​Cazul unei romance de 36 de ani acuzata de fraude imobiliare starneste controverse in SUA fiindca acuzarea doreste sa o oblige sa-si dea parola de la laptopul personal pentru a se verifica daca nu contine informatii relevante pentru caz. Apararea spune insa ca cererea incalca unul dintre articolele cheie ale Constitutiei SUA care statueaza ca un om nu poate fi fortat sa ofere informatii care l-ar putea incrimina, scrie IT World.

Ramona Fricosu in varsta de 36 de ani a fost acuzata in octombrie 2010 de fraude imobiliare, spalare de bani si pentru ca ar fi furnizat unei institutii financiare informatii eronate pentru a obtine un imprumut. Cu ocazia unei prechezitii, procurorii din SUA au ridicat si un laptop al celei acuzate, iar intrebarea este daca romanca poate fi fortata sa le furnizeze autoritatilor parola de la laptop.

La o perchezitie autorizata de un mandat, cel anchetat poate fi obligat sa deschida orice dulap incuiat, iar problema care se pune este daca un laptop parolat are un statut similar sau unul diferit. Acuzarea spune ca pe laptop ar putea fi informatii relevante pentru ancheta si adauga ca nu vrea ca parola sa le fie comunicata oral sau in scris, ci sa fie tastata de acuzata pentru ca anchetatorii sa aiba acces la fisiere.

Totusi, apararea spune ca o astfel de obligatie ar crea un precedent si incalca unul dintre articolele de baza ale Constitutiei SUA care statueaza ca un om nu poate fi fortat sa ofere informatii care l-ar putea incrimina.

Intrebarea este una conceptuala: trebuie un laptop sa fie privit ca fiind esenta vietii private a unui individ, astfel ca secretele continute nu ar trebui dezvaluite SAU trebuie privit ca un mijloc de a pastra in format digital diverse documente care daca nu ar fi relevate ar ajuta infractorii sa-si ascunda faptele, astfel ca justiria ar trebui sa aiba acces.