O romanca acuzata de fraude imobiliare ar putea fi fortata de justitia americana sa comunice parola laptop-ului personal
Ramona Fricosu in varsta de 36 de ani a fost acuzata in octombrie 2010 de fraude imobiliare, spalare de bani si pentru ca ar fi furnizat unei institutii financiare informatii eronate pentru a obtine un imprumut. Cu ocazia unei prechezitii, procurorii din SUA au ridicat si un laptop al celei acuzate, iar intrebarea este daca romanca poate fi fortata sa le furnizeze autoritatilor parola de la laptop.
La o perchezitie autorizata de un mandat, cel anchetat poate fi obligat sa deschida orice dulap incuiat, iar problema care se pune este daca un laptop parolat are un statut similar sau unul diferit. Acuzarea spune ca pe laptop ar putea fi informatii relevante pentru ancheta si adauga ca nu vrea ca parola sa le fie comunicata oral sau in scris, ci sa fie tastata de acuzata pentru ca anchetatorii sa aiba acces la fisiere.
Totusi, apararea spune ca o astfel de obligatie ar crea un precedent si incalca unul dintre articolele de baza ale Constitutiei SUA care statueaza ca un om nu poate fi fortat sa ofere informatii care l-ar putea incrimina.
Intrebarea este una conceptuala: trebuie un laptop sa fie privit ca fiind esenta vietii private a unui individ, astfel ca secretele continute nu ar trebui dezvaluite SAU trebuie privit ca un mijloc de a pastra in format digital diverse documente care daca nu ar fi relevate ar ajuta infractorii sa-si ascunda faptele, astfel ca justiria ar trebui sa aiba acces.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Apararea nu a contestat poprirea si cercetarea laptopului , ci furnizarea unei parole (care se face prin viu grai ), adica furnizarea unei info care l-ar putea incrimina pe inculpat.
Chestia cu ridicarea problemelor adanci fundamentale si filozofice nu iese mereu si nici la oricine !
Asta e nivelul tehmologic al sua? Ii da cu bita-n cap pina spune tot?
Legal au voie sa ii caute in fisiere.
Problema lor e ca discul e criptat si ea nu vrea sa spuna parola. Fara parola nu pot tehnic accesa datele.
Care se traduce pe scurt: nimeni nu poate sa fie obligat sa faca ceva care nu vrea, cu exceptia celor care au fost condamnati deja.
Ceea ce nu e cazul aici. Mandatul acopera datele, nu si persoana. Persoana e acoperita de constitutie.
Daca va fi fortata sa raspunda, se va incalca grav constitutia americana. E mai mult decat o problema morala si e in joc si prezumptia de nevinovatie.
Eventuala recuperare a datelor prin forta bruta ar dura sute de ani.
PS: Daca cumva ea nu si-a criptat discul, atunci chiar nu vad la ce e nevoie de parola :) Chiar nu gaseste nimeni pe acolo un comp cu PATA sau SATA?!?!?
Rezultatul este ca trebuie fortata sa le dea voie sa foloseasca probele alea. Problema e ca treaba asta cam contravine constitutiei lor.
Vezi programe gen TrueCrypt.
"Problema se pune ca ei n-au cum prezenta ca probe documentele de pe laptop fara ca ea sa le permita." -> Ba au voie. Au mandat de perchezitie.
Ii invit pe cei care au achizitionat softul cu licenta (de ex. TrueCrypt) sa contacteze furnizorul si sa ii comunice ca au uitat parola si doresc sa stie care sunt demersurile necesare pentru recuperarea fisierelor criptate, si vor descoperi ca se poate.
Problema se pune daca este legal sau nu sa fie obligata sa furnizeze parola si daca fisierele respective pot fi folosite ca proba in instanta. Asa cum spunea si cineva mai sus, este problema de a permite/restrictiona pe viitor accesul in situatii similare.
Peace
Asadar romanca a folosit un soft de criptare puternica iar ei ca sa il sparga au nevoie de extrem de multe resurse (timp, putere de calcul). Deci nu e vorba de etica, iar cei care v-au dat plusuri, la randul lor, nu au inteles situatia.
http://www.escapistmagazine.com/forums/read/18.297880-Homeless-man-gets-15-years-in-jail-for-100-CEO-gets-40-months-for-3-Billion?page=1
sau cauta sa vezi cate procese sunt pierdute in urma nerespectarii procedurilor
Oricum poate declara ca a uitat-o de atata stress, ca era cu multe cifre si semne si cu litere mari/mici si acum nu mai stie exact.
Mai exista solutia Guatanamo si water boarding, bine'nteles. Spune tipa si parolele lui Obama.
...glumesc