Realitatea Media a depus, marti dimineata, la CNA o plangere prin care cerea acestui for sa ia o serie de decizii ce ar impiedica RTV, postul lui Sebastian Ghita, sa emita in actualele conditii. CNA a luat deja decizia de a permite RTV sa emita sub acest nume, cu o noua grila, din sediul de la Casa Presei, desi ar trebui, potrivit unor membri CNA, sa discute si plangerea Realitatea Media intr-o sedinta viitoare. In plangerea sa de azi, Realitatea Media face referire si la prevederile contractului de management pe care Asesoft l-a semnat anul trecut cu Realitatea Media.

In plangerea sa de marti, Realitatea Media a cerut Consiliului sa revoce acordul de saptamana trecuta referitor la functionarea RTV din Casa Presei, sa revoce o decizie ce sta la baza procedurii de acordare a licentelor, precum si decizia prin care CNA a aprobat, in iunie, modificarea de licenta prin care postul RTV din Tg Jiu - preluat recent de Sebastian Ghita - a devenit post cu difuzare prin satelit la nivel national.

Ce solicita Realitatea Media in plangerea depusa marti la CNA:

  • Revocarea acordului CNA nr. 14639/26.10.2011 cu privire la functionarea provizorie a serviciului de programe cu denumirea RTV apartinand SC Ridzone Computers SRL cu sediul in Tg Jiu (...) in amplasamentul din Casa Presei Libere - in temeiul articolului 7 alin. 3 din Legea contenciosului administrativ
  • Revocarea art. 15 al Deciziei CNA nr. 488/2010 (ce sta la baza hotararilor prin care Consiliul aproba noi licente sau modificarea altora - n.r.) - in temeiul art 7 alin. 1 din legea contenciosului administrativ si al art. 15 alin. 7 in Legea audiovizualului
  • Revocarea Deciziei CNA privind modificarea licentei audiovizuale detinute de SC Ridzone Computers din Tg Jiu din licenta audiovizuala locala in licenta audiovizuala nationala cu difuzare prin satelit, modificare aprobata de catre CNA in 9 iunie a.c. - in temeiul articolului 7 alin.3 din Legea contenciosului administrativ.

In plangerea sa, Realitatea Media invoca si contractul de management dintre Realitatea Media si Asesoft, contract incheiat toamna aceasta de Rovigo. Plangerea arata ca acest contract "a avut doua componente fundamentale si distincte":

  • Componenta A: asigurarea de catre Manager a resurselor financiare necesare societatii, prin acordarea de catre manager pentru societate a unor fonduri banesti destinate sustinerii activitatii acesteia, in cuantum egal cu Suma Alocata; potrivit Anexei nr. 2 la Contract Suma alocata a fost stabilita de parti la un cuantum de 5.000.000 euro.
  • Componenta B: asigurarea de catre Manager a serviciilor de consultanta si management strategic pentru produsele Media, constand in planificarea si coordonarea strategiilor pentru operatiunile privind realizarea, dezvoltarea si exploatarea Produselor Media, precum si a activitatilor adiacente acestora.

Citeste mai mult despre prevederile contractului de management

Plangerea mai sustine ca:

  • Asesoft nu a dobandit nici un moment controlul editorial al Societatii (nu exista nicio specificatie in Contract in acest sens) si mai mult (...) activitatea Managerului se desfasura sub supravegherea si controlul directorului general al Societatii sau al CA
  • Managerul s-a angajat ca este pe deplin responsabil pentru orice prejudicii produse Societatii, de nerespectarea obligatiilor asumate si s-a angajat sa se abtina de la savarsirea oricarui act sau fapt de natura sa aduca o atingere semnificativa credibilitatii/imaginii unui Produs Media ori brandului Realitatea TV
  • In pofida acestor lucruri, managerul a apelat din februarie a.c. la actiuni precum: eliminarea unor emisiuni din grila de programe a Realitatea TV si provocarea incetarii colaborarii cu realizatorii acestora; impiedicarea unor persoane cu rol important in activitatea RTM sa-si exercite atributiile; obstructionarea lui Mihai Tatulici in legatura cu realizarea emisiunii "Strada, scoala si spital"; intreruperea furnizarii energiei electrice pentru Realitatea FM in data de 6 octombrie 10.00-13.00; acapararea canalului de valorificare a publicitatii si implicit a veniturilor obtinute din publicitate, principala sursa de venit a subscrisei

In plangere se face trimitere la disputele actuale dintre Realitatea Media si Asesoft/Ridzone/Sebastian Ghita referitoare la marci, echipamentele folosite de RTV, echipa RTV etc., dar si actiuni prin care Sebastian Ghita ar fi incercat cu buna stiinta sa produca prejudicii Realitatea Media, fapt pentru care este solicitata abrogarea deciziilor CNA mentionate mai sus.

Membri CNA au spus pentru HotNews.ro la finalul discutiilor de azi pe tema licentei RTV, ca cererea Realitatea va fi discutata in sedinta viitoare, deoarece sunt multe chestiuni noi semnalate in aceasta si ea trebuie analizata inainte de a fi abordata formal in sedinta. In timpul discutiilor din timpul sedintei CNA, unii membri au afirmat, insa, ca CNA nu are atributii pentru a interveni in problemele ce stau la baza plangerii Realitatea Media.

  • Narcisa Iorga, in sedinta CNA: Aluneca discutia intr-o zona pe care nu o gasesc in legislatia unde avem noi atributii. Nici decizia 488, care se refera la eliberarea de licente, nici legea audiovizualului nu ne obliga pe noi sa verificam proprietatea echipamentelor. Noi trebuie sa verificam doar daca proiectul tehnic, dotarile pentru emisie sunt corespunzatoare.