Administratorul judiciar al Realitatea Media (care detine licenta pentru Realitatea TV) a anuntat joi dimineata ca a denuntat contractul de management semnat cu Asesoft International, firma controlata de Sebastian Ghita. In timp ce administratorul judiciar, Rovigo SPRL, sustine ca decizia sa nu poate fi atacata si intra in vigoare imediat, Sebastian Ghita spune ca acest contract ar trebui respectat si-i cere administratorului judiciar sa mearga in instanta. Specialisti in procedura insolventei au declarat pentru HotNews.ro ca solutia va fi data de un judecator sindic. Acesta este inca un episod din razboiul pentru controlul postului Realitatea TV. Disputa a inceput imediat dupa ce Sorin Ovidiu Vintu a cedat managementul postului catre Asesoft si a continuat si dupa ce Elan Schwartzenberg a cumparat pachetul majoritar la Realitatea Media.

Succesiunea evenimentelor si declaratiilor de joi, 6 octombrie:

RoVIGo S.P.R.L, administratorul judiciar numit de Tribunalul Bucuresti pentru Realitatea Media (firma care detine Realitatea TV) anunta, printr-un comunicat remis joi dimineata redactiei, ca a denuntat contractul de management incheiat in 24 octombrie 2010 intre Realitatea Media si Asesfot International (firma controlata de Sebastian Ghita).

In comunicatul citat, RoVIGo sustine ca denuntarea contractului isi va produce efectele de la data primirii notificarii.

  • Reamintim ca RoVIGo S.P.R.L.  a devenit administrator judiciar al Realitatea Media dupa ce actionarul majoritar Elan Schwartzenberg, cel care a cumparat compania de la Sorin Ovidiu Vantu in primavara anului 2011, a cerut intrarea in insolventa a companiei la 2 septembrie. Schwartzenberg a explicat intr-o conferinta de presa ca prin aceasta masura se urmareste reorganizarea judiciara a companiei.
  • Intre Sorin Ovidiu Vintu (cel care a predat managementul Realitatea Media) si Sebastian Ghita a inceput un adevarat razboi mediatic, Vintu incercind in mai multe rinduri sa rupa contractul de management. Dupa preluarea firmei, si Elan Schwartzenberg a dat de inteles ca vrea sa rupa contractul cu Ghita.

Gheorghe Piperea, avocatul Realitatea Media si profesor de drept in materia insolventei: Efectul este imediat

Contactat de HotNews.ro imediat dupa aparitia comunicatului Rovigo, Gheorghe Piperea - avocatul Realitatea Media, a declarat ca "Efectul este imediat, singurul drept pe care il are Asesoft este de a cere o despagubire care de fapt nu e altceva decat o declaratie de creanta la masa credala. Chiar daca i se acorda de catre instanta, este trecut pe tabel si sta la coada ca toti ceilalti. Adica trebuie sa suporte ordinea de prioritate".

"Asesoft nu mai este in acest moment manager. Daca transferul se realizeaza amiabil, se face un proces verbal de predare-primire; daca se opune (Asesoft - n.red.), atunci preluarea se va face cu concursul fortei corective, mai pe intelesul tuturor cu Politia. Daca Asesoft nu accepta aceasta situatie legala se poate opune, sa incerce sa opreasca accesul acolo al administratorului judiciar, dar aceasta are dreptul sa vina cu Politia si sa-l scoata de acolo. Argumentul fortei ar trebui sa fie evitat", a mai spus Gheorghe Piperea.

Sebastian Ghita: Asesoft International ar devine cel mai mare creditor cu peste 51% din creante, si va cere falimentul

Sebastian Ghita, cel care controleaza Asesoft International, a respins ulterior versiunea administratorului judiciar privind ruperea contractului:

"Cuplul Sorin Ovidiu Vintu - Elan Schwartzenberg se chinuie sa distruga Realitatea TV. Normal ar fi ca contractele incheiate sa fie respectate, si nu denuntate. Domnii acestia nu se gindesc decit cum sa isi pacaleasca partenerii si creditorii. Cu noi nu e asa de usor. Le recomand, ca de obicei, sa se adreseze instantei. Oricum, in acest fel, singurul drum pe care il vad pentru compania lor este falimentul. Asesoft International ar deveni cel mai mare creditor cu peste 51% din creante, si va cere falimentul. Oricum, va spun inca o data, Asesoft are o licenta TV si poate emite cu sau fara opozitia domnilor Vintu si Schwartzenberg".

