China caracterizeaza ca fiind inacceptabile acuzatiile Google care a declarat recent ca hackeri chinezi au obtinut parolele de Gmail ale unor inalti oficiali din SUA si Coreea de Sud, noteaza The Guardian. China neaga orice implicare, spune ca acuzatiile sunt inacceptabile si adauga ca America are motive ascunse pentru a veni cu astfel de acuzatii.

Razboul Google vs China continuaFoto: Reuters

Oficiali Google au declarat ca, desi nu e 100% sigur, atacurile informatice prin care au fost furate detaliile de acces la Gmail ale unor inalti oficiali guvernamentali din SUA si Coreea de Sud si-au avut originea in provincia chineza Shandong.

Nu e prima data cand presa internationala scrie despre universitatea tehnica din Jinan, capitala provinciei Shandong, ca despre un loc unde studentii de elita sunt incurajati sa-si dezvolte capacitatile de a pune la punct atacuri informatice. Diverse companii producatoare de solutii de securitate au vaertizat ca in China sunt puse la punct atacuri tot mai complexe menite sa destabilizeze sisteme complexe ale unor state.

China neaga, prin intermediul unui purtator de cuvant de la ministerul de externe, orice implicare in astfel de atacuri. "Atacurile informatice sunt o problema internationala iar China este si ea o victima", a spus purtatorul de cuvant Hong Lei. El considera ca acuzatiile sunt fabricate si au motive ascunse in spatele lor.

Si conducatorii universitatii din Jinan au respins acuzatiile ca ar manageria o "fabrica de hackeri" iar alti experti chinezi in securitate IT atentioneaza ca astfel de acuzatii trebuie facute cu grija fiindca si China este si va fi o victima a atacurilor informatice. In plus, spun ei, unele sisteme cad foarte usor victima unor atacuri si din cauza ca masurile de protectie sunt inadecvate.

Google are deja o lunga istorie de conflicte cu China si este clar ca vor urma si alte capitole.