Patru membri CNA au declarat, joi, intr-o conferinta de presa ca postul Antena 3 actioneaza in scopuri politice si ca ii ataca pe unii membri CNA pentru a-i "intimida", folosind metode "pseudo-jurnalistice". "E vorba de presiuni care se intetesc pe masura ce se apropie campania electorala", au aratat Narcisa Iorga, Dan Grigore, Gelu Trandafir si Ioan Onisei. Cei patru sustinusera, marti, propunerea ca Antena 3 sa fie obligata sa difuzeze timp de zece minute doar textul deciziei de sanctionare, ca sanctiune pentru emisiunea in care Mihai Gadea l-a insultat pe presedintele CNAS. Ei au aratat ca, in seara zilei de marti si dupa, au fost tinta mai multor atacuri din partea postului Antena 3. In conferinta de presa, Narcisa Iorga si Gelu Trandafir au afirmat ca in ultimul an au primit, chiar, amenintari cu moartea ca urmare a activitatii lor in CNA.

  • Vezi in text ce spun cei patru despre sanctiunile mici pe care CNA le da posturilor si despre acuzatiile de afiliere politica adusa membrilor Consiliului

Ioan Onisei, membru CNA:

  • In ultima perioada, ca urmare a unor dezbateri din cadrul CNA si mai ales din sedinta precedenta, Antena 3 a inteles ca pe parcursul unor emisiuni sa faca afirmatii incorecte atat la adresa functionarii CNA, cat si la adresa activitatii celor care suntem prezenti astazi la aceasta conferinta de presa.

Dan Grigore, membru CNA:

  • In virtutea celor aproape 12 ani in CNA, in care cei care m-au propus sunt actualmente forte aflate fie la putere, fie in opozitie - ceea ce arata, pe de o parte, evolutia spatiului politic romanesc, iar pe de alta parte, felul cum am inteles sa ma comport fata de toti actorii spatiului public romanesc - cred ca singura explicatie pe care le pot da in legatura cu atitudinea postului Antena 3 fata de demersurile CNA si datoria pe care CNA incearca sa si-o faca, uneori mai sovaielnic, este ca postul intelege sa se victimizeze, sa-si puna cenusa in cap si sa spuna ca CNA, cu acesti naimiti politic ai lui, incearca sa-l distruga pe marele apostol al democratiei in Romania, Antena 3.
  • Demersurile Antena 3 din ultima vreme sunt mai toate in scopuri politice. E o naivitate sa credem ca sunt scopuri feciorelnic scoase din spatiul politic. Dar justificarea postului este ca aceste demersuri sunt nobile pentru ca servesc ceva nobil, opozitia.
  • Faptul ca opozitia nu se delimiteaza de acest demers (...) mi se pare lucrul cel mai periculos - lipsa de delimitare a unor lideri politici, care functioneaza actualmente in opozitie, fata de aceste demersuri.
  • Antena 3 face acest demers pseudo-jurnalistic derapand tot timpul de la cele mai elementare norme - dreptul omului la imagine, la demnitate, nu doar a omului care apare la televizor, ci si a celui care priveste.
  • Nu cred ca exista o justificare in virtutea careia sa imi permit sa insult un om, sa tratez telespectatorul ca pe un zombi, ca pe un nestiutor, ca pe un ignorant - chiar daca el ar fi ignorant. Eu trebuie sa il tratez de la un nivel in sus pentru ca el sa ajunga la acel nivel. Asa functioneaza jurnalismul in orice democratie normala.
  • Mi se pare in continuare ca miza slujirii opozitiei democratice e o miza mult prea mare pentru o societate pentru a fi intinata astfel.
  • E un tipic foarte comunist de a se discuta. Cine nu e cu noi, e impotriva noastra.

Narcisa Iorga, membru CNA:

