Persoanele care cumpara actiuni in societatea ce va opera postul Nasul TV, ce va fi lansat in februarie de Radu Moraru si echipa sa, "impart aceasta bucurie sa aiba impreuna o televiziune. (...) Nu ii intereseaza profitul" si cred ca "mai bine la pierdere cu un destept, decat la castig cu un prost", afirma Radu Moraru intr-un interviu acordat HotNews.ro. El spune ca va pastra controlul editorial si financiar in compania ce va opera televiziunea dupa subscriptia publica lansata luna aceasta si ca va da "bonusuri in actiuni" celor care cumpara publicitate de la bun inceput.

Radu MoraruFoto: Hotnews

Nasul TV va incepe probele pe 15 februarie, iar "daca lucrurile merg bine, putem sa fim gata de emisie pe 17 sau 18 februarie", spune Radu Moraru. El lasa de inteles ca programul postului, pe langa emisiunea Nasul, va fi unul de profil informativ, dar evita sa dea detalii si se limiteaza sa spuna ca "postul se construieste treptat. Prima faza va fi in februarie, a doua faza va fi undeva in apropierea verii. Avem doua perioade de tranzitie, pentru ca ceea ce vrem sa facem in viziunea noastra nu e posibil decat din septembrie".

Daca procedura subscriptiei publice nu va reusi, "societatea pe actiuni nu se va constitui, banii vor fi inapoiati catre toti cei care i-au virat pentru a cumpara actiuni si vom ramane singuri cu televiziunea. Acest lucru e foarte greu sa se intample", explica Radu Moraru.

Radu Moraru a lansat la 24 ianuarie o subscriptie publica prin care a pus la bataie 20% din actiunile companiei SC "NASUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI SI ASOCIATII" S.A., compania care va opera televiziunea Nasul TV. Moraru a plecat de la Zece TV - postul detinut de RCS/RDS - la finalul anului trecut, dupa neintelegeri cu actionarul majoritar Zoltan Teszari - si a obtinut in decembrie o licenta de la CNA pentru un nou post de televiziune.

Interviu Radu Moraru - Partea I

Ideile pe scurt:

