Incercarea grupului Intact de a-si reuni cea mai mare parte a publicatiilor tiparite sub umbrela unei singure companii, Intact Publishing, intampina greutati zilele acestea. Angajatii de la Jurnalul National, Saptamana Financiara, Fin.ro, Fin.ro Magazin, Felicia sunt supusi zilele acestea unor teste profesionale si de personalitate care le trezesc banuiala ca pot fi folosite drept pretext pentru concedieri, in momentul trecerii pe noua firma. Daca jurnalistii de la Jurnalul au dat, ieri, un test profesional, cei de la publicatiile economice nu au facut-o, spunand ca nu au nimic impotriva testarii, dar ca trebuie sa li se spuna, mai intai, care este scopul acesteia.

  • In septembrie a.c., Intact a anuntat ca va reuni aproape toate publicatiile sale in cadrul unei noi companii, Intact Publishing, condusa de Dan Matiescu, director financiar al Intact Media Group si director general al Editurii Intact. Potrivit anuntului de atunci, portofoliul Intact Publishing ar trebui sa includa Jurnalul National, Saptamana Financiara, Fin.ro, Felicia, Good Food, Top Gear si Focus, dar nu si Gazeta Sporturilor. Pentru noua entitate a fost anuntat si un comitet director, format din Gabriela Firea, Marius Tuca si Serban Barbato.
  • Tot in septembrie, Intact preciza ca procesul de integrare a companiilor se va desfasura pe parcursul urmatoarelor luni, timp in care fiecare resursa de la fiecare publicatie trebuie analizata de o companie de consultanta. Scopul declarat al acestui proces, potrivit anuntului de atunci, este sa fie creat "un mecanism integrat de business, adaptat cerintelor pietei, care sa ii asigure fluentizarea proceselor operationale, precum si eficientizarea comunicarii interne si externe". Firma de consultanta la care a apelat Intact este KPMG.

Saptamana trecuta, angajatii de la departamentele administrativ si de suport au trecut prin teste si interviuri in vederea trecerii pe noua firma, iar acum acestia asteapta sa vada ce li se intampla. Miercuri a fost programat un test profesional - cu intrebari comune pentru toata lumea - pentru angajatii din zona editoriala de la Jurnalul, Saptamana Financiara, Fin.ro, Fin.ro Magazin si Felicia.

Cei de la Jurnalul au dat testul online - supravegheati de oameni de la resursele umane - si au fost informati ca va mai urma un test de personalitate, precum si un interviu. Cei de la publicatiile economice nu au participat la testul de ieri.

  • De ce? Un angajat care nu a dat testul: "Problema noastra nu sunt testele, chiar daca e umilitor sa dai teste unor oameni pe care i-a validat piata in atatia ani. Problema e scopul acestor teste si faptul ca nu stim la ce ne ducem: ce schema de personal e, ce buget, ce fel de contracte cu noi, cine ne testeaza etc."

In testul de miercuri, jurnalistii erau pusi sa editeze texte in functie de anumite cerinte si sa scrie un text intr-o limba de circulatie internationala. [UPDATE Potrivit unor angajati, in chestionar erau incluse - pastrandu-se formatul - si "subiecte" ce pot fi gasite pe site-ul teste.haios.ro. Pe site-ul respectiv, testul este comentat indeosebi de copii de 10-13 ani].

Jurnalistii contactati de HotNews.ro, din redactiile respective, au spus ca testul profesional a fost anuntat de pe o zi pe alta, fara alte explicatii. Ei au spus ca circula intens speculatii privind intentia unor disponibilizari masive: in cazul publicatiilor economice si Felicia, operate pana acum de societatile Saptamana Financiara si Media Casa Press, angajatii se tem ca numarul total al angajatilor (editorial si operatiuni de suport) ar urma sa scada de la 60-70 la doar 20 in urma trecerii pe noua companie, Intact Publishing. In cazul acestor publicatii, angajatii au tinut sa precizeze ca, intr-o sedinta cu Dan Matiescu, au avut sprijinul sefilor lor, Gabriela Firea si Radu Preda, atunci cand l-au intrebat pe acesta - fara a primi raspuns - care e scopul testelor. Speculatii privind scaderea numarului de angajati exista si in randul celor de la Jurnalul - publicatie care a mai trecut prin valuri de concedieri anul acesta.

Cu exceptia Media Sport Group (BBC Good Food, Top Gear), companiile care editeaza publicatiile reunite in Intact Publishing - Saptamana Financiara SRL si Media Casa Press (Saptamana Financiara, Fin.ro, Fin.ro Magazin, Felicia), Editura Intact (Jurnalul National) - au inregistrat pierderi in 2010, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Publicatie - Cifra de afaceri 2010 (euro) - Profit/(Pierdere) 2010 (euro)

  •     Saptamana Financiara - 2.937.673 - (995.808)
  •     Media Casa Press - 4.614.138 - (1.195.719)
  •     Media Sport Group - 1.141.506 - 48646
  •     Editura Intact  - 16.755.136 - (756.699)

UPDATE Angajatii de la publicatiile Intact care au dat deja testul au primit un comunicat intern in care se arata ca "infirmam categoric zvonurile conform carora exista un numar precis de posturi care vor fi desfiintate".

Comunicatul intern:

Dragi colegi,

Suntem suprinsi de exagerarile aparute in presa ultimelor zile, privind etapele care preced integrarea titlurilor de print in Intact Publishing. Infirmam categoric zvonurile conform carora exista un numar precis de posturi care vor fi desfiintate. Nu a fost stabilita nicio cifra in acest sens. Testele de evaluare reprezinta o etapa fireasca in procesul de angajare la orice companie din grup, inclusiv in divizia TV. Orice candidat la un post din Intact Media Group trece printr-o serie de teste de capacitate care sa releve aptitudinile persoanei respective pentru profesia aleasa.

Pe de alta parte, compania de consultanta implicata in constituirea Intact Publishing are doar rol strategic si nu putere de decizie in evaluarea performantelor jurnalistilor.

Etapa finala a acestui proces consta in intilnirea dintre cei care au sustinut testele si o comisie formata din redactorul-sef al fiecarei publicatii sau de catre seful sectiei respective, un specialist in recrutare al departamentului resurse umane si un membru al echipei KPMG, intilnire in urma careia se va stabili organigrama noii companii.

Pentru orice nelamuriri, nu ezitati sa le contactati pe colegele noastre de la departamentul HR, Cristina Bulancea si Monica Padureanu, int. 217 sau 219.

UPDATE 2 Din informatiile HotNews.ro, reprezentanti ai redactiilor Saptamana Financiara si Fin.ro ar trebui sa se intalneasca in aceasta seara cu Camelia Voiculescu pentru a discuta situatia existenta la publicatiile economice ale Intact.

Au mai scris despre aceste teste Reportervirtual.ro si Paginademedia.ro