NATO a anuntat ca investigheaza afirmatiile grupului de hackeri "Anonymous" potrivit carora ar fi reusit sa se infiltreze in reteaua de calculatoare a NATO si a publicat apoi pe Twitter documente confidentiale, relateaza Daily Telegraph.

Afirmatiile au fost facute pe contul de Twitter al gruparii.

"Da, NATO a fost spart. Si avem o gramada de material restrictionat. In urmatoarele zile, asteptati informatii interesante. Stam pe circa 1 gigabyte de date de la NATO acum, din care mare parte nu putem publica pentru ca ar fi iresponsabil", au postat ei pe Twitter.

AnonymousIRC a dat linkuri la doua documente, care pot fi descarcate aici.

Primul, datat 2007 si marcat "Restrictionat", ar fi un proiect in lucru pe sistemele de comunicare de la centrul de comunicare pentru fortele ISAF din Afgansitan.

Al doilea, datat 2008 si marcat de asemenea ca "restrictionat", acopera propuneri pentru subcontractare a unor sisteme de comunicare pentru fortele NATO din Kosovo.

Un purtator al Aliantei a declarat ca organizatia ancheteaza afirmatiile hackerilor.

Actiunea vine dupa ce 16 membri suspecti ai grupului au fost arestat marti in mai multe state americane, intr-un raid organizat la nivel federal.

Cine este Anonymous

Anonymous este un grup de hackeri apropiat de organizatia Wikileaks, care a revendicat mai multe atacuri impotriva site-urilor companiilor si guvernelor.

Un raport pentru NATO din iunie arata ca hackerii sunt o amenintare pentru societate si vor fi prinsi.

"Astazi, grupul international al hoc de hackeri si activisti are mii de membri si nicun set clar de reguli. Ramane de vazut cat timp are Anonymous pentru aceste cai. Cu cat vor persista, cu atat se vor putea dezvolta modalitati de contraatac, grupurile vor fi infiltrate si atacatorii persecutati", se arata in raport.

Insa Anonymous a avertizat NATO la vremea respectiva sa nu "faca greseala de a provoca Anonymous".

"Nu faceti greseala sa credeti ca puteti decapita un sarpe fara cap", au spus ei.

Ancheta politiei impotriva Anonymous si ramurii Lulzsec de hackeri activisti a dus pana acum la 60 de arestari in Marea Britanie, SUA, Olanda Spania si Turcia.

Au fost sparte site-ul CIA si retelele companiei Sony sau televiziunii Fox. La inceputul saptamanii, LulzSec a atacat site-ul tabloidului The Sun si a publicat o stire falsa potrivit careia Rupert Murdoch ar fi murit.