CNA a amendat Antena 1 pentru incalcarea vietii private a lui Cristian Cioaca si Antena 3 pentru ca Mihai Gadea a tipat la doi interlocutori

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 29 septembrie 2011, 18:20 Economie | Media & Publicitate


CNA a decis, joi, sa amendeze cu 10.000 de lei postul Antena 1 pentru mai multe editii ale emisiunii "Acces Direct", in care au fost facute afirmatii despre cazul disparitiei Elodiei Ghinescu, dar si despre sotul ei, Cristian Cioaca, postul incalcand viata privata a acestuia si a familiei lui, anunta Mediafax. Totodata, CNA a amendat Antena 3, cu 20.000 de lei, pentru emisiunile "Sinteza zilei" din 27 iulie si 21 august, in care moderatorul Mihai Gadea a "tipat" la doi interlocutori - Doris Mircea, purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, si Gheorghe Stefan, sef campanie PDL Neamt.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, mai multe reclamatii primite de la Cristian Cioaca, dupa ce Antena 1 a analizat cazul disparitiei Elodiei Ghinesc in mai multe editii ale emisiunii "Acces Direct", difuzate intre 6 si 16 septembrie.

In aceste emisiuni, moderate de Simona Gherghe, s-a spus, printre altele, ca procurorii au reluat cautarile Elodiei si "vor sa-l vada dupa gratii pe sotul avocatei disparute".

"Este o minciuna faptul ca s-au reluat cautarile sotiei mele, fapt confirmat si de avocata Marilena Radu, in interventia din timpul emisiunii", spune Cristian Cioaca intr-una din sesizarile transmise CNA.

El precizeaza ca la "Acces Direct" au fost difuzate, fara acord, si imagini cu el si cu familia lui, respectiv imagini de la locuinta tatalui sau, dar si de la scoala unde invata fiul lui.

In sedinta de joi a CNA, in care au fost discutate sesizarile lui Cristian Cioaca, a fost prezenta si Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 1. Ea a spus ca informtiile prezentate in emisiunea "Acces Direct" au fost difuzate si la alte posturi de televiziune, cazul disparitiei avocatei Elodia Ghinescu fiind, de altfel, unul de interes public.

Pe de alta parte, membrii CNA au considerat ca Antena 1 nu a respectat dreptul la viata privata al lui Cristian Cioaca si al familiei sale. Spre exemplu, Narcisa Iorga, membru al CNA, a invocat in special imaginile de la scoala la care invata copilul lui Cristian Cioaca, pe care Antena 1 le-a difuzat la "Acces Direct".

In cele din urma, CNA a decis sa amendeze postul Antena 1 cu 10.000 de lei, pentru incalcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "(1) Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului", a articolului 33 din Codul audiovizualului, potrivit carora "(1) Orice persoana are dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei. (3) Este interzisa difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni in viata privata si de familie a persoanei, fara acordul acesteia", si a art. 43, alin. 1 din Cod - "Radiodifuzorii trebuie sa evite sa aduca atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile unor cauze aflate pe rol in justitie sau in curs de cercetare, prin comentariile si luarile de pozitie proprii sau ale invitatilor, inclusiv ale avocatilor partilor".

Tot in sedinta de joi, CNA a analizat emisiunile "Sinteza zilei" difuzate in 27 iulie si 21 august. In urma acestor emisiuni, CNA a primit doua reclamatii, una din partea purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea, si alta din partea deputatului PDL Dan-Radu Zatreanu.

