Jurnalisti cu experienta din Romania, alaturi de colegi din alte opt tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia) pot sa se inscrie la cea de-a sasea editie a programului “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”. Ei au sansa de a castiga o bursa in valoare de 2000 de euro, de a primi indemnizatii de calatorie si cercetare si de a participa la seminarii de dezvoltare profesionala in Viena si Skopje.​

Burse pentru jurnalistiFoto: Balkan Investigative Reporting Network

In fiecare an, zece jurnalisti din regiunea balcanica sunt selectati prin intermediul unei competitii deschise, pentru a primi finantare si sprijin profesional in vederea cercetarii si a redactarii unui material pe un subiect de importanta regionala si europeana.

Participantii sunt incurajati sa redacteze articole de investigatie (maximum 2000 de cuvinte), in limba engleza, pe un subiect la alegere, dar care sa se incadreze in tema generala: "Comunitati".

Aplicantii selectati de catre un comitet independent vor primi :

- O bursa in valoare de 2000 de euro, indemnizatii de calatorie si cercetare de pana la 2000 de euro si vor participa la seminarii de dezvoltare profesionala in Viena si Skopje.

- Oportunitatea de a avea articolele publicate in limba engleza si in limbile locale in media regionala si europeana, atat in mediul online cat si in presa scrisa.

In plus, primele trei articole castigatoare vor fi premiate cu burse in valoare de 4000, 3000 si respectiv 1000 de euro.

Aplicantii sunt incurajati sa abordeze tema anuala intr-un sens cat mai larg si original. Candidatii trebuie sa analizeze diferite grupari (politice, economice, nationale, care apartin unui anumit gen sau unei anumite generatii) si relatiile dintre acestea, influentele externe si dezvoltarea unor noi grupari. Articolul propus trebuie sa fie relevant si actual atat in tara ta de origine, dar si in cel putin o alta tara din regiune si din Uniunea Europeana.

Data limita pentru trimiterea proiectelor este 5 martie 2012.

Pentru informatii detaliate privind formularul de aplicare si criteriile de eligibilitate pentru programul ”Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”, va rugam sa consultati site-ul organizatiei http://fellowship.birn.eu.com.

Programul “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism” a fost lansat in 2007 de Robert Bosch Stiftung si Fundatia ERSTE, in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si isi propune sa ofere sprijin financiar si profesional pentru a incuraja astfel jurnalismul de calitate, dar si sa contribuie la crearea de retele de colaborare profesionala si la cresterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanica si Uniunea Europeana.

Pentru detalii suplimentare, il puteti contacta pe Marian Chiriac, BIRN Romania, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com