​Oracle cere despagubiri de ordinul miliardelor de dolari de la Google pe care a chemat-o in instanta vara trecuta pe motiv ca ar fi incalcat o serie de patente tehnologice pe care Oracle le-a obtinut prin achizitia Sun MicroSystems, scrie PCPro. Plangerea e legata de sistemul de operare Google Android prezent pe zeci de milioane de smartphone-uri, insa Google spune ca Oracle a facut calcule eronate, iar suma este "umflata".

In plangerea depusa anul trecut la un tribunal federal californian Oracle acuza Google ca la dezvoltarea Android a incalcat cu buna stiinta drepturile de proprietate intelectuala, insa nu se stia valoarea daunelor materiale solicitate. Google s-a opus publicarea unei cifre exacte, insa Oracle a tinut sa mentioneze ca cere cateva miliarde dolari, fara a comunica exact cat.

Google spune ca Oracle a calculat intr-un mod eronat valoarea daunelor si adauga ca suma solicitata este mult umflata.

Tehnologia Java a fost dezvoltata de Sun Microsystems, compania care a fost achizitionata la inceputul lui 2010 de Oracle, pentru 7,4 miliarde dolari. Si patentele Sun au trecut in proprietatea Oracle care acuza acum Google ca foloseste Java fara a fi primit permisiunea sa utilizeze aceasta tehnologie.

Ramane de vazut ce va decide justitia intr-un moment in care zilnic se vand circa 400.000 de telefoane ce utilizeaza sistemul Android.

E de asteptat ca justitia sa se proonunte in noiembrie.