In sesizarea transmisa CNA, Doris Mircea spune ca, pe 27 iulie, in emisiunea "Sinteza Zilei", "au fost facute afirmatii a caror veridicitate nu a fost probata cu dovezi concrete, iar informatiile prezentate in emisiune nu au facut distinctia, pentru buna informare a telespectatorului, intre situatia de drept si de fapt si opiniile moderatorului". "De asemenea, pe parcursul interventiei mi s-au adus insulte de natura sa prejudicieze imaginea mea, cat si a institutiei pe care o reprezint. Dl. Gadea a afirmat si a sugerat de mai multe ori in decursul dialogului avut in emisiune ca reprezint un partid politic din Romania, afirmatie care nu a fost probata cu nicio dovada. Fac precizarea ca, in calitate de purtator de cuvant al MAE, am subliniat, in mai multe randuri in interventia avuta la postul Antena 3, ca afirmatiile si actiunile mele au in vedere strict activitatea unei institutii publice din Romania si nu a unui partid politic", se mai spune in sesizare.

Totodata, Doris Mircea spune: "Pe fundalul unor disfunctionalitati tehnice - o legatura telefonica slaba si un decalaj de transmitere si receptare a vocii - discutia a luat o turnura de natura sa aduca prejudicii imaginii personale, precum si a institutiei pe care o reprezint, in momentul in care dl. Mihai Gadea a folosit la adresa mea calificativul ᅡmahalagioaicaᅡ, din cauza suprapunerii vocilor in cadrul interventiilor fiecaruia dintre noi".

Potrivit monitorizarii CNA, in "Sinteza zilei" din 27 iulie, moderatorul Mihai Gadea a prezentat, la inceputul emisiunii, printre alte teme, si pe cea a unei circulare trimise de Ministerul de Externe tuturor ambasadorilor romani din strainatate pentru a-i informa pe romanii de peste granita cu privire la proiectul legii votului prin corespondenta. In timpul emisiunii, Doris Mircea, purtatorul de cuvant al MAE, a incercat sa-si prezinte punctul de vedere, insa nu a reusit, precizand intr-un moment ca nu aude la telefon ce intrebari i se pun din studio (atat din partea lui Mihai Gadea, cat si din partea unor invitati, printre care s-a numarat si Mugur Ciuvica, n.r.).

La un moment dat, in timpul discutiei telefonice, Mihai Gadea a spus: "Doamna, dumneavoastra sunteti purtator de cuvant la Ministerul de Externe sau sunteti mahalagioaica? Cand vorbeste cineva nu puteti sa ascultati? Ascultati in telefon, ca asta nu stie partidul dumneavoastra sa faca de atatia ani de zile". Ulterior, legatura telefonica a fost intrerupta.

Pe de alta parte, in emisiunea "Sinteza zilei" din 21 august a fost dezbatut subiectul alegerilor parlamentare care au avut loc in ziua respectiva in colegiile din Baia Mare si Neamt. S-a discutat atat despre rezultatele partiale ale votului, cat si despre acuzatiile de mita electorala care au circulat in cursul zilei respective. In studio a intrat in direct primarul Piatra Neamtului, Gheorghe Stefan, care a negat afirmatiile moderatorului Mihai Gadea conform carora PDL ar fi transportat oameni cu "autobuzul, ca i-a luat pe oameni de la poarta, ca portile erau insemnate cu creta, ca oamenii lor i-au dus la vot, organizat, frumos, cuminte" sau ar fi oferit cadouri.

In timpul discutiei cu Gheorghe Stefan, Mihai Gadea a intrebat: "Domnule Gheorghe Stefan, postul de televiziune detinut de dumneavoastra astazi a difuzat, incalcand Legea audiovizualului grav, incalcand Legea electorala, spoturi cu domnul Radulescu (candidat, n.r.) si cu insemnele Ministerului Agriculturii, un alt lucru, de asemenea, ilegal. Ati facut-o in mod deliberat, nu va intereseaza ce spune Legea audiovizualului, nu va intereseaza ce spune Legea electorala?".

