​Utilizatorii motorului de cautare Google pot de acum face cautari pornind de la o imagine pe care o pun in campul de cautare si pot apoi afla unde a fost facuta, a anuntat compania, in cadrul unei conferinte pe tema internet search. In plus, utilizatorii browser-ului Chrome vor putea in curand face cautari prin comenzi vocale pe internet, functia fiind limitata pentru inceput la limba engleza. Google a mai prezentat si aplicatia prin care compania anticipeaza ce pagina din cele afisate la cautari va deschide utilizatorul si o va incarca inainte ca acesta sa clickeze pe ea.

GoogleFoto: Google

Una dintre cele mai importante noutati tine de faptul ca se pot face cautari pe Google pornind de la o anumita imagine care poate fi incarcata sau al carui URL poate fi postat in campul de cautare. Google va analiza apoi imaginea pe componente detaliate si ar putea spune unde a fost facuta acea imagine sau ce cladiri apar in ea. Compania a tinut sa precizeze ca nu va folosi tehnologie de recunoastere faciala in aceasta functie. Ca in orice aplicatie noua, Google tine sa sublinieze ca mai sunt multe de dezvoltat la ea, astfel ca la inceput rezultatele s-ar putea sa nu fie prea grozave.

De mai bine de doi ani exista aplicatia de Android Google Goggles prin care utilizatorii de smartphone-uri pot fotografia cladiri sau peisaje si li se spune unde sunt acestea, dupa comparatii cu iamgini existente pe internet. Pentru desktop nu exista pana in prezent o aplicatie de cautare pornind de la o imagine.

O alta noutate tine de faptul ca utilizatorii de PC-uri pot face cautari pornind de la comenzi vocale prin browserul Chrome.

Utilizatorii browserului Chrome pot in curand rosti la microfonul PC-ului un termen de cautare si vor primi o serie de rezultate. Serviciul este disponibil in prezent doar in engleza, insa Google spune ca numarul de limbi in care vor putea fi facute cautari va creste. Cei de la Google spun ca au lucrat din greu doi ani la acest sistem care in viitor are capacitatea sa schimbe modul in care utilizatorii fac cautari pe internet. Serviciul de cautare prin comenzi vocale este disponibil pentru smartphone-uri.

Google spune ca face aceste schimbari pentru ca internet search-ul sa devina cat mai lipsit de efort. Compania a mai prezentat o noua functie care incearca sa anticipeze ce pagina din cele afisate la cautare va alege utilizatorul si incepe deja sa incarce aceasta pagina. Aplicatia Instant Pages va face ca utilizatorul sa economiseasca intre trei si cinci secunde la fiecare cautare deoarece pagina pe care cel mai probabil vei face click, este deja incarcata.

Google spune ca aceasta aplicatie este un mare salt inainte fiindca usureaza mult cautarea si e parte a filozofiei enuntata des de o companie care spune ca vrea sa anticipeze cat mai mult ce vrea utilizatorul sa gaseasca. Noua aplicatie va fi lansata treptat zilele acestea si va fi disponibila pentru inceput in versiune beta pentru utilizatorii de Chrome.