Editorii si directorii agentiei americane Associated Press au desemnat, prin vot, uciderea liderului al-Qaeda Osama Bin Laden in Pakistan, in luna mai, stirea anului 2011. Aceasta este urmata in clasament de catastrofa din Japonia, declasansata de cutremurul din 11 martie, si de "primavara araba".

Cele mai importante 10 stiri ale anului, in viziunea AP:

1. Asasinarea lui Bin Laden. Cel mai cautat terorist din ultimii 10 ani, liderul al-Qaeda a fost ucis de trupele speciale americane - unitatea de elita Navy SEAL - pe 2 mai, in vila unde se ascundea in Pakistan. El a fost impuscat mortal, iar in urmatoarele ore a fost ingropat in mare.

2. Dezastrul din Japonia. Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade a lovit coasta nord-estica a Japoniei pe 11 martie, provocand un tsunami care a devastat zona - aproape 20.000 de oameni au murit sau au disparut, iar pagubele se ridica la 218 miliarde dolari. In urma tsunamiului care a lovit centrala de la Fukushima s-a declansat cea ma grava criza nucleara dupa Cernobil. Circa 100.000 de oameni care au fost evacuati nu s-au intors la casele lor.

3. Primavara Araba. A inceput cu demonstratiile din Tunisia, care au dus la prabusirea regimului lui Ben Ali, si s-a extins ca un "incendiu de padure", noteaza AP. Revolutia din Egipt l-a indepartat apoi pe Hosni Mubarak, iar cea mult mai violenta din Libia la prinderea si executarea lui Muammar Gaddafi. A provocat protestele inabusite violent din Siria impotriva lui Assad, precum si revolte in Bahrain si Yemen.

4. Criza fiscala din UE. Masurile de austeritate din Grecia au dus la proteste si greve; la Atena, dar si la Roma, premierii Papandreou respectiv Berlusconi au fost indepartati. Franta si Germania conduc eforturi de a tine in frau criza datoriilor. Marea Britanie se opune schimbarilor prin care urmeaza sa treaca UE.

5. Economia SUA. A prins putere in ultimul an. Rata somajului a scazut in sfarsit sub 9% iar consumatorii au cheltuit mai mult. Insa milioane de americani sunt in continuare afectati de plata ipotecilor, lipsa locurilor de munca si taierea sporurilor, iar investitorii sunt ingrijorati, monitorizand lantul de crize din Europa.

6. Scandalul de abuz sexual din statul Pennsylvania. Unul dintre cele mai cunoscute programe de fotbal american universitar a fost tarat intr-un scandal care a dus a concedierea celebrului Joe Paterno din functia de antrenor, in mijlocul sezonului, dupa ce asistentul sau Jerry Sandusky a fost acuzat ca a molestat sexual 10 baieti.

7. Caderea regimului Gaddafi in Libia. Dupa 42 de ani de conducere brutala, Muammar Gaddafi a fost dat jos de la putere si obligat sa se ascunda. Rebeliunea oamenilor a fost curand sprijinita de NATO si a dus la caderea regimului, iar Gaddafi a fost gasit si ucis in satul unde s-a nascut.

8. Confruntarile pe teme fiscale din Congres. Viziunile politice opuse in Congresul american au dus la cateva confruntari pe teme fiscale. Un scandal pe problema plafonulu de indatorare a determinat Standard&Poor's sa reduca ratingul maximal AAA al SUA. Mai tarziu, asa-zisa "supercomisie" din Congres nu a reusit sa cada de acord asupra unu pachet pentru reducerea deficitului cu cel putin 1,2 trilioane de dolari.

9. Miscarea Occupy Wall Street. A inceput pe 17 septembrie cu un protest intr-un parc din New York din apropiere de Wall Street si in cateva saptamani s-a dezvoltat si extins in SUA si in alte tari. Miscarea se vrea fara un lider si fara cereri precise, insa a reusit sa isi faca cunoscuta plangerea potrivit careia cei ma bogati americani - 1% din populatie - beneficiaza de pe urma celorlalti.

10. Impuscarea lui Gabrielle Giffords. Membra cu trei mandate in Congresul american, Gabrulle Gifford din Arizona a fost impuscata in cap de un barbat inarmat, care a mai tras in alte 18 persoane in fata unui supermarket din Tucson in ianuarie. Sase persoane au murit. Gifford inca se recupereaza, dupa ce creierul i-a fost grav afectat.