Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, va organiza saptamana viitoare un forum international despre internet - E-G8 - chiar in Gradinilie Tuileries din Paris, inainte de summitul G8 de la Deauville, potrivit New York Times. La forum vor participa, printre altii, presedintele Google, Eric Schmidt, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook si Rupert Murdoch.

"Haosul internetului va intalni simtul frantuzesc al ordinii", titreaza cotidianul american, care noteaza ca Sarkozy doreste sa impuna tarilor G8 o tema preferata a sa, "internetul civilizat" - mai sigur pentru copii, mai prietenos cu detinatorii de drepturi de autori si mai benefic pentru bugetul statului.

Forumul ar pune fata in fata oficali ai companiilor de tehnologie cu cei care redacteaza reglementarile si politicile de utilizare a internetului la nivel national.

"Internetul distruge bariere, insa suntem departe de obtinerea unui beneficiu maxim pentru lumea in care traim," a declarat Maurice Levy, presedintele celebrei companii de publicitate Publicis Groupe, cel care s-a ocupat de organizarea summit-ului si care, impreuna cu alti sponsori, finanteaza evenimentul.

Pe de alta parte, Sarkozy are parte si de critici in initiativa sa. "In ciuda unei retorici care pare inocenta, forumul e-G8 este un paravan pentru a ascunde controlul guvernamental asupra Internetului", scrie purtatorul de cuvant al grupului La Quadrature du Net, care militeaza impotriva restrictiilor pe internet.

Acesta este contrazis de Levy, care a explicat ca Sarkozy invita oameni din industrie sa ia parte la o dezbatere, nu se impuna modelul francez.

Liderul francez este mult mai activ in realizarea agendei reglementarilor lumii digitale, una dintre legile promovate de el fiind cea care permite autoritatilor suspendarea accesului la internet pentru utilizatorii care ignore avertizarile cu privire la distribuirea de materiale fara licenta.

Forumul vine in contextul in care Uniunea Europeana a solicitat revizuirea legilor cu privire la datele personale pe internet.

Sarkozy solicita de asemenea o coordonare pe teme precum taxarea.

Discutiile vor avea loc intr-un cort urias in Gradinile Tuileries, langa Luvru. O parte dintre invitati vor lua pranzul cu presedintele francez, iar o delegatie va prezenta concluziile forumului in fata tarilor din G8 la summitul de la Deauville.