Un supercomputer japonez dezvoltat de Fujitsu si un institut nipon de cercetare a preluat pozitia intai in topul celor mai tari supercomputere, devansand un sistem chinez care se situa pe locul intai in noiembrie anul trecut, scrie Computerworld. Clasamentul celor mai puternice 500 de supercomputere din lume este publicat de doua ori pe an, iar Japonia nu a mai ocupat primul loc din 2004. In top zece sunt cinci sisteme din SUA, cate doua din Japonia si China si unul din Franta.

Supercomputerul K a fost dezvoltat de Fujitsu, se afla la Kobe si dispune de 68.000 de procesoare 8-core, puterea sa de calcul fiind 8,162 petaflopi (8,162 milioane de miliarde de operatiuni pe secunda). Supercomputerul japonez devanseaza liderul din noiembrie anul trecut, Tianhe-1A din China, s-a anuntat la o conferinta de supercomputing in Hamburg.

Clasamentul celor mai performante supercomputere din lume este publicat de doua ori pe an, in iunie si in septembrie, iar in 2004 a fost utlima data cand un computer japonez a fost lider. In Top Zece se afla acum cinci sisteme din SUA, cate doua din Japonia si China si unul din Franta. China avanseaza enorm, iar de la ultima editie si pana in prezent numarul supercomputerelor din Top 500 a ajuns de la 42, la 62.

Supercomputerul "K" este in plina dezvoltare, iar in 2012 va atinge o capacitate de calcul de peste 10 petaflopi. El va fi utilizat pentru calcule complexe in domenii precum climatologie, meteorologie, prevenirea catastrofelor si medicina.