CNA a amendat miercuri posturile Antena 1, Kanal D, Prima TV si Pro TV cu cate 100.000 de lei pentru depasiri foarte mari ale timpului alocat in fiecare ora publicitatii. Decizia de amendare a fost luata dupa zeci de minute in care diverse propuneri de sanctionare au esuat la vot. Printre acestea s-a numarat chiar si intreruperea difuzarii programelor celor patru posturi, la ore de maxima audienta. Intr-un raport de monitorizare analizat de CNA, se observa ca, dupa depasiri de doar cateva minute in septembrie, o luna mai tarziu depasirea timpului alocat publicitatii se ridica la cateva ore.

Potrivit legislatiei audiovizuale, posturile comerciale au posibilitatea sa difuzeze, intr-un interval de o ora, maxim 12 minute de publicitate. In cazul televiziunii publice, limita este de opt minute. Depasirile considerabile sunt sanctionate de CNA.

Raportul de monitorizare analizat de CNA arata diferente enorme intre lunile septembrie si octombrie. "Sunt depasiri uriase", a spus Narcisa Iorga, membru CNA. Aceasta a fost cea care a propus, initial, ca posturile cu depasiri mari si "istoric" in astfel de amenzi sa fie sanctionate cu intreruperea emisiei timp de zece minute, la ore de maxima audienta. Propunerea a cazut, insa, la vot. Tot Narcisa Iorga a facut propunerea votata in final, de 100.000 pentru fiecare dintre cele patru posturi.

Potrivit monitorizarii CNA:

  • In intreaga luna septembrie Antena 1 a depasit timpul alocat publicitatii cu 1 minut si 7 secunde. In octombrie, totalul depasirilor se ridica la 2 ore si un minut.
  • In cazul Kanal D, timpul de publicitate a fost depasit, in septembrie, cu 1 minut si 45 de secunde. In octombrie, depasirile au totalizat 1 ora si 48 de minute.
  • La Prima TV, dupa depasiri totale de 1 minut si 56 de secunde in septembrie, in octombrie au fost difuzate 3 ore de publicitate peste nivelul permis.
  • Pro TV a avut depasiri de 10 minute si 5 secunde in septembrie, totalul ajungand la 2 ore si 51 de minute in octombrie.
  • In cazul TVR, post care a primit, miercuri, doar o somatie din partea CNA, cresterea a fost mai mica: de la doar 7 secunde in septembrie, la 15 minute si 5 secunde.