Sebastian Gita si Elan Schwartzenberg s-au prezentat, marti, la CNA pentru a da explicatii privind scandalul iscat in ultimele zile, in care Realitatea TV a inceput sa emita dintr-un nou sediu, iar RTV a inceput sa emita propriul program. Cei doi au urcat singuri in lift la sediul CNA, dupa cum a notat Elan Schwartzenberg.

UPDATE CNA a decis sa amendeze Realitatea TV cu 10.000 de lei pentru ca a inceput sa transmita dintr-un nou sediu fara aprobarea CNA. Dupa voturi repetate, membrii CNA au decis sa amendeze RTV-ul lui Sebastian Ghita cu 20.000 de lei pentru ca transmite din studiouri fara autorizatie si cu o grila neaprobata inca.

UPDATE2 Potrivit lui Rasvan Popescu, legislatia in vigoare arata ca difuzarea serviciului de programe poate incepe dupa obtinerea deciziei de autorizare audiovizuala. In cazul RTV, "ei pot emite din acel studio dupa ce obtin decizia de autorizare pentru studioul respectiv", lucru pe care nu l-au obtinut inca, a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA, spre sfarsitul discutiilor pe tema RTV-Realitatea TV. El a precizat ca RTV nu poate emite din studioul RTV Tg. Jiu, de exemplu, deoarece a cerut intreruperea programului local Tg. Jiu.

UPDATE 3 Rasvan Popescu - declaratie de presa pe tema posibilitatii RTV de a emite in acest moment, declaratie facuta la finalul sedintei de marti: "Difuzarea serviciului de programe poate incepe dupa obtinerea deciziei de autorizare. Trimitem echipe de autorizare acolo, va trebui un raport. Probabil ca va fi o noua audiere joi, legata de acest nou serviciu de programe - pentru ca e totusi un alt program. (...) In acest moment, atat timp cat acest sediu nu este autorizat pentru aceasta societate, acest serviciu de programe nu poate fi difuzat". Declaratiile lui Rasvan Popescu au fost sustinute si de Ioan Onisei, membru CNA.

Probleme identificate de reprezentantii CNA, la inceputul sedintei:

  • Realitatea TV - a schimbat locul de unde emite fara aprobarea CNA
  • RTV - s-a schimbat radical actionariatul fara informarea CNA; s-a schimbat locul de emisie si grila fara aprobarea CNA
  • UPC - difuzeaza RTV in retea fara aprobarea de retransmisie

Ieri, Realitatea TV a transmis CNA o adresa semnata de Sorin Enache, administrator special Realitatea Media, prin care arata ca "din studiourile din incinta Casei Presei pentru care Realitatea Media a obtinut autorizatia de difuzare a serviciului de programe sub denumirea de Realitatea TV se emite un alt serviciu de programe; din informatiile pe care le detine, acest serviciu de programe nu este autorizat; serviciul de programe este emis sub denumirea RTV, desi Realitatea Media este singura in masura sa autorizeze folosirea acestei denumiri in calitate de detinatoare a drepturilor asupra marcii". Realitatea Media cere CNA sa analizeze aceste chestiuni.

Sebastian Ghita a precizat, in discutiile initiale, ca a venit in calitate de "director Ridzone": "Dl. Tronaru (Radu Mihai - n.r.) mi-a dat imputernicire sa vin eu aici din partea Ridzone", a spus el, referindu-se la firma din Targu Jiu care detine licenta pentru postul RTV, firma preluata recent de RTV Satellite Net.

Elan Schwartzenberg:

  • Regret incidentul de duminica de la 18.00. A fost unica posibilitate de a intra in posesia a ceea ce-mi apartine. Nu am gasit, in sase luni, alte solutii. Promitem sa nu mai repetam niciodata acest lucru
  • 99% din echipamentele care sunt acolo sunt ale noastre. Din punctul nostru de vedere, a autoriza o statie care functioneaza cu personalul si echipamentele noastre este o haiducie
  • Soferul lui Sebastian Ghita este proprietarul in acte al firmei (RTV Satellite Net - n.r.) - dl. Tronaru. Dl. care acum sta jos la masina.

