Camera Reprezentantilor din Parlamentul olandez a aprobat legea care garanteaza neutralitatea internetului si impiedica operatorii de telefonie mobila sa discrimineze anumite tipuri de continut in raport cu altele. Legea trebuie sa treaca si de Senat, insa acest lucru pare a fi o formalitate, astfel ca Olanda e la un pas sa devina prima tara europeana care garanteaza prin lege neutralitatea internetului, scrie The Telegraph. Companii precum Vodafone si T Mobile se opun si spun ca daca legea trece, internetul mobil va fi mai scump.

Cand operatorul telecom KPN a anuntat ca vrea sa-i taxeze suplimentar pe cei care folosesc pe telefoane diverse servicii de comunicare prin internet gen Skype, opinia publica a luat pozitie. Prin legea aprobata de prima camera a Parlamentului, utilizatorii care folosesc astfel de servicii nu pot fi taxati in plus si nici accesul la aceste aplicatii nu poate fi blocat.

Practic, Olanda devine prima tara europeana care se opune unui internet mobil "cu doua viteze" in care anumite tipuri de continut sunt privilegiate in raport cu altele.

Operatorii de telefonie mobila s-au opus acestei legi si au spus ca autoritatile s-au grabit, nu au analizat lucrurile cum trebuie si e foarte posibil ca preturile la facturile de internet mobil sa creasca daca legea intra in vigoare.

Legea trebuie sa primeasca si OK-ul Senatului, lucru care este foarte probabil ca se va intampla. Olanda ar putea da un exemplu si altor tari europene, mai ales ca in UE s-au facut putine pe subiect. Un exemplu este insa si Chile care a votat in 2010 o lege care garanteaza acest principiu.

In Europa, cei mai mari furnizori de internet sunt companii telecom precum Deutsche Telekom, France Telecom sau Telefonica, giganti care au mare putere in gestionarea retelelor proprii si pot rationaliza traficul, astfel incat anumite site-uri ale concurentei sa se incarce mai greu.

Exista un conflict latent intre marii operatori telecom si companii care ofera servicii gratuite cum ar fi Facebook, Google si Skype. Operatorii telecom spun ca aceste servicii incarca mult retelele, generand volum urias de tarfic, ceea ce inseamna ca trebuie facute noi investitii.