Romania se numara printre tarile europene unde libertatea presei este in declin, potrivit raportului "Democracy Index 2011", dat publicitatii de Economist Intelligence Unit. Raportul afirma ca 40 de tari din intreaga lume inregistreaza o deteriorare a libertatii presei incepand din 2008, iar printre acestea se numara 11 tari europene, inclusiv Romania.

Potrivit documentului, toate regiunile lumii sunt afectate, intr-o mai mica sau mai mare masura, de un declin al libertatii presei in ultimii ani. Efectele s-au facut simtite indeosebi in media electronice, aflate adesea fie sub controlul statului, fie sub influenta considerabila a statului, insa libertatea de exprimare este incalcata si in presa scrisa si, mai nou, in media online.

Deteriorarea libertatii presei s-a facut simtita, potrivit EIU, in opt tari din Europa de Est. Romania figureaza printre acestea, alaturi de Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Muntenegru, Rusia, Serbia si Ungaria. Alte trei tari europene - Franta, Italia si Turcia sunt incadrate in raport printre tarile unde se simte un declin al acestei libertati.

La nivel global, tendinta de ingradire a libertatii presei este explicata prin mai multe fenomene:

  • criza economica, din cauza careia multe guverne s-au simtit tot mai vulnerabile si au reactionat prin incercari de a controla presa si de a impiedica libertatea de exprimare;
  • cresterea numarului de someri si lipsa sigurantei locului de munca au incurajat autocenzura in randul jurnalistilor;
  • concentrarea proprietatii de media a crescut, ceea ce afecteaza diversitatea punctelor de vedere;
  • natiunile avansate au manifestat un interes mai redus pentru monitorizarea si presarea guvernelor din tarile in curs de dezvoltare sa respecte libertatea presei.

Vezi raportul integral aici