Elan Schwartzenberg, patronul Realitatea Media, a anuntat, luni, ca a depus plangere penala impotriva Asesoft International SA, a lui Sebastian Ghita si a RTV Satellite Net SRL, prin care se solicita declansarea urmaririi penale pentru savarsirea "infractiunilor de concurenta neloiala". Potrivit unui comunicat remis Mediafax de Elan Schwartzenberg, plangerea a fost depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Sebastian Ghita a declarat, luni, pentru Mediafax, in legatura cu plangerile penale depuse, ca "Sorin Ovidiu Schwartzenberg" nu a inteles ca jurnalistii Realitatea nu sunt roti de rezerva, alegand calea "pacalelii tip FNI".

"In acest sens, s-au sesizat fapte in legatura cu racolari de personal dintre angajatii Realitatea Media SA pentru a fi angajati pe RTV Satellite Net SRL, parazitarea marcilor Realitatea TV si RTV, abuzuri cu privire la utilizarea bunurilor si patrimoniului societatii Realitatea Media SA, interventii in grila de programe a postului Realitatea TV fara acordul organelor statutare ale societatii Realitatea Media SA, titularul licentei audiovizuale pentru acest post de televiziune", spune Elan Schwartzenberg.

Potrivit acestuia, societatea Realitatea Media SA este protejata de legea romana ca orice alta entitate si in plus se afla sub protectia oferita de procedura insolventei, deschisa de Tribunalul Bucuresti: "In acest sens, asteptam ca legea sa fie aplicata prompt si eficient de organele abilitate, pentru a opri activitatile ilicite savarsite impotriva societatii Realitatea Media SA. In acelasi timp, ne rezervam dreptul sa intreprindem orice alte demersuri legale pentru a proteja Realitatea Media SA si patrimoniul acesteia, in cazul in care Asesoft International SA, RTV Satellite Net SRL, domnul Sebastian Ghita si orice alte persoane care colaboreaza cu acestia nu inceteaza de indata actiunile ilegale impotriva SC Realitatea Media SA", mai spune Elan Schwartzenberg.

Si Rovigo SPLR, administratorul judiciar al Realitatea Media, a facut plangere penala impotriva Asesoft, controlata de Sebastian Ghita, fostul manager al Realitatea, si a firmei care asigura paza televiziunii, reclamand ca i s-a interzis accesul in sediul Realitatea TV, impiedicandu-se actul de justitie. Plangerea penala a fost trimisa vineri la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 Bucuresti, fiind indreptata impotriva SC Asesoft International SA, in calitate de fost manager al Realitatea Media SA, societate aflata in insolventa, pentru "savarsirea infractiunilor prevazute de art. 214 C.pen.- Gestiunea Frauduloasa".

"S.C. Asesoft International S.A. a luat masuri vizand interzicerea patrunderii in sediul in care isi desfasoara activitatea S.C. Realitatea Media S.A., atat a administratorului judiciar (Rovigo, n.r.) in vederea desfasurarii atributiilor specifice prevazute de art. 20 din Legea 85/2006, cat si a administratorului special. Precizam ca administratorul judiciar isi exercita atributiile prevazute de Legea 85/2006 in cadrul unei proceduri publice, dispusa si supravegheata de instanta de judecata prin intermediul judecatorului sindic", se mai spune in document.

In document se mai spune ca, "prin conduita abuziva de obstructionare a actului de justitie", adoptata de SC Asesoft International SA, se creeaza "grave prejudicii" societatii Realitatea Media, activitatea "media" a subscrisei neputand fi continuata, aducandu-se atingere si intereselor creditorilor Realitatea, care au dreptul recunoscut de lege de a-si recupera creantele detinute impotriva Realitatea.

La randul sau, Sebastian Ghita spune ca "Prea multe declaratii si prea putine fapte din partea domnului Schwartzenberg. A avut cateva luni de zile in care putea sa aduca bani in calitate de asa zis actionar. A ales calea insolventei si a pacalelii tip FNI. Realitatea nu este nici Audi din stenogramele lui Vantu, nici autobuzul din declaratiile lui Schwartzenberg. Realitatea este facuta de jurnalisti si telespectatori. Sorin Ovidiu Swartzenberg nu a inteles ca jurnalistii nu sunt roti de rezerva, piese de schimb sau bagaje si nici uscaturi asa cum spune Rovigo. Familiile lor au nevoie de asigurari de sanatate, de resurse pentru rate si de un tratament respectuos si decent asa cum Asesoft a asigurat in ultima perioada. De la intarzieri la plata de 9 luni in epoca Sorin Ovidiu Schwartzenberg la plata la zi a salariilor s-a ajuns cu eforturile jurnalistilor, a companiei MediaConsulta si Asesoft", a spus Sebastian Ghita. Totodata, Sebastian Ghita a mai spus ca este convins ca "legea va arata cine a actionat corect" in cazul Realitatea Media.

Sebastian Ghita, cel care controleaza grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media in octombrie 2010. Compania Asesoft a anuntat atunci ca intentioneaza sa faca o investitie de 75 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in grupul controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vintu.

Dupa mai multe luni de conflict intre Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Ghita, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anuntat, pe 29 aprilie, ca a cumparat 91% din actiunile la Bluelink Comunicazione, actionarul majoritar al Realitatea Media, omul de afaceri detinand in prezent 82% din grupul media. Ulterior, copiii lui Sorin Ovidiu Vintu au anuntat ca tatal lor nu mai este asociat in niciun fel in aceasta afacere.

Rovigo a fost desemnat administrator judiciar al Realitatea Media SA printr-o decizie din 7 septembrie a Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII-a Comerciala. Atunci, Tribunalul Bucuresti a admis deschiderea procedurii generale de insolventa in cazul societatii Realitatea Media SA, in urma cererii insolventei facute de aceasta. Potrivit site-ului Tribunalului Bucuresti, dosarul prin care SC Societatea Media SA si-a cerut insolventa a fost inregistrat pe 2 septembrie.