Expertii producatorului de solutii de securitate McAfee au anuntat miercuri ca au descoperit cea mai mare serie de atacuri cibernetice demarate pana in prezent, in urma careia au fost accesate date secrete din retelele informatice a 72 de organizatii guvernamentale si companii din intreaga lume, informeaza Reuters. Fara a preciza exact, firma de securitate lasa de inteles ca sursa acestei campanii de atacuri care a tintit retele informatice guvernamentale din SUA, Taiwan, India, Coreea de Sud, Vietnam sau Canada, ar fi China.

Pe lista acestor atacuri cibernetice mai figureaza sistemele informatice ale ASEAN (Asociatia Statelor Asiei de Sud-Est), ale Comitetului International Olimpic, ale Agentiei Mondiale Anti-Doping si ale unor companii high-tech.

In cazul Natiunilor Unite, hackerii ar fi patruns ilegal in sistemele informatice ale Secretariatului Natiunilor Unite in Geneva in 2008 si timp de doi ani au accesat date secrete, potrivit McAfee. Firma da de inteles ca in spatele atacurilor s-ar afla cineva care ar fi actionat in numele unui anumit guvern, fara a da mai multe amanunte.

Informat despre descoperirea facuta de McAfee, Jim Lewis, expert cibernetic in cadrul Centrului pentru studii strategice si internationale a precizat ca cel mai probabil guvernul din China s-ar afla in spatele acestei campanii deoarece unele dintre tinte ar fi detinut informatii care ar fi interesat in mod particular Beijing-ul. Spre exemplu, sistemele informatice ale Comitetului International Olimpic au fost atacate in perioada desfasurarii jocurilor olimpice de la Beijing din 2008.