O decizie a conducerii TVR de a suspenda bonurile de masa pentru angajatii institutiei a declansat atacuri dure intre directorul general Alexandru Lazescu si sindicalisti. Zilele trecute, Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV (SPUSTV) din TVR i-a adresat lui Lazescu o scrisoare in care califica masura drept un "abuz", in conditiile in care salariatii "au facut si fac destule sacrificii". Acesta a raspuns cu un mesaj postat pe intranetul TVR, in care reia mai multe afirmatii facute intr-un interviu acordat HotNews.ro si acuza: "tonul si tipul de mesaje folosite de SPUSTV in scrisoarea amintita nu sunt demne de un partener de dialog responsabil".

  • "Decizia (suspendarii bonurilor de masa - n.r.) nu este un 'abuz', asa cum - cu buna stiinta - SPUSTV va dezinformeaza", arata Lazescu in scrisoarea sa. El face trimitere la "ce s-a intamplat in celelalte trusturi media si in general in toata Romania, unde s-au operat deja numeroase disponibilizari si reduceri de salarii". El mai aminteste ca "multe televiziuni publice din Europa, inclusiv BBC, lovite si ele de criza ultimilor ani, au fost restructurate si eficientizate. (...) TVR, care a trait pana acum intr-o realitate paralela, are nevoie rapid de o reforma din temelii, ca sa ramana in viata".

Mesajul lui Alexandru Lazescu catre angajatii TVR:

Stimati colegi,

Ca urmare a scrisorii primite din partea Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV (SPUSTV), referitoare la eliminarea tichetelor de masa, va comunic urmatoarele:

Masura de suspendare a acordarii bonurilor de masa nu este rezultatul niciunui "scenariu pervers", cum induce SPUSTV. Inca de la inceputul mandatului, am avut nenumarate intalniri cu sindicatele reprezentative din TVR, dar si cu foarte multi dintre dumneavoastra. Nu am ascuns niciodata, nici fata de acestea si nici fata de dvs, faptul ca suntem intr-o situatie dificila - TVR e pe pierdere inca din 2006 -, situatie agravata de criza financiara care a lovit intreaga industrie media.

Am discutat deschis de fiecare data, cu reprezentantii dumneavoastra, despre sursele majore ale acestor pierderi. Stiati, de pilda, ca fiecare meci din UEFA Champions League pe care il difuzam inseamna inca 500.000 de euro pierdere pentru TVR? Nu am ascuns, niciun moment, niciuna dintre masurile pe care le puteam lua daca situatia va deveni critica - cum ar fi suspendarea acestui beneficiu.

In al doilea rand, decizia nu este "un abuz", asa cum - cu buna stiinta - SPUSTV va dezinformeaza. Colegii dvs. stiu foarte bine ca bonurile sunt un beneficiu, nu un drept, care se acorda "in functie de posibilitatile financiare ale unitatii "(Art. 108 din CCM in vigoare). Daca privim lucrurile responsabil, nu putem decat sa constatam ca situatia financiara actuala impune masuri rapide de optimizare a fluxului de numerar, pentru a asigura normalitatea in acordarea salariilor.

Inainte de a afirma ca "salariatii au facut si fac destule sacrificii", reprezentantii SPUSTV ar trebui sa priveasca la ce s-a intamplat in celelalte trusturi media si in general in toata Romania, unde s-au operat deja numeroase disponibilizari si reduceri de salarii - uneori si pana la jumatate. Sa aiba curajul sa faca aceasta afirmatie privind in ochii miilor de colegi din presa care si-au pierdut locul de munca, din 2009 incoace. Dimpotriva, privind la rece, angajatii TVR au fost privilegiati in mijlocul furtunii prin care trece industria media. Iar astfel de mesaje diversioniste, de tipul celui dat de SPUSTV ieri, nu fac decat sa puna si mai mare presiune din exterior. Si intuiti, cred, la ce tip de presiune ma refer.

Veti spune probabil ca am fi putut opera taieri din alte parti. De unde, daca 85% din totalul cheltuielilor noastre sunt reprezentate de fondul de salarii si de obligatiile asumate contractual, in cea mai mare parte, inainte de preluarea mandatului de catre actuala conducere (contractul cu NBC Universal, UEFA Champions League)? Chiar si asa, prin diversele masuri pe care le-am luat - si de care probabil v-ati si lovit deja in activitatea dvs. - deficitul inregistrat in prima jumatate a anului 2011 a fost cu 34% mai mic decat cel inregistrat in prima jumatate a anului 2010.

Multe televiziuni publice din Europa, inclusiv BBC, lovite si ele de criza ultimilor ani, au fost restructurate si eficientizate. Altele au fost restructurate din exterior, de catre Guvern, asa cum s-a intamplat in Portugalia, pentru a supravietui. TVR, care a trait pana acum intr-o realitate paralela, are nevoie rapid de o reforma din temelii, ca sa ramana in viata. Alternativa ar fi, cu siguranta, dezavantajoasa pentru angajati si pentru institutie in ansamblu.

Nu in ultimul rand, consider ca tonul si tipul de mesaje folosite de SPUSTV in scrisoarea amintita nu sunt demne de un partener de dialog responsabil si ca, dimpotriva, lezeaza principalului interes al TVR: acela de reconstructie.

Va multumesc,

Alexandru Lazescu

Presedinte-Director General