​Autoritatile din Coreea de Nord cauta asiduu in universitati tineri straluciti pe care sa-i trimita apoi peste hotare pentru a fi antrenati ca hackeri care sa atace apoi sistemele puternic informatizate ale Coreei de Sud, noteaza Reuters care citeaza un profesor care a fugit din statul comunist. Guvernul de la Phenian le da acestor hackeri privilegii pe care cetatenii de rand nici macar nu le viseaza pentru a-i motiva.

Coreea de Sud si-a acuzat vecinul de la nord ca a pus la cale atacuri informatice complexe care au afectat sistemul informatic al unei banci importante. Nordul a negat implicarea, insa Kim Heung-kwang - fost profesor universitar care a reusit sa fuga in Sud - spune ca divizia dedicata atacurilor informatice a ajuns sa aiba 3.000 de persoane in loc de 500, iar recrutarile continua.

Cei care obtin cele mai bune performante in universitati sunt apoi trimisi peste hotare si antrenati pentru cyber crime si obtin si dreptul de a-si continua studiile in strainatate. In plus, familiile lor obtin dreptul de a se muta din provincie in capitala Phenian si sa duca o viata ceva mai lipsita de privatiuni.

Recent, Coreea de Sud a dat vina pe vecinul de la Nord pentru un atac asupra bancii Nonghyup care a avut ca efect faptul ca milioane de oameni nu au putut folosi ATM-urile timp de o saptamana.