La reactia lui Gheorghe Stefan - "Domnule Gadea, dumneavoastra m-ati ponegrit pe mine de atatea ori pe acest post, trebuia sa-mi dati dreptul la replica, sa ma sunati. Nu va ganditi ca ati incalcat Legea audiovizualului?" -, Gadea a intrebat "Cand v-am ponegrit eu pe dumneavoastra, domnule Pinalti? (...) Domnule Pinalti, daca dumneavoastra aveti impresia ca puteti face cu mine cum faceti cu cei din fotbal si puteti, daca ridicati tonul, sa fiti mai smecher, va inselati". Ulterior, Gadea l-a intrebat pe Gheorghe Stefan: "Sunteti beat si acum, cum erati in imaginile alea cu Axinte? Pentru ca vorbiti mai greoi" (o referire la o intregistrare in care Gheorghe Stefan apare impartind bani unor lautari, n.r.).

Membrii CNA au fost foarte nemultumiti de tonul ridicat al lui Mihai Gadea, in discutiile telefonice cu Doris Mircea si cu Gheorghe Stefan.

In urma mai multor runde de vot si a mai multor propuneri de amendare a postului Antena 3 - 50.000 de lei, 5.000 de lei, 20.000 de lei, 10.000 de lei, 30.000 de lei, 15.000 de lei -, doar propunerea de 20.000 de lei a indeplinit numarul necesar de voturi pentru a fi aplicata.

Sanctiunea a fost data pentru incalcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor", a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului - "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta", a art. 67 din Cod - "In exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4485 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  Gadea e un gunoi (Joi, 29 septembrie 2011, 18:39)

  Luk [utilizator]

  .
  • +1 (1 vot)    
   da (Joi, 29 septembrie 2011, 23:19)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Luk

   ...din pacate, nu credeam asta la inceput, cand ma uitam la primele editii ale emisiunii lui. Acum incep si eu sa cred, chiar este un gunoi..
  • -3 (3 voturi)    
   curajos (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:23)

   dex [anonim] i-a raspuns lui Luk

   Gadea are curajul de a demasca abuzurile portocaliilor. Tototdata este bine stiut faptul ca CNA-ul deserveste interesele puterii...restul este de la sine inteles.
   • +1 (1 vot)    
    daca ... (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:56)

    ciolanos [utilizator] i-a raspuns lui dex

    tie iti vb cineva precum gadilici . ti-ar conveni ?
    e vb de respectul fata de tine si daca ai cei 7 ani de acasa .
    • -1 (1 vot)    
     despre respect (Vineri, 30 septembrie 2011, 15:13)

     dex [anonim] i-a raspuns lui ciolanos

     respectul se acorda cui merita! Cei de la putere nu au respectat niciodata parerile romanilor! Merita pe deplin!
 • +10 (10 voturi)    
  oare de ce nu se amendeaza persoana ? (Joi, 29 septembrie 2011, 19:01)

  toma [anonim]

  de ce se amendeaza postul cand se stie clar cine a gresit ?
  poate daca ar scoate din buzunarul personal banii de amenda cativa s-ar mai calma !
  intr-adevar se debiteaza foarte multe si mari prostii pe sticla . poate asa...
  • +4 (6 voturi)    
   PC lui Voiculescu este 'partidul televizor'.... (Joi, 29 septembrie 2011, 19:53)

   Colette [utilizator] i-a raspuns lui toma

   pentru ca tot membrii din cna sunt numiti pe criterii politice si cei care nu au ajuns in acest mod, sunt usor de cumparat de catre banii lui felix... oricum foarte interesanta observatia ta, ar trebui amendati jurnalistii si atunci am avea cu adevarat adevarata mass-media - a patra putere reala in stat! acum, din pacate, la noi mass-media face politica la tv. , pc lui voiculescu este 'partidul televizor'....
  • +3 (3 voturi)    
   Pentru ca... (Joi, 29 septembrie 2011, 20:14)

   Veetor [utilizator] i-a raspuns lui toma

   ... Gadea a vorbit acolo in calitate de reprezentant al postului TV. Daca era pe strada, era alta poveste.

