Operatorul de cablu RCS-RDS a scos postul Antena 2 din grila sa de programe transmise prin cablu analog in mai multe zone, in acelasi moment in care, in grilele RCS, a aparut postul Romania TV, controlat de Sebastian Ghita. Antena Group spune ca a sesizat CNA in legatura cu acest caz, iar reprezentantii CNA contactati de HotNews.ro au spus ca acest for a primit, marti, din partea RCS o solicitare de modificare a grilei sale, dar ca aceasta nu a fost discutata inca in sedinta publica. Responsabilii de PR ai RCS contactati de HotNews.ro nu au facut declaratii pe aceasta tema.

Potrivit unor informatii GfK Romania (firma care masoara in prezent audientele TV - n.r.) invocate pentru HotNews.ro de reprezentanti ai trustului Intact, miercuri dimineata era "confirmat" ca postul Antena 2 a fost scos din grila de programe a RCS-RDS (cablu analog) cel putin in Bucuresti si Buzau, incepand de marti seara. Postul putea fi prins in continuare prin pachete de televiziune digitala.

Contactati de HotNews.ro, reprezentanti CNA au spus pentru HotNews.ro ca "RCS a cerut modificarea grilei, lucru care se va discuta in prima sedinta. Solicitarea de modificare a grilei a fost inregistrata la CNA ieri", 6 decembrie. Saptamana aceasta, CNA nu se intruneste in sedinta publica.

Reprezentantii Intact au transmis HotNews.ro o pozitie in acest caz, acuzand RCS-RDS ca "nu avea niciun temei legal sa scoata Antena 2 din grila televiziunilor ale caror programe sunt transmise prin cablu":

  • “RCS-RDS nu avea niciun temei legal sa scoata Antena 2 din grila televiziunilor ale caror programe sunt retransmise prin cablu. Antena Group s-a adresat Consiliului National al Audiovizualului cu o sesizare, pentru ca, din informatiile noastre, RCS-RDS nu a primit aprobarea CNA pentru a scoate aceasta televiziune din grila. Totodata, este vorba de un nou abuz, impotriva caruia vom reactiona prin mijloace legale. (...) Prin acasta decizie, RCS a comis din nou o ilegalitate, dupa scoaterea din grila a GSP TV,  post must-carry".

Posturile must-carry sunt posturi libere la retransmisie, ce trebuie incluse de cablisti in grilele lor in functie de audientele inregistrate. Antena 2 nu este un post liber la retransmisie, fiind retransmis de cablisti in baza unor acorduri dintre acestia si televiziune.

Potrivit art. 74 din Legea Audiovizualului, "distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului (CNA - n.r.)".