Presedintele francez Nicolas Sarkozy a pledat marti pentru o reglementare minimala a internetului si a afirmat ca acesta a devenit "un vector de o putere inedita" al libertatii de exprimare, citand rolul sau in revolutiile din Tunisia si din Egipt, relateaza AFP.

Sarkozy a facut aceste declaratii in deschiderea summitului e-G8 dedicat internetului, la care participa gigantii acestei industrii, reuniti la Paris. Dezbaterile e-G8, care se vor incheia miercuri seara, ar urma sa fie reluate si in cadrul summitului G8 de la Deauville, joi si vineri.

Potrivit lui Nicolas Sarkozy, "popoarele arabe au aratat lumii ca internetul nu apartine statelor, iar opinia internationala a putut astfel sa constate ca internetul a devenit pentru libertatea de expresie un vector de o putere inedita".

Adresandu-se actorilor din acest sector, el a spus: "Nu lasati revolutia pe care ati lansat-o sa vehiculeze raul, fara piedici, fara retinere. Nu-l lasati sa devina un intrument in mainile celor care doresc sa aduca atingere securitatii noastre si, deci, integritatii noastre ... Nu lasati revolutia pe care ati lansat-o sa aduca atingere dreptului elementar al fiecarui om la o viata privata si o autonomie deplina".

"Transparenta totala, cea care nu lasa niciodata omul in repaus, se ciocneste mai devreme sau mai tarziu de libertatea individuala", a adaugat presedintele francez.

Internetul nu se poate elibera "de valori minime, de reguli minimale", a spus Sarkozy, care asigura in prezent presedintia G8 si G20, forumurile principalelor puteri economice.

El a facut apel la principalii actori ai industriei pentru un dialog "responsabil" cu guvernele.

"Internetul a devenit scala credibilitatii democratiilor sau scala rusinii dictatorilor", a adaugat Sarkozy.

Aceasta prima editie a e-G8 este "conceputa pentru a oferi fiecaruia posibilitatea sa abordeze toate subiectele, ideea este ca iecare isi poate prezenta sugestiile si ideile pentru a avea o discutie libera", a rezumat in debutul reuniunii presedintele Publicis, Maurice Lévy, agentia care a fost aleasa de guvernul francez pentru a organiza evenimentul.