai inalta autoritate judiciara din Elvetia si spera ca se va renunta la exigenta maxima.

O strada centrala din ZurichFoto: captura Google

Un tribunal federal a decis in martie ca Street View incalca dreptul la intimitate al cetatenilor pentru ca nu toate chipurile de persoane si placutele de inmatriculare auto sunt estompate astfel incat sa nu mai poata fi recunoscute.

Google spune ca soft-urile sale blureaza automat 99,9% din chipuri si placute, insa o estompare care sa acopere absolut tot nu este fezabila din punct de vedere financiar si logistic. Google spune ca pur si simplu nu poate atinge un procent de estompare de 100% si atrage atentia ca daca cea mai inalta autoritate judiciara nu schimba regulile, ar putea inchide cu totul Street View Elvetia.

Google a admis anul trecut ca masinile care faceau fotografii pentru serviciul de cartografiere Street View au colectat din greseala in 30 de tari si e-mail-uri intregi, dar si parole. Autoritatile din mai multe tari au deschis anchete, iar in unele s-au dat si amenzi (spre exemplu 100.000 de euro in Franta).

Aplicatia Street View este disponibila si in Romania de la final de 2010.