Presedintele Basescu cere reexaminarea legii pentru modificarea Legii audiovizualului, care prevede obligarea radiodifuzorilor sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural. In opinia sefului statului, publicul este cel care poate face alegerea in privinta emisiunilor.

"Actul normativ trimis spre promulgare prevede modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, propunandu-se ca programele oferite de radiodifuzorii care furnizeaza servicii generaliste de televiziune sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, exceptand intervalul orar 1:00 - 7:00, iar programele oferite de radiodifuzorii care furnizeaza servicii de televiziune specializate in stiri sa rezerve saptamanal cel putin 30 de minute pentru emisiuni cu continut cultural sau educativ, de asemenea exceptand intervalul orar 1:00 - 7:00", se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului, citata de Mediafax.

In document se mai arata ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, serviciile mass-media audiovizuale difuzeaza programe in scop educativ sau informativ prin insasi natura lor.

"Legea audiovizualului contine prevederi armonizate cu dispozitiile Directivei 89/552/CEE a Parlamentului European (Directiva serviciilor media audiovizuale) si prevede ca prin difuzarea serviciilor de programe se realizeaza pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si ale drepturilor fundamentale ale omului. Consideram ca impunerea unor conditii si limite in ceea ce priveste continutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportuna, limitand libertatea presei. De asemenea, consideram ca publicul este cel ce poate alege emisiunea sau canalul radio ori tv. din multitudinea celor existente pe piata, nefiind necesara o interventie a legiuitorului in acest sens", se mai mentioneaza in cererea de reexaminare.

Documentul mai apreciaza ca o viitoare reglementare in domeniu ar trebui sa vizeze mai degraba consolidarea rolului Consiliului National al Audiovizualului in vederea respectarii de catre radiodifuzori a rolului educativ, informational si cultural.

Potrivit sursei citate, aceste recomandari sunt in acord si cu punctul de vedere al Guvernului transmis Parlamentului cu privire la aceasta propunere legislativa.

Senatul, for decizional, a adoptat, pe 7 decembrie, cu amendamente, initiativa legislativa a deputatului PNL Gheorghe Talos de modificare si completare a Legii 504/2002 a audiovizualului, potrivit careia televiziunile generaliste trebuie sa difuzeze saptamanal cel putin 120 de minute de emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, iar televiziunile de stiri, 30 de minute.