​​"Nu cred ca oamenii normali la cap vor sa plece sa faca un alt 10TV", a spus, joi, directorul general al Realitatea Media, Sorin Enache, pentru HotNews.ro, intrebat in legatura cu eventualitatea unei sciziuni in postul de televiziune Realitatea TV dupa decizia administratorului judiciar Rovigo de a denunta contractul de management incheiat cu Asesoft. In timp ce Enache da asigurari ca de luna aceasta va fi bine pentru angajati, Sebastian Ghita arata, intr-un mesaj intern, ca "astazi, functionarea noastra are loc in cadrul companiei RTV Satellite", prin care angajatii si-au luat salariile pe luna august. Prinsi intre cele doua grupari (Ghita/Asesoft vs. Elan Schwarzenberg/Realitatea Media/Rovigo), mai multi prezentatori si angajati ai Realitatii au evitat sa spuna ce ar face in cazul ruperii Realitatea TV in doua posturi separate.

UPDATE Sebastian Ghita a spus, joi seara, pentru HotNews.ro ca cei mai multi dintre angajatii care lucrau si pe Realitatea Media, si pe RTV Satellite si-au dat demisia de la Realitatea Media in cursul zilei. "Este vorba despre vreo 600 de oameni", a afirmat Ghita, spunand ca "voi da toate actiunile de la RTV Satellite jurnalistilor"

UPDATE 07.10 Sorin Enache a spus pentru paginademedia.ro ca de fapt au fost inregistrate 14 demisii si ca afirmatiile lui Ghita referitoare la 600 de anagajati sunt o "forma de presiune".

  • De mai multa vreme pe piata media se speculeaza in legatura cu o eventuala intentie a lui Sebastian Ghita - care de mai putin de un an a asigurat managementul Realitatea, prin Asesoft International - de a face un nou post de televiziune, cu resursele Realitatii. Daca vineri el spunea ca nu are o astfel de intentie, astazi administratorul judiciar al Realitatea Media, companie aflata in insolventa, a denuntat contractul cu Asesoft, iar Ghita a ripostat.
  • Intre altele, Sebastian Ghita a transmis un mesaj intern, preluat de paginademedia.ro, in care arata ca: "astazi, functionarea noastra are loc in cadrul companiei RTV Satellite", creata "pentru a asigura plata salariilor si a asigura fluxul de productie"; "Sorin Ovidiu Vintu a pacalit o multime de parteneri si creditori privati si de stat, care nu mai pot si nu mai doresc sa lucreze cu compania Realitatea Media"; "datoria mea este ca statia sa emita, iar voi sa aveti un loc de munca sigur"; "in compania RTV Satellite organizarea ramane cea agreata deja".
  • Tot joi, Sebastian Ghita spusese pentru HotNews.ro ca "Asesoft are o licenta TV si poate emite cu sau fara opozitia domnilor Vintu si Schwartzenberg". El nu a precizat despre ce licenta este vorba, dar s-a speculat ca ar fi in spatele firmei Ridzone Computers - Targu Jiu, ce detine licenta pentru un post numit RTV. La Registrul Comertului, in Ridzone Computers figureaza ca asociati doua persoane fizice, Raitaru Ionut-Daniel si Raitaru S. Maria-Madalina. In datele publice afisate pe site-ul CNA, Asesoft si Sebastian Ghita nu figureaza ca detinand licente audiovizuale.
  • Reprezentantii administratorului judiciar, Rovigo, au incercat sa intre joi in sediul Realitatea, insa au fost opriti de bodyguarzi, iar Rovigo a sesizat politia, a scris reportervirtual.ro. Aceeasi sursa citeaza un mesaj intern al lui Elan Schwartzenberg, potrivit caruia "activitatea SC Realitatea Media se va desfasura in continuare in conditii normale"; "conducerea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. este asigurata de Irina Chirica – Presedinte Executiv si de Sorin Enache – Director General"; Coordonarea activitatii departamentelor care formeaza structura functional-organizatorica a Societatii este asigurata de urmatoarele persoane: Roxana Niculescu - PROGRAME, Cristian Coman - STIRI, Sorin Negulescu - PRODUCTIE, Cristian Nedelcu - TEHNIC, Sorin Kosz - ON LINE, Alin Petran - RETEA, Richard Tufeanu - IT, Catalin Ilie - LOGISTICA, Mihaela Antofi - RESURSE UMANE, Toni Teau - FINANCIAR, Catalin Cocean - LEGAL.

In ultimele luni, angajatii Realitatea TV si-au luat salariile prin firme din grupul Asesoft, iar pe luna august salariile au fost luate prin firma RTV Satellite, controlata de Sebastian Ghita. Tot in ultimele luni s-au intetit speculatiile ca acesta ar intentiona sa faca un nou post si ca ar avea licenta printr-o firma din Targu Jiu. Prin Asesoft au intrat, in ultimele luni, si banii din publicitate. Iar postul functioneaza in prezent intr-un spatiu inchiriat de Asesoft de la CNI Coresi, spatiu care, anterior, fusese inchiriat de Realitatea Media. Realitatea Media, aflata in insolventa, are datorii istorice fata de Coresi.