Sebastian Ghita:

  • Am depus toate documentele care sa va permita sa vedeti noua structura a actionariatului, cu toate ca asa cum am vazut noi lucrurile este o chestiune pe care o facem doar in urma cererilor repetate ale dumneavoastra. Termenul in care noi stiam ca trebuie sa depunem aceste documente stiu ca era de 30 de zile.
  • In ceea ce priveste situatia de la Realitatea, nu e prima data cand ajunge in fata dumneavoastra. Situatia a fost complicata, am incheiat acel contract de management care a fost nou pe piata media si ne-a creat batai de cap tuturor si care s-a incheiat in urma unei decizii a administratorului judiciar dupa ce Realitatea Media a intrat in insolventa. In acel moment, situatia financiara a Realitatea Media era dificila si pentru a face platile pentru jurnalisti solutia a fost sa facem un contract pe o societate noua - RTV Satellite Net.
  • Cineva ar trebui sa ceara scuze oamenilor care munceau duminica in Casa Presei. Eu nu am mai vazut ca pe o televiziune sa apara brusc altcineva, alti prezentatori.
  • Colectivul de la Realitatea s-a scindat in doua. Unii s-au dus la noile studiouri, altii au luat decizia sa inceapa un nou proiect cu RTV/Ridzone.
  • Chestiunile tehnice din timpul noptii de duminica au facut sa apara confuzii si pe care nu a dorit nimeni sa le faca intentionat.
  • Este un numar mare de oameni, cateva sute, care au pastrat contractele cu noi si pentru care trebuia sa gasim o solutie.
  • Studiourile de la Casa Presei libere sunt construite de catre noi si nu ne-am dat seama ca e o problema atat de mare.
  • Nu am avut reactie atat de rapida incat sa va transmitem tot ce e necesar. Am facut-o astazi dimineata.
  • In ceea ce priveste chestiunea denumirii si licentei, avem certificat de la OSIM si avem o sigla inregistrata. Pe acelea le-am folosit. Daca ne solicitati, depunem si noi certificatele pentru nume si sigla.

Ioan Onisei, membru CNA:

  • RTV exista în 2008 înainte de înregistrarea la OSIM, functiona de atunci cu licenta.

Cristian Stangaciu, reprezentant Rovigo, despre contractul de management cu Asesoft, care a fost anuntat:

  • Legea insolventei nu prevede nicio cale de atac la denuntarea contractului de management. Pot fi solicitate, cel mult, despagubiri. Concluzia membrilor CNA: Deci in acest moment nu mai exista un contract intre Asesoft si Realitatea Media.

Ioan Onisei:

  • Doi radiodifuzori au incalcat legislatia audiovizualului - aceasta e problema CNA

Gelu Trandafir, membru CNA:

  • Programul RTV se schimba radical, (la RTV Tg. Jiu) era un program care se adresa unui public regional

Narcisa Iorga, membru CNA:

  • Daca discutam despre OSIM, mai e o televiziune RTV si in Galati, cand a cerut licenta nu s-a pus problema marcii.
  • Amintesc ca am votat impotriva schimbarii licentei RTV din Tg Jiu din iunie. Dar nu mi se pare normal sa venim astazi sa spunem ca acea licenta nu este valabila. Acum e o modificare de actionariat, de schimbari de programe, nu de o alta licenta.
  • Niciunul dintre dumneavoastra (Ghita si Schwartzenberg - n.r.) nu ati pomenit nimic despre publicul dumneavoastra. Care dintre dumneavoastra si-a asumat codul etic publicat pe siteul Realitatea TV? (Elan Schwartzenberg: Telespectatorul Popescu din tara vede aceeasi Realitatea pe care o detin. Imi asum codul etic. Nu ii dau telespectatorului nimic altceva decat ce-a vazut acolo in ultimii zece ani).

Sorin Enache:

  • Studiourile din Casa Presei care sunt, in acest moment, autorizate pentru Realitatea Media si care urmeaza sa fie autorizate pentru alt post folosesc echipamente care apartin Realitatea Media si la care Realitatea Media nu are acces

Despre contractul de management Asesoft-Realitatea Media

  • Ioan Onisei: Ar fi necesar sa vedem contractul de management.
  • Sebastian Ghita: Asa cum am promis, il voi prezenta
  • Narcisa Iorga: Stiti de cate ori ati zis?
  • Elan Schwartzenberg: Astazi il veti avea aici la dumneavoastra.