   Bine... normal ar fi ca, la randul lui, Gadea sa primeasca si el un "liniar peste degete" de la conducere, dar stim si noi ca asta nu se va intampla... Tocmai conducerea le comanda sa trateze participantii la emisiuni asa cum o fac.
  • +1 (1 vot)    
   felicitari (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:57)

   stelian antoniu74 [anonim] i-a raspuns lui toma

   Felicitari inca o data Antenei pt curajul de a spune adevarul!
 • -6 (6 voturi)    
  SANCHI (Joi, 29 septembrie 2011, 19:14)

  STAN PATITU [anonim]

  CNA-ul se uita si la OTV? NU ! Ala e baiat bun, e de-al nostru... CNA-ul este absolut penibil.
  • -2 (2 voturi)    
   corect :) (Vineri, 30 septembrie 2011, 9:09)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui STAN PATITU

   pe acelasi principiu , otv-ul ar fi trebuit desfintat de mult ...

   dar ce sa ii faci , daca OTV-ul nu deranjeaza puterea ...
  • 0 (0 voturi)    
   subscriu (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:59)

   dex [anonim] i-a raspuns lui STAN PATITU

   Subscriu...CNA-ul ne demonstreaza inca o data faptul ca este inutil. Sunt penibili...
 • -2 (2 voturi)    
  Da pe Pinalti cine îl amendează? (Joi, 29 septembrie 2011, 19:27)

  mamablu [anonim]

  E bine că sunt sancţionate televiziunile, dar pe tâlharii politici cine îi amendează?
 • -6 (6 voturi)    
  OTV - no problem (Joi, 29 septembrie 2011, 19:34)

  vali [anonim]

  Cu serialul Elodia 365 de zile pe an, dar pentru o emisune Sinteza zilei - CNA da amenda.

  Nu cred ca este o dovada mai clara pentru subiectivismul CNA si faptul ca raspunde la comanda politica.
  • +2 (2 voturi)    
   Aici e vorba de latrine! (Joi, 29 septembrie 2011, 20:53)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui vali

   Nu ca Otv ar fi ceva.
   Dar aici vorba de Latrine, amice!
   Nu 10.000, ci 100.000!
   Nu 30.000, ci 300.000 lei!
   Si tot ar fi putin!
   Niste idioti!
   • -1 (1 vot)    
    antena (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:25)

    dex [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Sunt convins ca antena va ataca in instanta decizia CNA si va avea castig de cauza, ca de fiecare data...
 • +5 (5 voturi)    
  CNA exista? cu o floare nu se face primavara (Joi, 29 septembrie 2011, 19:51)

  ali [anonim]

  Credeam ca sunt platiti din banii nostri sa fie plecati in vacante, altfel nu se explica cum atatea tembeliziuni varsa zi de zi prostii si manipulare. tembeliziunile astea trebuiau sa fie de mult inchise si in loc sa avem echivalentul Euronews, TV5 etc.

  Dar cu un CNA care mai da din cand in cand o amenda iar in rest lasa toti imbecilii servitori la fosti comunisti sau actuali moguli sa porcaiasca totul in jur suntem sortiti prostiei. numai la noi prostii iau lectii de moralitate de la hoti!
 • +5 (5 voturi)    
  premiul APTR (Joi, 29 septembrie 2011, 20:31)

  zone [anonim]

  Sa nu uitam, domnul Gadea este un model pentru noi toti! Are premiul APTR, dat de un juriu in care erau academicieni, doamna Hossu-Longin.... Mda.... Atunci de ce ne miram ca suntem unde suntem daca astfel de oameni sunt premiati? Mi-e rusine pentru cei din acest juriu (ca alte pretentii n-am)...
 • +4 (6 voturi)    
  Antenele ar trebui (Joi, 29 septembrie 2011, 20:49)

  manusha [utilizator]

  boicotate sistematic. Caz clar; cand te bagi in troaca te mananca porcii ! Sa le fie invatatura de minte si celor de la MAE si altor posibile victime. Va sa zica popa Gadea (sic), s-a obraznicit si el !
  • 0 (0 voturi)    
   cna (Vineri, 30 septembrie 2011, 15:14)