  • Pe langa cele 20.000 de actiuni (20% din capitalul social) la Nasul TV care vor fi scoase la vanzare, "80% din actiuni sunt detinute de catre mine, de catre producatorii mei, doi la numar - Catalin Chirila si Adrian Buca - si o companie al carei control este tot la mine, este vorba de Fire Breaking News. Eu detin circa 51% din actiuni la Fire Breaking News, iar colegii mei celelalte procente. Cele patru entitati sunt membri fondatori ai acestei SA. Iar pe langa acesti membri fondatori, in momentul in care se va incheia subscriptia publica - pe 30 martie 2012, ultima zi pentru contul colector - se va constitui societatea din toti cei care au subscris, persoane fizice, persoane juridice. Societatea pe actiuni "Nasul, prietenii de pretutindeni si asociatii" atunci se va constitui".
  • Despre pachetul de 80% pe care il pastreaza el si echipa sa: "De ce am retinut acest control? Toti fanii nostri care au avut ideea aceasta - eu aveam ideea unei subscriptii publice, dar nu as fi avut niciodata curajul in Romania, avand in vedere ca au fost atatia tepari pe piata - au spus "domnule, punem noi banii acestia". (...) Ei au cerut de la bun inceput ca eu sa detin controlul editorial. Eu le-am explicat ca in general, de cand fac eu presa si televiziune, am detinut controlul editorial, dar anumite lucruri s-au frant cand s-a taiat accesul la finante. Era important sa detin si controlul financiar, pentru ca degeaba ai controlul editorial, daca finantatorul care are majoritatea decide sa nu mai puna banii."
  • "Ne-am dat seama ca vom avea nevoie de o finantare pe trei-patru ani. Or, asta ce inseamna? Sa nu depinzi de niciun ban, nici din publicitate. Cam trei-patru ani, daca lucrurile merg bine, nu vom avea nevoie de bani din publicitatea clasica. Daca vor veni, acestia se vor incadra la plus. Peste un an sau un an si jumatate, din cele 80 de procente pe care le detin impreuna cu echipa mea vom scoate la vanzare actiuni - cu siguranta la o valoare mai mare decat cea la care scoatem astazi - pentru a refinanta televiziunea, daca va fi nevoie. Si cred ca va fi nevoie. Dar intotdeauna vom pastra 51%, in orice situatie."
  • Ce il face pe cumparatorul de actiuni "mogul" la Nasul TV, cu ce se aleg cumparatorii? "Primii actionari au fost fanii nostri. Am creat blogul Nasul.tv in octombrie 2011, iar de atunci s-au strans cateva mii de fani. Si ei au propus practic acest proiect. Ei au fost primii care au subscris. (...) Ei se aleg in primul rand cu satisfactia ca sustin un proiect inedit. E o solidaritate pe care ei o manifesta in felul acesta. O actiune cumparata inseamna in primul rand un gest de solidaritate. E un gest de mandrie. (...) Oamenii impart aceasta bucurie sa aiba impreuna o televiziune. (...) Nu ii intereseaza profitul."
  • Dar ii intereseaza pierderea? "Mai bine la pierdere cu un destept, decat la castig cu un prost - cam asta a fost esenta mesajelor lor. Nu va fi cazul de pierdere. Ba din contra, prima veste pe care am sa o dau cand se termina povestea e ca vor primi dividende. In anii urmatori dividendele sper sa creasca. (...) Daca intrebam toti partenerii cu care am lucrat, ca vorbim de Adrian Sarbu sau Bobby Paunescu sau Zoltan Teszari, toti sunt foarte multumiti de ceea ce am facut noi ca echipa."
  • "Constituirea societatii pe actiuni si demararea activitatii nu coincid. Societatea pe actiuni se va constitui dupa 30 martie, probabil va dura cateva zile, dar ca sa pornesti aceasta SA, sa ai acces la partea financiara mai e nevoie de ceva timp. Noi nu putem sa stam cu televiziunea pana atunci. Am luat hotarirea sa pornim televiziunea in februarie, cu mult timp inainte sa se termine subscriptia si cu foarte mult timp inainte sa avem acces la acei bani. Iar cand toate lucrurile sunt in regula vom accesa noua SA si toate activitatile vor trece pe aceasta".
  • Cu ce bani finanteaza postul la lansare? "Vom apela la resursele noastre proprii, pe care le avem si ca persoane fizice, si ca actionari la Fire Breaking News, iar zilele astea suntem in discutii pentru niste credite de la bancile cu care lucram deja de 20 de ani. (...) Deja am facut un turneu prin tara si am gasit intreprinderi mici si mijlocii, cu cifre de afaceri modice, companii care au bugete de publicitate mici, care vor sa fie alaturi de noi. Iar aceste companii vor cumpara publicitate de la noi. Deja semnam contracte de publicitate de la aceste companii care, la sfarsitul anului financiar, vor primi din partea mea, ca actionar majoritar, un bonus in actiuni pentru faptul ca au semnat contracte de publicitate cu noi".
  • Nu e cumva afectata independenta Nasul TV de latura comerciala, daca echipa se ocupa si de editorial, si de vanzari de publicitate? "Nu are cum. (...) Le-am spus tuturor: puteti fi actionari in televiziune, puteti sa va faceti publicitate, insa ce nu puteti face: nu veti avea niciodata controlul financiar si editorial. Atat timp cat sunt actionar majoritar, intreg controlul financiar si editorial este la mine. Ce nu o sa puteti face, de asemenea, este sa ne cereti lucruri care nu se incadreaza cu deontologia profesionala. (...) Deja sunt zeci de romani care sunt actionari in aceasta televiziune, ei vor fi cu ochiul pe postul lor de televiziune. Sub lupa tuturor acestor priviri, evident ca nu poti multumi pe toata lumea, dar toata lumea va observa daca ai anumite parti-pris-uri sau protejezi pe cineva in detrimentul sau in beneficiul altora. Nu ai cum sa faci jocurile respective."

