​Romanii sunt printre europenii carora le pasa cel mai putin de siguranta datelor personale, in opozitie cu tarile germanice unde aceste date sunt considerate vitale, arata un studiu Eurobarometru. In schimb, desi stam rau la utilizarea serviciilor online shopping si banking, suntem printre fruntasi in UE la folosirea de servicii de mesagerie instant si la postarea de poze si filme online.

Nu ne pasa enorm de tare de datele personale, celor din tarile germane le pasa insa

Intr-o prima parte a studiului, cetateni din cele 27 de tari UE au fost rugati sa aleaga care sunt pentru ei cele mai importante date personale, avand de selectat intre lucruri precum date despre salariu, probleme de sanatate, CNP, poze personale, adresa sau numar de telefon.

Notiunea de "date personale" nu are acelasi sens pentru toti europenii, iar ei au fost rugati sa spuna care sunt cele mai importante informatii personale pentru ei, capitol la care romanii au iesit aproape la toate capitolele la coada. Pentru romani, codul numeric personal este cel mai important tip de date, iar in tari precum Germania, Olanda sau Finlanda, informatiile legate de salariu au fost considerate ca cele mai importante date personale.

Romanii sunt europenii care au considerat ca informatiile legate de starea sanatatii sunt cele mai putin importante date personale, in timp ce procentele cele mai mari la aceasta categorie au fost in Irlanda, Slovenia si Suedia. Nici adresa nu a fost considerata de romani ca informatie personala cheie, in timp ce austriecii au fost la polul opus.

In tari precum Austria si Germania, numarul de mobil este considerat de foarte multi ca fiind informatie personala, iar la polul opus s-au situat tari precum Romania si Finlanda. In tarile din Vest si Nord fotografiile personale au fost considerate ca fiind date personale valoroase, in timp ce in Sud si Est atitudinea a fost din nou relaxata (Romania si Bulgaria).

Nu ne pasa ca lasam "urme" pe internet, insa suntem mari fani ai socializarii

Romanii sunt printre europenii care cred in cea mai mica proportie ca guvernul le cere din ce in ce mai multe date personale si nici nu se ingrijoreaza de faptul ca le-ar putea fi inregistrat comportamentul pe internet cand fac browsing, descarca fisiere sau se logheaza pe site-uri de socializare. Pe de alta parte, avem printre cele mai mici procente de utilizatori ai serviciilor de internet banking si de online shopping, insa suntem mari amatori de mesagerie instant.

In tari precum Germania, Franta si Irlanda exista cei mai multi utilizatori ingrijorati de faptul ca li se inregistreaza in detaliu comportamentul online, in timp ce Suedia, Estonia, Olanda si Romania au cel mai mare procent de persoane carora nu le pasa de acest aspect.

60% dintre cei intrebati au spus ca fac cumparaturi online, iar daca in tari precum Danemarca si Olanda, numarul celor care au raspuns afirmativ a fost de peste 80%, in Romania, Portugalia, Bulgaria si Grecia a fost sub 30%. Tot la coada suntem si cand este vorba de internet banking, insa suntem in top zece in ceea ce priveste faptul ca mesageria instant este cea mai frecventa activitate online. Autorii studiului chiar fac o legatura intre faptul ca cei mai frenetici utilizatori ai serviciilor stil Messenger sunt exact in tarile in care e cea mai mica utilizare a serviciilor de banking si shopping online.

Stam foarte bine si cand este vorba de a trimite prietenilor si de a pune la comun (sharing) imagini, filme si alte clipuri video prin intermediul internetului. Germania si Finlanda au printre cei mai putini amatori de astfel de distractii.

Avem o atitudine diferita si cand e vorba de alte lucruri, precum pastrarea facturilor si chitantelor vechi. Daca in Marea Britanie peste jumatate din respondenti au spus ca le distrug, la noi, in Italia si in Portugalia procentul a fost de sase ori mai mic.

Facem cele mai putine lucruri pentru a ne proteja identitatea online

Dar cand e vorba de lurcruri care ne-ar putea imbunatati securitatea pe internet suntem printre europenii care fac cel mai putin. Suntem la coada atat in clasamentul tarilor dupa numarul de oameni care sterg cookie-urile si dupa procentul celor care schimba des setarile browser-ului pentru a impartasi cat mai putine informatii. Olanda si Germania sunt la polul opus la ambele capitole, cetatenii fiind preocupati de confidentialitate.

Apoi, e interesant de notat ca in functie de zona geografica variaza si gradul de ingrijorare legat de modul in care e inregistrat comportamentul online al userilor. In tarile scandinave, in cele baltice si in Olanda, Slovenia si Romania, gradul de ingrijorare este mai scazut, iar in tari precum Germania, Franta, Belgia si Grecia numarul celor ingrijorati este foarte mare.

Interesant este ca suntem printre tarile cu cel mai scazut procent al celor care spun ca vor sa fie informati de o autoritate sau companie daca datele lor personale au fost pierdute de aceasta. Danemarca, Slovenia si Suedia sunt la polul opus.

Ca si concluzii, studiul arata ca in Olanda, Luxemburg si Danemarca sunt utilizatorii care aplica cele mai multe strategii pentru a-si proteja identitatea pe internet, iar in Romania si Bulgaria se face cel mai putin.