Intrebat cum va reactiona daca preluarea managementului se va face cu ajutorul fortei corective, asa cum a declarat avocatul Realitatea Media - Gheorghe Piperea, Sebastian Ghita a spus ca "sediul este inchiriat de noi si ne apartine, dinsii au alt sediu. Eu imi vad de treaba. Noi vom merge in instanta doar in calitatea noastra de creditori".

Precizari ale administratorului judiciar, ROVIGO SPRL:Decizia administratorului judiciar nu are cale de atac.

"Referitor la denuntarea contractului pentru prestari servicii de consultanta si management, incheiat in data de 24.10.2010, intre SC REALITATEA MEDIA SA si S.C. ASESOFT INTERNATIONAL S.A., dorim sa facem precizarea potrivit careia denuntarea contractului isi produce efectul imediat, potrivit dispozitiilor art. 86 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei: “În vederea creşterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate să denunţe orice contract...”. Singurul organ al procedurii care poate lua o astfel de decizie este administratorul judiciar, masura dispusa de acesta fiind una de natura economica, ce are in vedere maximizarea averii debitoarei.

Decizia administratorului judiciar nu are cale de atac.

In prezent, echipa ROVIGO SPRL lucreaza la redactarea raportului administratorului judiciar asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă – intocmit in temeiul dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei."

Informatii de context:

  • Elan Schwartzenberg, care in primavara a cumparat de la Sorin Ovidiu Vantu pachetul majoritar de actiuni la Realitatea Media, a cerut pe 5 septembrie insolventa companiei. Ulterior, el a spus ca este vorba despre o reorganizare judiciara, necesara din cauza situatiei financiare a companiei, dar ca relatia sa cu Sebastian Ghita este "exceptionala". Sebastian Ghita este prin Asesoft managerul Realitatea, in urma unui contract semnat in acest sens de Sorin Ovidiu Vantu.
  • Tot la inceputul lunii septembrie, Sebastian Ghita spunea ca "insolventa era singurul lucru pe care il putea face actionariatul". Despre ideea exprimata de Schwartzenberg, legata de un eventual "parteneriat in actiuni", Ghita a spus atunci ca "discutam tot felul de formule".
  • In vara, Elan Schwarzenberg anuntase ca Realitatea Media urmeaza sa se mute intr-un nou sediu, apartinand companiei Willbrook International. De mai multa vreme, Realitatea TV functioneaza intr-un sediu inchiriat de Asesoft de la CNI Coresi.
  • De atunci s-au amplificat zvonurile si speculatiile privind o eventuala intentie a lui Sebastian Ghita de a face o televiziune paralela, alimentate si de faptul ca angajatii postului au fost trecuti pe o noua firma, RTV Satellite Net. Pe 30 septembrie, Ghita spunea intr-un eveniment realizat in cadrul postului, citat de paginademedia.ro, ca nu intentioneaza sa faca o televiziune paralela si ca oamenii au fost transferati pe o noua firma din ratiuni de plata a salariilor.
  • Saptamana trecuta, administratorul judiciar al Realitatea Media, Rovigo SPRL, a depus la CNA o adresa prin care cerea acestui for sa respinga "cereri de autorizare a realizarii si difuzarii unui serviciu de programe TV apartinand unui alt titular de licenta decat Realitatea Media, in cazul in care amplasamentul sursei programului (spatiile redactionale si de productie, respectiv studioul TV) se afla in spatiile in care functioneaza postul de televiziune Realitatea Tv". Potrivit paginademedia.ro, apelul Rovigo ar viza firma Ridzone Computers din Targu Jiu, care detine o licenta pe numele RTV si care l-ar avea in spate pe Sebastian Ghita.