Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (ARMA) prefateaza lansarea noilor masuratori de audiente TV, ce vor fi realizate de la 1 ianuarie 2012 de Kantar Media, cu o campanie publicitara la care participa majoritatea posturilor locale de televiziune. In spoturile TV, diverse personaje - tineri sau oameni in varsta - afirma ca inteleg de ce e nevoie de peoplemeter si ca "audienta programelor TV depinde" si de ei. Care e ratiunea acestui spot? "Sa ajute Kantar sa-si indeplineasca misiunea", spune pentru HotNews.ro presedintele ARMA, Lucia Antal.Publicul-tinta: oameni din esantionul de 1.200 de gospodarii unde trebuie instalate peoplemetere.

Spot KantarFoto: ARMA

  • In spoturile rulate acum pe posturile de televiziune, diverse personaje spun de ce se uita la televizor si ajung la concluzia ca si-au dat "seama ca audienta programelor TV depinde si de noi". Ei afirma ca "de aceea am acceptat un aparat de masurat audienta, adica un peoplemeter, pe care il folosim cand ne uitam la televizor". Mesajul principal al reclamei: "Parerea ta conteaza, accepta si tu un peoplemeter. Masurarea audientelor TV poate fi mai exacta cu ajutorul tau".
  • Vezi spoturile aici, aici si aici

"E o campanie menita sa-i incurajeze pe cei inclusi in esantion ca e bine nu doar sa accepte peoplemetrul, ci si sa-l pastreze si sa-l foloseasca", spune Lucia Antal.

  • In prezent, masurarea audientelor TV este realizata, pentru ARMA, de GfK Romania. In urma unei licitatii finalizate la inceputul acestui an, ARMA a ales Kantar Media sa se ocupe de masurarea audientelor de la 1 ianuarie 2012 pana la finele lui 2015.

In primavara-vara, Kantar Media a desfasurat o cercetare de calibrare pe 13.000 de gospodarii. Dintr-un numar mai restrans, au fost selectate circa 1.300 de gospodarii unde trebuie instalate peoplemetere, iar din acestea, 1.200 vor intra in cercetare.

Campania publicitara se suprapune cu perioada in care Kantar Media instaleaza peoplemeterele in gospodariile din esantion si se va incheia concomitent cu acest proces, pe 31 decembrie, potrivit Luciei Antal.

  • Daca publicul-tinta este deja identificat, de ce mai e nevoie de o astfel de campanie? Lucia Antal: "Sa ajute Kantar in procesul de instalare a peoplemeterelor, sa ii incurajeze pe oamenii mai rezervati (din esantion - n.r.) ca e bine sa accepte peoplemetrul si, mai ales, sa-l pastreze".

Potrivit Luciei Antal, spotul intra sub incidenta campaniilor sociale "deoarece promoveaza peoplemetria, nu Kantar", drept urmare posturile nu sunt platite pentru difuzarea lui.

"Pana la final, la campanie vor participa toti membrii ARMA", spune sefa Asociatiei.

  • Audientele TV se masoara cu ajutorul unor aparate, peoplemetere, instalate in gospodariile incluse in esantionul de studiu. Kantar Media a fost selectata, in ianuarie a.c., sa masoare audientele TV incepand din 2012, in conditiile in care contractul actual dintre ARMA si GfK Romania se incheie la 31 decembrie a.c..
  • Intr-un interviu acordat HotNews.ro la inceputul anului, Lucia Antal a explicat in ce constau principalele schimbari in masurarea audientelor TV incepand din 2012. Vezi interviul aici.
  • In toamna, ARMA a anuntat, in plus, ca de la 1 ianuarie va incepe sa masoare si sa raporteze vizionarea emisiunilor dupa momentul transmiterii lor de catre statiile TV (vizionare decalata in timp) si sa testeze, alaturi de Kantar Media, masurarea si raportarea consumului de continut video pe PC si online.