​Rodica Culcer a anuntat joi pe blogul sau ca demisioneaza din TVR si din postul de realizator de emisiuni, dupa ce presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu, a anuntat miercuri ca pune in aplicare decizia Consiliului de Administratie, de incetare a contractului pe care Rodica Culcer il are ca director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport.

"Deoarece presedintele-director general al SRTV a decis sa puna imediat in aplicare o decizie a Consiliului de Administratie despre care el insusi a scris ca “nu se incadreaza in prevederile legale”; deoarece aceasta decizie este o cedare in fata presiunilor politice din partea USL, exercitate direct de liderii politici, de reprezentantii lor in CA, de toate organizatiile media stapanite de Dan Voiculescu, de “sindicatele” afiliate domnului Voiculescu si de diferite persoane cu dosare penale si pretentii de revolutionari – am decis sa demisionez din TVR, parasind si postul de realizator", explica aceasta pe blogul personal.

"Sper ca plecarea mea sa-i elibereze de obsesii pe membrii noii majoritati a CA si sa-i determine sa-i lase in pace pe jurnalistii de la Stiri. Tare ma tem insa ca nu va fi asa. Stalin vegheaza! Pana la urma va fi mai usor pentru mine, care – la inceputul acestui annus horribilis, pot spune nu numai Good-bye, Stalin!, ci si I did it my way!", adauga ea.

Culcer a lucrat in TVR icepand cu 2005. "Am intrat in TVR in 2005 printr-un concurs profesional, plec in 2012 in urma unei epurari politice. A fi ramas ar fi insemnat legitimarea propriei mele executii politice din partea unui CA in care majoritatea actuala (PSD-PNL-UDMR-minoritati-angajati) este preocupata de cenzurarea politica a stirilor, de organizarea intereselor personale ale membrilor sai si aproape deloc de situatia financiara a institutiei, care a ajuns pe lista primilor 10 mari datornici ai statului."

Marti, CA al TVR a decis din nou incetarea contractului pe care Rodica Culcer il are ca director interimar al Directiei. Un vot similar fusese luat in urma cu doua saptamani, insa departamentul juridic al TVR a apreciat, de atunci, ca acea decizie nu era "sustinuta de cadrul legislativ actual". Decizia de ieri a CA trebuia pusa in aplicare de Alexandru Lazescu.

Context:

  • Acum doua saptamani, sapte membri CA (cu unul mai putin decat la votul de saptamana aceasta) au votat rezilierea mandatului pe care Rodica Culcer il are la conducerea Stirilor TVR. Atunci, o informare TVR preciza ca votul pentru "incetarea delegarii mandatului Rodicai Culcer pe postul de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport" va fi analizat din punct de vedere juridic "in raport cu atributiile CA", avand in vedere ca "aprobarea angajarii si concedierii personalului societatii (...) este atributia exclusiva a directorului general al TVR". Lazescu a informat, atunci, Consiliul de Administratie ca votul urma sa fie supus unei analize privind temeiul juridic. Potrivit surselor HotNews.ro, analiza a aratat ca formula prin care CA a decis rezilierea contractului Rodicai Culcer "nu este sustinuta de cadrul legislativ actual". Analiza trebuia discutata in CA saptamana trecuta, dar sedinta de atunci a fost amanata.