​Papusa blonda prezentata la Antena 3 drept politician, suspiciunile ca lesinul unei batrane la Realitatea TV a fost regizat, initiative legislative care i-au stupefiat pe jurnalisti si membrul CNA care a scos pistolul la discutiile cu deputatii se numara printre "clipele de neuitat" prin care mass-media din Romania a trecut in 2011.

Papusa PDL si caricatura lui Funeriu la Antena 3Foto: captura Antena 3

Presa din Romania a trecut, in ultimul an, prin drame fara precedent, culminand cu insolventa Realitatii si divizarea acesteia in doua posturi distincte. Tensiunile cu lumea politica, interesul de afaceri al proprietarilor institutiilor de presa si conflictele din piata s-au reflectat si in stirile transmise publicului larg. Iar felul "neortodox" in care au fost transmise acele stiri a devenit, la randul sau, subiect de stire.

  • In total, CNA a dat, anul acesta, amenzi de peste 2 milioane de lei posturilor de radio si televiziune si operatorilor de cablu. Derapajele din presa scrisa sau online sau traznaile politicienilor au ramas, in general, nesanctionate.

HotNews.ro va prezinta cateva dintre cele mai spectaculoase "nefacute" cu care au avut de-a face presa si consumatorii de presa din Romania, in 2011.

  • In aprilie, o scena dintr-un reportaj realizat de Realitatea TV la un miting de protest devine viral pe net. Motivul: in clipul respectiv apare o batrana care lesina, iar comentatori online afirma ca ar fi vorba despre un lesin "la comanda". Autoarea reportajului dezminte ca imaginile ar fi fost regizate, iar o reprezentanta a postului anunta ca jurnalista intentiona sa ii dea in judecata pe toti cei care au acuzat ca secventa era regizata.
  • Tot in primavara, in Parlament se gasesc suficiente voturi pentru a respinge initiativa propusa de senatorul Ioan Ghise privind o Lege a profesiei de jurnalist, care propunea infiintarea unui "Colegiu National al Jurnalistilor" si o "Carte de presa" care sa ateste calitatea de jurnalist a posesorului.
  • Tot in plan legislativ, o alta initiativa, a deputatului PSD Victor Socaciu, starnea valva in acea perioada: modificarea Legii audiovizualului astfel incat toate filmele straine sa fie dublate in limba romana, in scopul "protejarii identitatii nationale". Publicul s-a mobilizat in legatura cu acest proiect  mai ales pe Internet: doar pe HotNews.ro, un singur material pe aceasta tema atragea, in mai, peste 700 de comentarii.
  • Intr-o vreme marcata de scaderile abrupte ale investitiilor de publicitate, tensiunile dintre institutiile de presa si agentiile de profil au ajuns in atentia publicului, intre altele, prin cazul Adevarul Holding-McCann Erickson. Trustul detinut de Dinu Patriciu sustinea, in mai, ca a fost amenintat de un reprezentant al agentiei ca-si va sfatui toti clientii sa-si retraga reclamele din paginile ziarelor acestui holding, invocand mai multe articole publicate pe site-ul Think Outside the Box, asociat atunci site-ului Adevarul, ce ar fi lezat interesele unui client mare al agentiei. In cele din urma, conflictul s-a stins.
  • In aceeasi perioada, un angajat al trustului Intact, Stelian Negrea, a inceput sa publice in presa o serie de atacuri la adresa politicilor editoriale din interiorul acestui trust. Cazul a ajuns si la CNA, unde Negrea a prezentat inregistrari si mailuri intre el si Codrut Seres, seful Antenelor, acuzand posturile respective ca promoveaza subiecte comandate si investigatii cu interes. CNA nu a luat nicio decizie atunci. Si acest caz s-a stins in timp.
  • Nici Consiliul Audiovizualului nu a scapat neatins in 2011. Pe langa discutiile iscate in mod traditional de deciziile sale, o situatie aparte a aparut in iunie, cand Constantin Dutu, membru CNA, a fost data afara de la sedinta comisiilor reunite de Cultura ale Parlamentului. Chemat acolo pentru discutii despre o presupusa stare de incompatibilitate a acestuia, Constantin Dutu a scos din geanta, in sedinta parlamentara, un pistol. El a afirmat ca acesta era de jucarie, insa tot a fost invitat sa paraseasca sala.
  • In mijlocul verii, jurnalistii de la Antena 3 i-au incalzit pe telespectatori cu o papusa in marime naturala, cu peruca blonda si rochie portocalie, instalata in studio si prezentata de realizatoarea Dana Grecu drept "invitatul PDL" in emisiune. Decizia de a aduce un manechin pe post de invitat a fost luata dupa decizia PDL de a boicota emisiunile postului, dupa ce acesta l-a acuzat pe ministrul Funeriu ca si-ar fi falsificat diploma de bacalaureat. Cazul "Bacalaureatul lui Funeriu" a fost sanctionat, ulterior, cu o amenda CNA.
  • Un incident de cu totul alta natura a pus Antenele intr-o situatie delicata, tot in vara: posturile au fost nevoite sa intrerupa relatia contractuala cu seful sectiei Eveniment, Dumitru Boanta, care a ramas in SUA dupa ce fusese trimis acolo de trustul Intact pentru a relata de la manifestarile dedicate Zilei Independentei.
  • La finalul lunii august, programele informative ale televiziunilor erau acaparate de o nunta filmata, cat s-a putut, din elicopter sau dupa gratiile gardurilor. Nunta lui Cristi Borcea a transformat posturile de stiri, timp de cateva zile, in televiziuni de fapt divers.
  • Autoritatile au decis ca pentru recensamantul din 2011 era suficienta o campanie de popularizare minimala. Campania de publicitate pentru recensamant a constat, in principal, intr-un spot TV difuzat de 46 de ori pe doar doua posturi TV, la ore cu audienta minima. Campania a trecut, practic, nevazuta, dupa cum remarca sociologul Mircea Kivu.
  • Dupa ce, in primavara, TVR a fost sanctionata de CNA pentru publicitate politica intr-o emisiune a Marinei Almasan, spre sfarsitul anului TVR International si-a vazut premiile anuale deturnate de osanalele pe care una dintre participante le-a adus lui William Branza. Presedintele PDL Diaspora a fost prezentat in termeni precum: "pribeag el insusi in cautare de alte identitati, a experimentat asprimea departelui"; "ajunsese intr-o perioada scurta de timp liantul si motorul romanilor din strainatate (...) stergandu-le lacrima, aducandu-le aproape umarul personal (...)"; "cum spune Mircea Eliade, cosmosul este capodopera zeilor (...), armonia spatiului ocupat de romani in exteriorul granitelor este capodopera lui William Branza".
  • Si tot la final de an, Andrei Plesu semneaza, in paginile Adevarul, ultimul sau editorial, in care explica de ce renunta la colaborarea cu acest ziar si afirma, intre altele: "nu mai suport sa am de-a face, vrand-nevrand, cu un anumit personaj din "Holdingul Adevarul", cand sentimental ca o telenovela, cand tafnos ca un fost sef de sala, bucuros sa se traga in poza cu felurite VIP-uri pentru o tara de notorietate, haotic administrativ si cu veleitati culturale penduland intre Paulo Coelho si Dan Diaconescu." Dupa doar cateva zile, Valentin Stan l-a atacat pe Dan Voiculescu intr-o emisiune difuzata la Antena 3, transmitandu-i acestuia, la un moment dat: "Nu el (Basescu - n.r.) confunda, matale confunzi rau de tot, prietene".