Microsoft a confirmat ca sistemul de operare Windows 8 care va fi lansat in 2012 va dispune si de un magazin de aplicatii, noteaza PC Pro. Microsoft a dat recent drumul unui blog pe tema noului Windows si acum a prezentat pe scurt cele peste 30 de echipe care lucreaza la el. Conform datelor irlandezilor de la StatCounter, toate versiunile de Windows au o cota cumulata de peste 93% pe piata PC-urilor.

Screenshoot-urile care au aparut de curand pe internet sugerau faptul ca noul Windows va avea un App Store, iar Microsoft a confirmat acest lucru acum, existand o echipa care lucreaza pentru asa ceva.

Microsoft mentioneaza, in postarea de pe blog-ul oficial al Windows 8, ca acum, peste doua treimi din toate dispozitivele prin care oamenii acceseaza internetul sunt mobile, astfel ca si noul Windows va veni cu multe modificari pentru a se adapta acestei schimbari esentiale.

Sistemul cu nume de cod Windows 8 va imprumuta trasaturi de la Windows Phone 7 pentru a fi compatibil cu dispozitivele touch-screen. Icon-urile sunt mai mari si colorate in stilul celor prezente pe smartphone-uri, in ideea de a putea fi usor accesate pe ecranele senzitive.

O mare schimbare tine de faptul ca viitorul Windows poate rula atat pe procesoare construite pe arhitectura ARM (produse de companii precum Qualcomm si Texas Instruments si utilizate mai ales la smartphone-uri) dar si pe procesoare pe platforma x86 (produse de Intel sau AMD si utilizate pe PC-uri).

Procesoarele ARM sunt folosite pe dispozitive ultra-portabile, iar acest lucru e semn ca Microsoft reactioneaza la noile tendinte care privilegiaza tabletele si dispozitivele mici, insa cu putere mare de procesoare.

Conform datelor companiei de cercetare StatCounter, XP are 46% din piata mondiala a sistemelor de operare, Windows 7 are circa 36%, iar Windows Vista, circa 11%. In Romania, XP are 60%, iar Windows 7, circa 33%.