​Controalele efectuate de BRAT la tipografii, anul trecut, arata diferente intre tirajul declarat de unele publicatii si cantitatea tiparita verificata, scrie Paginademedia.ro. Potrivit sursei citate, daca in cazul celor mai multe publicatii nu exista "probleme semnificative", in cazul ziarului Romania libera sase dintre cele 28 de controale efectuate au observat diferente substantiale, in timp ce la Sapte seri doar 2 dintre cele 32 de verificari "au fost in regula".

La Romania libera, diferentele intre tirajul declarat si cel verificat, constatate in verificarile cu probleme (cinci in lunile aprilie-mai 2011 si una in septembrie 2011), variaza intre 12.000 de exemplare si 44.000 de exemplare. In cazul celorlalte verificari la acest ziar nu au fost identificate diferente notabile.

Pe de alta parte, in cazul Sapte seri, din 32 de verificari, doar doua au fost "in regula", diferentele inregistrate la cele 30 de controale cu probleme fiind intre 10.000 si 29.000 de exemplare.

Paginademedia.ro il citeaza pe Silviu Ispas, presedinte BRAT, potrivit caruia "au fost cazuri cu accidente sau greseli, care s-au corectat ulterior si s-au verificat. In alte situatii, insa, s-au repetat. In aceste cazuri, BRAT are o anumita neincredere in declaratiile editorilor". Drept urmare, spune Ispas pentru sursa citata, BRAT va intensifica aceste controale si nu va mai publica datele declarate de editor, daca acesta nu va face dovada fizica a tiparirii acestora.

UPDATE BRAT a transmis, vineri, o precizare potrivit careia publicarea pe site-ul BRAT a rezultatelor controlului in teren a fost decisa in octombrie 2011 si ca intr-o sedinta de saptamana trecuta Consiliul Director BRAT a stabilit sa fie publicat acum raportul de control pentru perioada aprilie-decembrie 2011. Aceeasi precizare BRAT mentioneaza ca aceste rezultate au fost prezentate de mai multe ori in structurile BRAT.

Pe de alta parte, Paginademedia.ro publica o pozitie a lui Adrian Rus, directorul Medien Holding - grupul ce detine Romania libera. Potrivit acestuia "sociatatea editoare a ziarului Romania libera nu a urmarit si nici nu urmareste sa pacaleasca nici agentiile si clientii de publicitate, nici cititorii", iar "ziarul nu a falsificat niciodata vreun document care sa arate altceva decat realitatea asa cu rezulta din documentele societatii puse la dispozitia organismelor de control BRAT. El mentioneaza, in declaratiile sale, o "confuzie" si afirma ca "diferenta" mentionata in tabelul publicat de sursa citata "nu este decat numarul exemplarelor pe care reprezentantul BRAT nu a apucat sa le controleze in cadrul inspectiei la tipografia United Print".

Despre controalele efectuate anul trecut de BRAT in tipografii a scris si AdPlayers.ro.