   dex [anonim] i-a raspuns lui manusha

   cna-ul este sclavul pdl
 • +2 (2 voturi)    
  vrem (Vineri, 30 septembrie 2011, 9:02)

  sir [anonim]

  sa stim cine-s aia din cna care n-au vrut sa fie amendati cu 50.000 lei?mai ales ca sunt recidivisti.periodic martafoii de la a3 si rtv sunt amendati cu sume pe care le recupereaza in 10.min de publicitate.cna nu se auto sesizeaza,trebuie ca cineva sa-i traga de mana ca se fac abuzuri si atacuri la persoana,ca sunt jigniti oamenii si se insceneaza fel de fel de magarii cu acte false sau interpretate tendentios,vezi cazul tudor, zis mengele,cu funeriu.si nazista aia de grecu ridica tonul,cearta pe unii,se rasteste la ei daca nu -i sustin idioteniile.cna stie toate astea si le tolereaza.toleranta asta seamana a incurajare.
 • 0 (0 voturi)    
  "cazul Elodia" crima facuta de sotul ei (Joi, 6 decembrie 2012, 1:12)

  David [anonim]

  Sund Mediu,locuiesc de 42 de ani in Germania,prin mine sa facut multe descoperiri criminale. Eu vad pe viu, dece Cioaca sa hotarit sa-si omoare sotia.El s-a indragostit de o alta femeie.Elodia il iubea pe Cioaca avindu-l si la mina cu un caz special.nemaiputind suporta plecarile lui dese de acasa. Ia fiind Advocata incepuse sa-l ameninte simtind ca el are o amanta. El nemaiputind suferi certurile si amenintarile Elodiei din cauza certurilor dese, sa hotarit, a planuit si pregatit totul timp de o saptamina.Cristian Cioaca sotul Elodiei a inpuscat-o cu un revolver fara zgomot dupa aceia a bucatit-o cu ajutorul unei Femei care traia cu ia la acea vreme. El a facut rost de Soda caustica a pus pe trupul bucatit si (seuere) fiind Politist stia totul dela criminalistica gelatina ramasa din corpul Elodiei la aruncat in toaleta, scurgindu-se in canal.trupul Elodiei nu se va gasi nicio-data. Un om normal n u ar fi stiut sa faca asa ceva, a facut totul deasa maniera ca sa dispara trupul Elodiei.
  In Germania se spune asa: "und nu este trupul,nu este nu este judecator".
  Ca sa va convingeti ca sunt un Star Medium uitati-va pe Homepage al meu: www. medium-elena.com
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie Antena1 Tema Medium (Joi, 6 decembrie 2012, 1:43)

  David [anonim]

  Sunt un Mediu STAR locuiesc in Germania Asta seara data de 5.12.2012 am vazut emisiunea la Antena 1 pe Tema Elodia cu 2 clar- vazatoare. M-am concentrat si am vazut ceeace voi descrie mai jos.
  Eu a-si fi facut o precizare mai exacta in cazul Elodiai.
  Cristian Cioaca are nervii foarte tari ca politist si este spalat cu toate apele din lume.
  Avind catusele pe maini,zimbea si scria pe fata lui ignoranta.
  Acest criminal fara scrupule mai antai si-a inpuscat sotia ca in "Romanele de crimi"
  Precizez ca Elodia a facut o mare greseala, fiind Jurista si stiind mai multe despre el,incepuse sa-l ameninte.
  A facut rost de seuere este o solutie foarte puternica care se foloseste la Baterii de masina.
  Mai intai a impuscat-o cu un revolver fara zgomot,a bucatit-o,dupa care a pus solutia, a topit-o n-a mai ramas din corpul ei decit o gelatina.
  Sunt foarte curioasa cum va da Justitia verdictul fara sa-i gaseasca trupul Elodiei.Cristian Cioaca a facut o crima perfecta.
  www.medium-elena.com


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by