​Hewlett-Packard va relua pentru cateva luni productia tabletei TouchPad pentru ca a fost coplesita de cererea uriasa care a urmat reducerii drastice a pretului la jumatatea lunii. Pe 18 august compania anunta ca va renunta la tableta abia lansata si la orice terminal cu sistemul webOS, insa compania revine dupa ce a vazut ca lumea s-a batut pe tablete cand pretul lor a scazut de la 400 de dolari, la 100 de dolari. Livrarile incep peste cateva saptamani, insa nu este clar daca preturile vor ramane atat de mici.

HP TouchPadFoto: Hewlett Packard

HP a lansat TouchPad in iunie si spera ca terminalul cu sistemul de operare WebOS va deveni un concurent real pentru Apple iPad. Versiunea cu 16 GB costa 399 dolari atunci, iar cea de 32 GB, cu o suta mai mult, insa review-urile nu au fost favorabile, iar vanzarile au fost slabe.

Pe 18 august HP anunta un plan sever de restructurare si comunica faptul ca nu va mai dezvolta smartphone-uri si tablete cu noul sistem de operare WebOS. Pentru a scapa de stocuri s-a decis reducerea severa a pretului, de la 400 dolari la 100 dolari si de la 500, la circa 150. Pentru multi clienti, preturile de 4-500 dolari nu au fost atractive, insa cand s-au redus de trei - patru ori s-a creat o isterie si s-a vandut tot.

HP a anuntat ca acest succes de vanzari a determinat-o sa reia temporar productia pentru a satisface cererea mare. Marea intrebare este cat va costa tableta si mai ales daca se vor putea mentine preturile atat de mici. Unele site-uri americane scriu ca va exista versiunea de 99 dolari, altele spun ca retailerii vor decide ce si cum.

Daca preturile vor ramane la fel de mici atunci HP va pierde bani buni la fiecare tableta vanduta, din monent ce datele companiei de cercetare IHS iSuppli arata ca productia versiunii de 32 GB costa 318 dolari, iar HP ar putea s-o vanda cu jumatate din suma.

Ar fi foarte posibil ca miscarea sa fie exclusiv una de imagine, mai ales ca HP a fost masiv criticata ca a renuntat la un sistem de operare ce parea promitator si abia fusese pus pe produse.