Conducerea TVR spera sa incheie, in urmatoarele saptamani, un plan menit sa "echilibreze veniturile si cheltuielile" institutiei, plan ce va presupune si restructurarea activitatilor, dupa cum a spus, marti, presedintele director-general Alexandru Lazescu. "Eliminarea proceselor si fluxurilor de productie redundante si eficientizarea utilizarii resurselor interne" sunt prezentate de TVR printre beneficiile unui proces de audit realizat in prezent de o companie elvetiana, Challenge Optimum.

Intr-o discutie cu reprezentanti ai presei, Alexandru Lazescu a spus, marti, ca scopul nu este "fugarirea" angajatilor sau disponibilizarea multora dintre acestia, ci "putem gasi formule inteligente pentru reducerea costurilor. Am plecat cu un consultant din Elvetia, avem un raport aproape final de evaluare (...). In cursul acestei luni vom avea un plan concret de actiune pentru o echilibrare a veniturilor si cheltuielilor. Va fi foarte greu sa rezolvam problema datoriilor din urma, dar trebuie sa realizam echilibrul intre venituri si costuri".

  • Alexandru Lazescu spunea in septembrie, intr-un interviu acordat HotNews.ro pe tema situatiei financiare "critice" a TVR, ca "planul este ca pana la sfarsitul anului sa facem o evaluare in care sa vedem ce anume putem externaliza ca servicii fara sa grevam asupra fluiditatii activitatii curente. As vrea sa avem acest plan de regandire a activitatii in doua luni-doua luni si jumatate." In privinta restructurarilor, el spunea, in acelasi interviu: "Daca se face o restructurare in interiorul institutiei, in care sunt implicate mai mult de 30 de persoane, deci daca vrei sa reduci mai mult de 30 de posturi, trebuie sa le dai respectivilor salarii compensatorii. Media e de 15 salarii, dar se poate merge pana la 20. Ceea ce din start creeaza o mare problema."

Zilele trecute, TVR a anuntat ca a intrat intr-o noua etapa a unui proces de analiza organizationala pentru obtinerea unui standard international de management in industria media - ISAS (similar certificarii ISO). In acest sens, institutia a apelat la consultantii de la Challenge Optimum care, potrivit anuntului respectiv, estimeaza ca intregul proces de audit si certificare se va incheia peste un an.

In octombrie, consultantii au desfasurat workshop-uri interne pentru a "identifica cele mai bune cai de reducere a cheltuielilor si de crestere a economiilor, printre altele". In perioada 3-13 noiembrie ei intervieveaza "un numar semnificativ de angajati din TVR", printr-un chestionar online, ca parte a incercarii de identificare a "valorilor intengibile ale televiziunii publice (know-how, competente si alte elemente particulare)".