​Sefii Hewlett Packard incearca sa convinga actionarii de necesitatea schimbarii strategiei si de nevoia desprinderii diviziei de PC-uri care ofera marje de profit extrem de mici. scrie Financial Times. Seful HP, Leo Apotheker spune ca gigantul IT este intr-un moment crucial si reorganizarea este necesara. Reuters noteaza insa ca voci din piata critica masiv decizia HP de a renunta la sistemul webOS si la productia de smartphone-uri si tablete, dar si dorinta de a plati o suma uriasa - 11 miliarde dolari - pe compania britanica Autonomy care a realizat vanzari anuale de sub un miliard de dolari si are 2.700 de angajati.

HP este in fata unui moment crucialFoto: Reuters

HP are afaceri de peste 125 miliarde dolari, iar renuntarea la divizia de PC-uri ar reduce cifra de afaceri cu circa 40 miliarde dolari. Apotheker spune ca pe termen lung marjele de profit vor fi insa mai mari si adauga ca grupul este intr-un moment de rascruce in care trebuia facuta o schimbare majora.

Apotheker, care conduce HP din 2010, spune ca HP trebuie sa-si schimbe structura dintr-un conglomerat ca divizii conduse in mod independent, intr-o companie mult mai integrata, cu software-ul ca activitate centrala. El a avertizat ca daca modificarea nu se va produce, HP ar fi in mare dificultate.

Totusi, Apotheker a fost masiv criticat pentru ca a renuntat la sistemul de operare webOS despre care chiar el spunea in aceasta primavara ca va deveni un rival pentru Apple. A trecut un an de cand HP a cumparat cu peste un miliard de dolari producatorul de smartphone-uri Palm si sistemul de operar4e webOS era prezentat ca extrem de promitator pentru tablete mai ales.

Acum, HP a anuntat ca va inceta dezvoltarea de produse cu webOS, iar Apotheker este masiv criticat pentru o schimbare atat de brusca de viziune. In plus, tableta TouchPad lansata recent a fost intens criticata, iar vanzarile au fost slabe.

O alta decizie pentru care sefii HP sunt criticati tine de intentia de a plati 11 miliarde dolari pentru preluarea companiei britanice de gestiune a bazelor de date Autonomy. Compania are vanzari anuale de sub un miliard de dolari si dispune de 2.700 de angajati, insa HP e dispusa sa ofere 11 miliarde dolari, o suma considerata de multi ca fiind uluitor de mare. Investitorii au reactionat foarte rau insa, iar actiunile HP au scazut cu peste 20% in ziua de dupa anunturile surprinzatoare.