Noile masuri de blocare prin furnizorul de servicii Internet (ISP) a unor pagini web, propuse de catre Ministerul Finantelor prin noua Hotarare de Guvern referitoare la jocurile de noroc constituie o masura de cenzura a continutului media online si nu sunt conforme cu legile europene, avertizeaza intr-un comunicat mai multe asociatii printre care CJI, Asociatia ISP-urilor si APADOR-CH. Aceste asociatii mai spun ca masura este inutila, atata vreme cat blocarea prin ISP este iluzorie, putand fi usor depasita prin mai multe metode tehnice facile pentru un utilizator final.

Asociatiile semnatare isi exprima ingrijorarea cu privire la noile masuri de blocare prin furnizorul de servicii Internet (ISP) a unor pagini web, propuse de catre Ministerul Finantelor prin noua Hotarare de Guvern referitoare la jocurile de noroc, in special in contextul in care Guvernul Romaniei propune deja prin alte acte normative masuri similare pentru site-uri cu pornografie adulta sau de vanzare de produse etnobotanice.

"Dorim sa subliniem ca asemenea masuri de blocare a unor site-uri web prin intermediul furnizorului de servicii Internet constituie o masura de cenzura a continutului media online, masura ce ridica probleme serioase in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si in special a dreptului la libera exprimare.", spun semnatarii scrisorii.

Mai mult, o asemenea masura de blocare este inutila, atata vreme cat blocarea prin ISP este iluzorie, putand fi usor depasita prin mai multe metode tehnice facile pentru un utilizator final sau un proprietar de site. Studiile realizate de experti juridici si tehnici in domeniul criminalitatii informatice au aratat ca blocarea nu functioneaza nici macar in cazul continutului ilegal.

"Ne exprimam stupefactia ca toate aceste proiecte de legi nu au fost discutate cu experti tehnici din partea asociatiilor profesionale ale ISP-istilor sau cu experti ai drepturilor omului, fiind tratate de catre autoritati ca o solutie normala intr-o societate democratica", se mai spune in documentul semnat de cinci asociatii.

In noua propunere de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, pusa in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, Articolul 733 propus incalca in mod flagrant principiile mai sus exprimate, in plus ¬privatizand¬ aplicarea legii si lasand la indemana unei persoane juridice private adoptarea unor masuri cu efecte directe asupra drepturilor omului.

Sustinem renuntarea la articolul 733 si la celelalte dispozitii care incalca drepturile omului si recomandam consultarea publica, inclusiv cu reprezentanti a comunitatilor tehnice care ar fi afectati de aplicarea legii. Doar astfel se poate ajunge la adoptarea de solutii adecvate, legale si aplicabile pentru acest domeniu.

Asociatiile semnatare mai dau ca exemplu legislatia UE a inclus prin noul pachet de directive in domeniul comunicatiilor electronice obligatia pentru statele membre ca accesul la Internet sa nu poata fi blocat sau limitat in mod abuziv. Noul art. 1 alin. (3a) din Directiva 2002/21/CE prevede in mod explicit:

"Masurile luate de statele membre cu privire la accesul utilizatorilor finali la serviciile si aplicatiile prin retele de comunicatii electronice sau cu privire la utilizarea acestor servicii si aplicatii de catre utilizatorii finali trebuie sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice, astfel cum sunt garantate de Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si principiile generale ale dreptului comunitar.

Oricare dintre aceste masuri cu privire la accesul utilizatorilor finali la serviciile si aplicatiile prin retele de comunicatii electronice sau cu privire la utilizarea acestor servicii si aplicatii de catre utilizatorii finali care ar putea restrange acele drepturi sau libertati fundamentale pot fi impuse doar daca sunt adecvate, proportionale si necesare intr-o societate democratica, iar punerea in aplicare a acestora face obiectul unor garantii procedurale adecvate in conformitate cu dispozitiile Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si cu principiile generale ale dreptului comunitar, inclusiv o protectie jurisdictionala efectiva si dreptul de a beneficia de garantiile prevazute de lege."

Scrisoarea a fost semnata de: Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor - ANISP, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului ¬ Comitetul Helsinki (APADOR ¬ CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI si ActiveWatch.