Sorin Enache: Eu vorbesc cu oamenii sa nu plece. Realitatea Media va continua sa emita

Contactat de HotNews.ro, directorul general Realitatea Media, Sorin Enache, a aratat ca majoritatea angajatilor vor fi platiti in octombrie prin Realitatea Media, ca publicitatea intra din nou prin aceasta companie si ca in disputa cu Asesoft cea mai confuza situatie este cea legata de spatiu.

Sorin Enache, pentru HotNews.ro:

  • Pentru ca pana de curand am avut conturile blocate, salariatii, in mare parte, si-au luat salariile de pe diverse firme din Asesoft. Salariile pe luna august au fost luate pe RTV Satellite, inainte cred ca pe Asesoft.
  • Intrebat unde au cartea de munca angajatii care au luat salariile de la Asesoft/RTV Satellite: au ramas cu carte de munca pe Realitatea Media.
  • Situatia spatiului e foarte confuza. Realitatea statea aici, Asesoft a preluat de la Coresi contractul pe spatiu, iar o cerere a Coresi ca Realitatea sa evacueze sediul a fost respinsa de tribunal acum doua luni. Administratorul judiciar Rovigo considera ca acest lucru inseamna relocare tacita, daca nu am fost evacuati. Realitatea Media fiind in insolventa, datoria catre Coresi intra la masa credala.
  • Estimez ca mai dureaza minim o luna pana cand Realitatea Media se va muta in noul sediu acordat de Willbrook.
  • Despre licenta: in urma rumorilor de pe Internet, Rovigo a decis sa trimita la CNA o adresa prin care sa previna consiliul in legatura cu eventuale incercari de a prelua postul. Adresa se referea la orice, inclusiv la RTV Targu Jiu (post a carui licenta este detinuta de o firma care se speculeaza ca l-ar avea in spate pe Sebastian Ghita). Marcile Realitatii, inclusiv RTV, sunt inregistrate de Realitatea Media la OSIM.
  • Publicitatea, din octombrie, este prin Realitatea Media, pentru ca aceasta opereaza licenta. Rovigo a denuntat contractul cu Asesoft, deci nu mai e niciun temei ca publicitatea sa treaca prin Asesoft, cum s-a intamplat in ultima vreme. Nici cu publicitatea situatia nu e 100% normala.
  • In prezent sunt director general, voi fi probabil desemnat administrator special din partea Realitatea Media.
  • Eu vorbesc cu oamenii sa nu plece. Realitatea Media va continua sa emita, cine vrea sa ramana este mai mult decat binevenit sau, mai degraba, "bineramas". Nu cred ca oamenii normali la cap vor sa plece sa faca un alt 10TV.
  • Cred ca majoritatea nu vor pleca, nu e logic. De luna aceasta compania (Realitatea Media - n.r.) va fi capabila sa le dea salariile, din publicitate.

Contactati de HotNews.ro in legatura cu pozitia lor fata de disputele Asesoft-Realitatea Media, mai multi prezentatori si realizatori Realitatea TV au refuzat sa se pronunte. Pe de alta parte, oameni vechi in post, dar care nu au mai lucrat la Realitatea de ceva vreme, nu si-au ascuns nemultumirea fata de ceea ce se intampla in prezent, dar au refuzat sa spuna ce ar face daca postul s-ar rupe in doua.

  • Andreea Cretulescu: Nu comentez, nu sunt in tara
  • Catalin Striblea: Nu comentez, poate stiti voi mai mult
  • Roxana Niculescu: Nu fac astfel de declaratii, nu ma intereseaza, eu imi fac treaba aici
  • Mihai Tatulici: In prezent sunt suspendat (...) de comisarii Asesoft care conduc de fapt postul. Mi-e scarba de ceea ce se intampla. (...) Daca statutul companiei nu e normal si legal, nu am intentia sa revin. (...) Director general este Sorin Enache, el ar trebui sa fie omul care are autoritatea editoriala, dar el nu are putere, statia este condusa de niste domni ilegali. [Intrebat cine sunt acestia:] Nu stiu cum ii cheama. (...) Daca lucrurile vor intra in normalitate, voi lucra cu cei cu care firma mea a incheiat un contract - personal nu sunt salariat Realitatea - deci cu Realitatea Media S.A. (...) Un om in varsa ca mine se gandeste de zece ori daca se baga in asa ceva, iar mie in acest moment mi-e greata de ceea ce se intampla.
  • Stelian Tanase: Cand intr-o casnicie oamenii se cearta, vecinii nu au o parere buna. Problema imaginii postului va fi foarte greu de gestionat dupa aceasta situatie. Aici e problema, pe mine nu ma intereseaza ce se intampla in tribunale. (...) Nu poti avea o optiune (in privinta unei eventuale colaborari pe viitor - n.r.) pana nu ai o oferta concreta, iar eu nu am mai vorbit cu Sebastian Ghita de foarte mult timp, iar cu Elan Schwartzenberg niciodata. Nu mi-am luat salariul de luni de zile si nu am discutat nimic.