Interviu Radu Moraru - partea II

  • Ce se va intampla daca pe 30 martie el si echipa sa vor constata ca au vandut mult mai putin decat sperau? "Orice subscriptie publica are o rata minima de succes" Daca nu vor atinge acest nivel? "E posibil, dar nu cred. Daca nu se va intampla, nu se va realiza societatea pe actiuni. Noi am pus un minim de 20% rata de succes, asta inseamna 5.000 de actiuni. Daca nu se vand 5.000 de actiuni, inseamna ca subscriptia nu a reusit. Societatea pe actiuni nu se va constitui, banii vor fi inapoiati catre toti cei care i-au virat pentru a cumpara actiuni si vom ramane singuri cu televiziunea. Acest lucru e foarte greu sa se intample, avand in vedere deja cum a pornit subscriptia. Diseara voi avea o prima evaluare. Estimez, insa, ca in prima saptamana au fost undeva la 50.000 de euro subscrisi - 10% din targetul minim pe care l-am fixat. Mai sunt doua luni."
  • Ce se va intampla daca o buna parte din aceste actiuni vor ajunge la un Vantu, un Patriciu, un Voiculescu? "Legea nu te face sa faci discriminari. Pe de alta parte, numele pe care le-ai pomenit cred ca sunt intr-o mare criza de lichiditati. (...) Cred ca in Romania nu exista unul care poate sa cumpere toate actiunile. (...) Prin ce situatii grele trec marii nostri moguli, nu cred ca au bani, sincer."
  • Daca va cumpara un interpus al unui partid politic un pachet important de actiuni? "Daca va cumpara un Crin Antonescu, un Traian Basescu, ce poate sa faca? Nu are ce sa influenteze. Maximum poate sa se bucure de profitul pe care il va face."
  • Ce profil va avea postul? Omul care ar vrea sa cumpere o actiune, ar vrea sa stie ce cumpara... "Nu pot sa spun." Ce va vedea in afara de Nasul? "Iti dau un exemplu. Aceasta categorie din clasa de mijloc are cateva probleme cu care se confrunta zi de zi si au intrebari fundamentale. Sunt legate de anumite teme si de acelea ne vom ocupa. Dar nu vreau sa spun astazi mai multe, pentru ca ce as spune ajuta si pe altii." Vor fi emisiuni informative legate de acele teme, sau va fi un sitcom sau o telenovela? "Vor fi emisiuni." Deci vor avea caracter informativ? "Da. Vor fi emisiuni dedicate fiecarui grup din acest mare grup pe care il numim clasa de mijloc."
  • "Cristian Topescu este un nume si un brand si aici vom veni cu o surpriza, dar nu vreau sa spun mai multe". Va avea o emisiune? "Nu numai".
  • S-au incheiat discutiile cu toti operatorii de cablu? "Da".
  • "Eu voi fi seful intregii constructii. Sub mine va fi cineva care sa aiba o pozitie executiva. In aceasta situatie avem deja o optiune foarte clara, dar colegul nostru ne-a rugat sa nu vorbim tocmai pentru a putea sa-si construiasca echipa". Deci nu e din echipa de la Nasul? "Trebuie sa facem diferenta - echipa Nasul nu mai este formata doar din producatori, realizatori. Suntem si actionari. Avem nevoie de oameni care sa fie indrumati de noi. Televiziunea trebuie lasata pe mainile unor profesionisti la nivel executiv".
  • Mai sunt cateva saptamani pana va fi lansat postul - in ce masura sunt finalizate pregatirile? "Postul, ca sa fie pe piata, are nevoie de un an de zile. Postul se construieste treptat. Prima faza va fi in februarie, a doua faza va fi undeva in apropierea verii. Avem doua perioade de tranzitie, pentru ca ceea ce vrem sa facem in viziunea noastra nu e posibil decat din septembrie. (...) Fundatia nu va fi numai emisiunea Nasul, dar nu pot sa spun mai multe acum. (...) In mai-iunie se va adauga la grila, nu se va schimba ce e acum. (...) Incepem probele pe 15 februarie. In mod normal, daca lucrurile merg bine, putem sa fim gata si pe 17 si pe 18 februarie. Daca va fi ceva ce nu ne va placea, vom amana cateva zile."