In redactiile ziarelor britanice controlate de magnatul media Rupert Murdoch mocneste revolta, dupa ce cinci cunoscuti jurnalisti de la tabloidul The Sun au fost arestati la sfarsitul saptamanii trecute, suspectati fiind de coruptie, scrie luni presa britanica. Murdoch a dat asigurari ca nu intentioneaza sa inchida The Sun in urma noului scandal, dar ultimele arestari sugereaza ca o noua criza de proportii este pe cale sa loveasca News International, divizia britanica de presa a grupului News Corp, in conditiile in care ancheta de coruptie din Marea Britanie este foarte probabil sa fie extinsa in Statele Unite.

Rupert MurdochFoto: Reuters
  • Cinci jurnalisti The Sun, cel mai vandut ziar britanic, au fost arestati sambata sub acuzatia de coruptie. Alte trei persoane au fost arestate tot atunci. Arestarile fac parte dintr-o investigatie mai ampla asupra practicii din presa britanica, de a mitui reprezentanti ai politiei sau ai altor autoritati in schimbul unor informatii. Ancheta, cunoscuta sub numele Operatiunea Elveden, este asociata celei privind interceptarile ilegale de convorbiri telefonice, scandal ce a dus, anul trecut, la inchiderea News of the World, publicatie care, alaturi de The Sun, The Times si The Sunday Times, fac parte din portofoliul News International, divizia de presa a News Corp din Marea Britanie.

Luni, presa britanica scrie ca arestarile de la sfarsitul saptamanii trecute risca sa degenereze intr-o revolta a jurnalistilor The Sun si News International impotriva lui Rupert Murdoch. The Telegraph scrie ca magnatul media urmeaza sa se deplaseze in Marea Britanie saptamana aceasta, pentru a da asigurari angajatilor ca nu intentioneaza sa inchida The Sun sau alt titlu al News International, asa cum s-a intamplat cu News of the World.

Aceeasi sursa arata, insa, ca este de asteptat ca Murdoch sa aiba parte de o primire deloc prietenoasa dupa arestarile de la The Sun, fiind vorba de al doilea val de jurnalisti retinuti de politie in ultimele saptamani, dupa ce alti patru au fost arestati la sfarsitul lunii trecute.

  • Potrivit publicatiei citate, jurnalistii The Sun au acuzat, deja, Comisia de Standarde - for al News Corp ce furnizeaza anchetatorilor informatiile solicitate de acestia - ca desfasoara o "vanatoare de vrajitoare", pentru a proteja reputatia News Corp in Statele Unite.

Pe de alta parte, The Guardian scrie, luni, ca ancheta de la News International risca sa se extinda in SUA, in baza legislatiei americane referitoare la fapte de coruptie in strainatate. Ziarul mentioneaza ca, duminica, avocatul care reprezinta familia lui Milly Dowler - o fetita rapita si ucisa in urma cu zece ani - si alte victime ale interceptarilor telefonice ilegale comandate de presa intentioneaza sa extinda in America lupta in instanta impotriva lui Murdoch, in cel putin un astfel de caz.

Tot The Guardian relateaza ca arestarile au provocat un "razboi civil" in cadrul News International, unde vechile prietenii se destrama in urma anchetei privind coruptia din "ceea ce a fost odinioara cel mai puternic grup de presa din Marea Britanie".

Aceeasi sursa interpreteaza un editorial publicat astazi in The Sun si semnat de un veteran al publicatiei, Trevor Kavanagh, drept un atac subtil la adresa lui Rupert Murdoch. In materialul respectiv, Kavanagh ataca politia pe seama arestarilor de sambata si afirma ca "vanatoarea de vrajitoare ne-a adus in urma fostelor state sovietice in ceea ce priveste libertatea presei" si scrie ca ancheta actuala este "cea mai mare operatiune politieneasca din istoria Marii Britanii - mai mare, chiar, decat ancheta din cazul Lockerbie".