​Google a prezentat marti o serie de aplicatii de socializare online grupate sub numele Google+ care sunt gandite sa devina o concurenta serioasa pentru Facebook si sa faca interactiunea online mult mai apropiata de cea din viata reala. Google+ e in faza de test si poate fi accesat doar prin invitatie, insa printre aplicatiile prezentate se numara una de partajare a informatiilor doar cate un anumit grup de prieteni si una de videochat. Multi spun insa ca o mare parte dintre lucruri exista deja la Facebook, iar pentru Google va fi greu sa atinga un numar atat de mare de utilizatori.

Google spune ca interactiunea online din prezent este ciudata si rigida si sustine ca prin Google+ lucrurile se pot schimba, iar interactiunea online poate fi mai apropiata de cea din intalnirile live. Google+ consta practic din mai multe aplicatii care integreaza diverse servicii Google deja existente si le combina cu unele noi.

Aplicatia Circles permite plasarea prietenilor in anumite grupuri si partajarea anumitor tipuri de continut cu anumiti prieteni. Aplicatia Hangouts permite chat video simultan intre mai multi prieteni, iar Huddle este o mesagerie instant pentru grupuri de prieteni. Sparks se vrea o aplicatie care sa conecteze diverse persoane cu interese comune, pe zeci de domenii si in diferite limbi.

"Problema este ca serviciile online existente au transformat prietenia in fast-food, invelind pe toata lumea cu o hartie pe care scrie prieten", spune Google care adauga ca acest lucru este infiorator si deranjant, astfel ca era nevoie de un serviciu nuantat.

Google spune ca proiectul + permite ca partajarea de continut online sa evolueze mult si interactiunile prin internet pot deveni la fel de nuantate si placute ca cele fata in fata.

Diversi comentatori noteaza ca, desi Google amelioreaza cateva functii, cum ar fi posibilitatea de a alege rapid catre ce prieteni sa trimiti un anumit continut foto/video, per total nu sunt atat de multe noutati incat sa-i faca pe utilizatori sa renunte la Facebook.

Google promite de ceva timp o retea de socializare care sa aiba un impact pe piata insa o parte dintre comentatori nu sunt convinsi ca proiectul de acum este solutia.