  • CNA este tinta unor atacuri virulente din partea unor institutii media pe care le acopera CNA si care incalca legea, dar se supara ca sunt sanctionate.
  • Nu vreau sa fac neaparat asemanarea intre Antena 3 si OTV, dar amandoua sunt supuse acelorasi reguli. Cand au cerut licenta, si-au asumat respectarea acestor legi. Astazi, cele doua televiziuni care ataca in mod constant si murdar aceasta institutie publica, au devenit din mijloace de comunicare in masa mijloace de proferare de injurii in masa.
  • E vorba de presiuni care se intetesc pe masura ce se apropie campania electorala (...) E vorba de presiuni politice foarte mari.
  • Pentru o decizie CNA, e nevoie de sase voturi. Fara sase voturi, nu se poate lua nicio decizie. Multa vreme am fost doar noua membri CNA.
  • Eu personal am fost amenintata cu moartea. Noi patru am fost jigniti, santajati.
  • Cei trei membri actuali ai CNA propusi de guvern nu sunt membri propusi de guvernul actual, ci de guvernul Tariceanu. Din cei propusi de Camera si Senat, doar unul este propus la initiativa PDL. Eu si Gelu Trandafir suntem propus de presedintie.
  • Antena 3 a fost anul trecut sanctionata de 20 de ori. 10 amenzi au fost aplicate pentru limbaj injurios si pentru incalcarea dreptului la demnitate umana. Au fost 3 somatii si 17 amenzi. Cea mai mare amenda a fost de 25.000 de RON, putin peste 10% din amenda maxima. Amenzi de 10.000 de RON, pentru emisiuni in care au fost aduse injurii grave, au fost votate pentru ca atat a iesit la vot in CNA.
  • Personal am incercat sa intru la Antena 3 si sa expun un punct de vedere, dar nu a fost posibil.
  • [Conform legii] in niciun caz CNA nu poate inchide un post.
  • Am primit telefoane, e-mail-uri (de amenintare - n.r.). Le-am trimis mai departe la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 si am primit neinceperea urmarii penale pentru Antena 3, iar Antena 3 s-a mandrit cu asta.
  • Intrebata daca poate mentiona un nume de persoana care a amenintat-o: Mircea Badea (...) Dar avand in vedere raspunsul parchetului, nu mai doresc sa discut despre acest lucru.

Gelu Trandafir, membru CNA:

  • La CNA nu au fost sanctionate opinii, ci limbaj injurios, incalcarea demnitatii umane etc. Si amenzile au fost doar pentru situatii grave si au fost, oricum, foarte mici.
  • Anul trecut a fost sanctionat de doua ori acest post pentru incalcarea reglementarilor privind pluralismul de opinie. Acesta e in codul audiovizualului si se refera la toate posturile de televiziune, pentru a da posibilitatea telespectatorilor sa-si formeze singuri opiniile.
  • Care e miza atacarii a patru dintre membrii CNA? Sunt metode de intimidare, seamana foarte mult cu campania dusa in 2008 de OTV si se ocoleste problema reala.
  • CNA nu da sanctiuni arbitrare, poate da sanctiuni doar in limitele legii si ale codului audiovizual.
  • Amenintari cu moartea am primit si eu, e adevarat, mai putine ca Narcisa Iorga.

Ioan Onisei:

  • In ce priveste politizarea CNA, poate e bine, acum, sa spunem publicului ce prevede legea. Legea Audiovizualului prevede la art. 10 ca CNA este autoritate publica autonoma sub control parlamentar si garantul interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale.
  • Senatul propune 3 membri CNA, Camera Deputatilor - 3 membri, Presedintele Romaniei - 2 membri, Guvernul - 3 membri, potrivit art 11 din lege. Propunerile sunt avizate in plenul Parlamentului.
  • Niciodata CNA nu va fi expresia directa a unei puteri politice, a unui mandat politic dat la un moment dat. (...) Probabil in decembrie anul acesta vor fi inlocuiti 5 din 11 membri CNA.
  • In legatura cu propunerea celor 4 ca Antena 3 sa difuzeze 10 minute, intre 19.00-19.10 decizia de sanctionare: tot pentru incalcarea demnitatii umane, intr-o emisiune a Antena 1, dezbaterea CNA a avut loc in prezenta directorului general Antena Group, Antena 1 a primit aceeasi sanctiune. Votul a fost unanim. In opinia CNA, a fost cea mai grava incalcare din ultimii ani. Doar ca, in cazul acela, radiodifuzorul nu mai avusese in ultima perioada vreo sanctiune pentru incalcarea demnitatii umane.
  • Acela era un caz mai grav. Numai ca, in cazul Antena 3, radiodifuzorul mai fusese sanctionat pentru incalcarea demnitatii umane.
  • De cate ori un radiodifuzor e sanctionat, unii dintre realizatori sau moderatori clameaza libertatea de exprimare, faptul ca CNA este un cenzor. In 2002 (...) eu si alti parlamentari am introdus in lege dreptul la libera exprimare.