Reprezentanti UPC: Incepand de ieri avem un contract de difuzare cu RTV. Rasvan Popescu, presedinte CNA: Un contract care nu a trecut pe aici pentru autorizare

Membrii CNA incep sa delibereze.

Mihai Malaimare:

  • Inteleg ca avem o licenta autorizata pentru Realitatea Media. Exista un post RTV care nu este autorizat de noi in momentul acesta (replica altor membri: este, dar la Targu Jiu). S-a schimbat actionariatul fara sa dam noi acordul

Ioan Onisei:

  • Realitatea Media are licenta prin satelit, prelungita anul trecut cu inca nou ani. La momentul respectiv actionar majoritar era un offshore, dar actionarii de fapt erau Vantu sau copiii lui Vantu. Am prelungit licenta.
  • Separat de povestea aceasta, in Targu Jiu exista din 2008 o societate care avea licenta prin cablu. A venit anul acesta la noi si a solicitat licenta prin satelit - am aprobat lucrul acesta. Actionariatul era format din doua persoane, sot si sotie.
  • Aflam acum ca s-a schimbat actionarul fara acordul CNA, s-a schimbat grila fara acordul CNA si ca emite dintr-un alt spatiu fara avizul CNA. De cand a inceput sa emita din Casa Presei, nu a mai emis din Tg. Jiu. Mai e problema cablistilor care preiau semnalul acestui post fara acordul CNA (art. 54. alin.1 literele b. si e., art. 58 din Legea Audiovizualului)

Narcisa Iorga:

  • Haideti sa aplicam aceleasi standarde ca in momentul in care, de exemplu, l-am intrebat pe Sorin Freciu de ce spune ca il reprezinta pe Sorin Ovidiu Vantu, cand actionari erau fiii acestuia, dar nu am insistat pe chestiunile acestea. In privinta actionariatului RTV, trebuie sa asteptam 30 de zile. La schimbarea studiourilor, sunt de acord ca ambele societati sunt in culpa

Mihai Malaimare:

  • Daca am gresit odata, nu inseamna ca trebuie sa repetam greseala de atunci

Rasvan Popescu:

  • Deci problemele sunt: La Realitatea - Emisie din studio neautorizat; la RTV  - modificare de grila fara acordul consiliului si emisie de studio neautorizata

Ioan Onisei: Propun amenda de 10.000 de lei Realitatea Media, 20.000 pentru RTV - aplicabila firmei care detine licenta, Ridzone. In cazul UPC, e greu de apreciat daca a fost reavointa sau nu. RTV ar trebui sa nu emita pana primesc autorizare din noul spatiu (Rasvan Popescu: Realitatea Media a cerut echipa de autorizare a studiourilor, RTV nu au cerut decat in aceasta dimineata) Diferenta specifica: Realitatea Media e un post licentiat care are dosarul depus si avem un alt radiodifuzor care emite dintr-un studio pentru care nu are autorizare si emite licentiat, dar pe o alta grila de programe

Mihai Malaimare: Propun 10.000 - Realitatea, 50.000 - RTV, 10.000 - UPC.

Membrii CNA aproba cu sapte voturi amenda de 10.000 de lei pentru Realitatea TV. Tot cu 7 voturi a fost aprobata si emisia Realitatea TV din noile studiouri Willbrook. Voturi repetate pentru amenda RTV. La final, este aprobata amenda de 20.0000 de lei pentru RTV. Membrii CNA au decis, totodata, sa faca o inspectie la studiourile din Casa Presei, cu verificarea echipamentelor, toate detaliile urmand sa fie discutate la urmatoarea sedinta CNA.

Firmele de cablu care au preluat in grilele lor postul RTV au primit somatie publica, avand in vedere ca trebuie sa primeasca, la randul lor, autorizatie pentru modificari de grila.

Tot marti, CNA a aprobat retransmisia programului integral al Realitatea TV pe postul Realitatea FM pana se va intra in normalitate.